• BIST 8718.11
  • Altın 2245.417
  • Dolar 32.3316
  • Euro 35.165
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 3 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 7 °C

YÖK üniversitelerde uyuşturucuyla mücadele istiyor

YÖK üniversitelerde uyuşturucuyla mücadele istiyor
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, üniversitelerde uyuşturucuyla mücadele edilmesini istiyor.

YÖK'te, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü, Yeşilay ve TÜBİTAK'tan yetkililer ve akademisyenlerin katılımıyla "Uyuşturucu ile Mücadelede Üniversitelerin Rolü ve Kurumlararası İşbirliği" toplantısı düzenlendi.

Beştepe Kültür ve Kongre Merkezi'nde dün ilk defa yeni akademik yıl açılışının toplu olarak yapıldığını anımsatan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, yükseköğretim camiasının toplantıdan çok memnun olduğunu söyledi. Saraç, "Cumhurbaşkanlığının teşviki, akademik camianın bilimsel faaliyetler konusundaki atılımlarla ilgili cesaretlenmesi konusu da çok önemli bir adımdı." değerlendirmesini yaptı.

YÖK deniz feneri görevini üstlenecek

Üniversitelerin topluma hizmet, eğitim ve araştırma fonksiyonu bulunduğuna işaret eden Prof. Dr. Saraç, "Bizler her türlü olumsuz durum karşısında hizmet vermeye, eğitim, öğretim, bilim üretmeye devam etmek durumundayız. Ülkemiz, fırtınalı günlerden geçiyor, doğru fakat yükseköğretim kurumlarının bu fırtınalı günlerde bir deniz feneri görevini de üstlenmesi icap ediyor." diye konuştu.

Üniversitelerin toplumun huzuruna katkıda bulunan kurumsal yapılar olması gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Saraç, uyuşturucu ile mücadelede de üniversitelerin bir rol üstlenmesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Saraç, bu konuda en önemli paydaşın da Sağlık Bakanlığı olması gerektiğini, Bakanlığın bu hususlardaki faaliyetlerine bilimsel olarak katkı sağlamanın üniversitelerin varlık sebebi olduğunu ifade etti.

Uyuşturucu kullanımı ve madde bağımlılığının son yıllarda sosyal, hukuki, ahlaki ve adli sonuçları olan bir sorun olduğunu aktaran Prof. Dr. Saraç, geçen yıl yayınlanan Dünya Uyuşturucu Raporu'na göre, 2013'te dünyada 15-64 yaş grubundaki her 20 kişiden birinin uyuşturucu kullandığı, yaklaşık 190 bin kişinin uyuşturucuya bağlı nedenlerden öldüğünün tahmin edildiğini anlattı. Prof. Dr. Saraç, bu verilerin sadece kayda geçenleri yansıttığını, reel olanın ise bu rakamların çok daha üst düzeyde olduğunu gösterdiğini söyledi.

Uyuşturucu yaşı küçüldü

Uyuşturucu kullanımının sadece kişinin kendisini değil, yakın çevresini ve geniş çerçevede toplum sağlığını tehdit ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Saraç, şöyle konuştu:

"Uyuşturucu kullanımı aşağı yaşlara doğru indi. Uyuşturucuyla mücadelenin artık bir bilimsel boyutunun olması lazım. Hiç müsamahasız şekilde en ağır tedbirlerle de konunun üzerine yürünmesi gerekiyor. Bağımlılıkla ilgili mücadeleye yönelik araştırma ve projelerin de teşvik edilmesi gerekiyor. AMATEM, ÇEMATEM gibi merkezlerin üniversitelerimizde işlevsel olarak bulunmasını istiyoruz."

YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç, uyuşturucu ile mücadelede her kurumsal yapının pozisyonunun olması gerektiğini, YÖK'te düzenlenen toplantıdan çıkacak ve kurula düşecek karar alma süreçleri konusunda sınırsız desteğe hazır olduklarını kaydetti.

Bu haber toplam 2505 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim