• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 23 °C

Yeni kimlikler üzerinde kumpas

Yeni kimlikler üzerinde kumpas
Parmak ve damar izi verilerini de barındıran yeni kimliklerin ihale şartnamesi, vatandaşların bilgilerinin hem paralel yapının hem de ABD'li şirketin eline geçmesine olanak sağlıyor.

Çağatay AYTAÇ

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 4 Ağustos'ta yeni kimlik kartları için yapılacak ihalenin şartnamesi büyük bir ihaneti gözler önüne serdi. 3 yıl içinde tamamen hayatımıza girecek olan parmak ve damar izi verileri dahil tüm kişisel bilgilerimizi barındıran akıllı kimlik kartlarıyla ilgili ihale şartnamesivatandaşların en özel verilerinin hem paralel yapının hem de ABD'li şirketin eline geçirmesine olanak tanıyor. 77 milyon vatandaşın en özel bilgileri, ABD merkezli "M2SYS" firmasının kurduğu sistemde korunacak. Öte yandan, ihaledeki bazı şartlar sayesinde de paralel yapının büyük bir vurgun yapmayı hedeflediği iddia ediliyor.

ÖNCEDEN KARAR VERDİ

Parmak izi, parmak damar izi ve el ayası damar izi gibi bilgileri içinde barındıracak olan Türkiye Cumhuriyeti yeni kimlik kartları, paralel yapının etkinliğini sürdürdüğü TÜBİTAK'ın hazırladığı şartnameyle ihaleye çıktı. Milli gizliliğe sahip olması gereken bilgilerin nerede ve nasıl saklanacağına önceden karar veren TÜBİTAK, şartnamede ABD merkezli "M2SYS" isimli firmayla çalışır hale getirdikleri sisteme uyumlu bir şartname hazırladı.

BİLGİLER AMERİKA'YA

77 milyon vatandaştan toplanacak olan biyometrik verilerin ve tüm nüfus bilgilerinin saklanacağı veritabanını kendisi belirleyen TÜBİTAK, bu bilgilerin tamamının ABD istihbaratının en sağlam bilgi kaynaklarından biri olarak bilinen "Oracle" firmasına ait biyometrik veritabanında saklanacağını şartnameye yazdı. Bu sistemlerin tamamının ihale öncesinde TÜBİTAK BİLGEM Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) tarafından belirlendiği öğrenildi. O dönem TÜBİTAK BİLGEM UEKAE'nın başkanlığını yapan isim kurumdaki yapılanmanın baş sorumlusu olarak gösterilen Hasan Palaz'dı. Palaz, 17 Aralık operasyonu sonrasında Başbakan Erdoğan'ın da dahil olduğu birçok kriptolu telefonun dinlendiğinin ortaya çıkmasıyla görevden alınmıştı.

TÜBİTAK: İHALE İPTAL EDİLMELİ

TÜBİTAK'tan bir üst düzey yetkili iddiaların önceki dönem yönetiminde gerçekleştiğini savundu. Resmi olarak açıklama yapamayacaklarını söyleyen yetkili "Durum çok vahim. Bütün verilerimiz yabancıların eline geçecek. İhale iptal edilmeli" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3084 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim