• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 19 °C

Yeşilay'da teni bir dönem başlıyor

Yeşilay'da teni bir dönem başlıyor
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 24 Mayıs’ta kabul edilen alkol yasası, 10 Haziran’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandı.

9 Eylül itibari ile yürürlüğe girecek 6487 sayılı yasa ile ilgili, Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman’ın açıklamaları şöyle:

"Alkol kullanımı, dünyanın öncelikli ilk üç halk sağlığı probleminden biridir. Küresel olarak, alkol önlenebilir ölüm ve yaralanmaların üçüncü temel nedenidir. Bağımlılık yapıcı olmasından ayrı olarak, alkol, sindirim sistemi hastalıklarından kansere 60 çeşit hastalığın ve durumun, yaralanmaların, zihinsel ve davranışsal bozuklukların nedeni olarak bilinen bir halk sağlığı sorunudur.

Uluslararası seviyede en önemli sağlık teşkilatı olan Birleşmiş Milletlere bağlı Dünya Sağlık Örgütü alkollü içkilere ulaşılabilirliğin azaltılmasını, alkolün sıradan bir ürün olarak ele alınmayıp satış ve pazarlamasının sağlık ve halk sağlığı kriterleri açısından düzenlenmesini, reklam ve promosyonların sınırlandırılmasını, alkollü araç kullanımı gibi halkın güvenliğini tehdit eden alanlarda etkili sınırlandırmalara gidilmesi gibi uygulamaların hayata geçirilmesini tüm üye ülkeler için gerekli görmektedir.

Türkiye kamuoyunun uluslararası yasal düzenlemeler konusunda yeterli bilgiye sahip olmaması nedeniyle, alkolle ilgili düzenlemeler kişisel özgürlük ve hayat stiline müdahale olarak algılanmıştır. Alkol endüstrisinin, bu tür yasal düzenlemeler karşısında bilgi kirliliği yaratarak ve bilimsel verileri çarpıtarak konuyu halk sağlığı tartışmasının dışına çıkarttığına inanıyoruz.

Bir sivil toplum kuruluşu olarak kanun yapıcılar üzerinde baskı unsuru oluşturmak ve yasal düzenlemeler için zemin yaratmaya çalışıyoruz. Geçtiğimiz aylarda, alkol tüketiminin çağdaş normlarla uyumlu bir şekilde denetlenmesi amacıyla Yeşilay’ın ev sahipliğinde, alanında uzman 27 kurum ve kuruluşun katılımıyla Türkiye Alkol Politikaları Platformu’nu (TAPP) kurduk. Nisan ayında Dünya Sağlık Örgütü ile birlikte Türkiye’de alkol politikaları üzerine düzenlenen ilk sempozyuma ev sahipliği yaptık. Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Dr. Margaret Chan’ın konuk olduğu sempozyumda, 53 Ülkeden Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri başta olmak üzere 1200’ü aşkın konusunda uzman ismi ağırladık. Halkın güvenliği ve halk sağlığı perspektifi ile alkol düzenlemeleri hakkında çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti olarak, sivil topluma ve ülkemizdeki duyarlılık sahibi tüm kesimlere, sağlık ve halk sağlığı alanında çalışmalar yapan tüm kurum ve kuruluşlara 6487 sayılı yasanın, ülkemizin sağlığı ve geleceği açısından önemli olduğunu hatırlatıyor, herkesi duyarlı davranmaya davet ediyoruz. Bu önemli halk sağlığı problemine hak ettiği ilginin gösterilmesini istiyoruz."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1785 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim