• BIST 8718.11
  • Altın 2246.536
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1875
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 2 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 7 °C

Yorgun hissetmenizin sebebi klima olabilir

Yorgun hissetmenizin sebebi klima olabilir
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Metin Özkan, klimanın sıcak havalarda bilinçsiz kullanılmasının sürekli hastalık ve yorgunluk haline yol açabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Metin Özkan yaptığı açıklamada, sıcak yaz günlerinde özellikle kapalı mekanlarda serinlemek için kullanılan klimaların doğru kullanıldıkları takdirde önemli yararları olduğunu belirterek, "Özellikle yaz aylarında kapalı ofislerde çalışan kişilerin iş performansı klimasayesinde artabilir. Ayrıca sıcak havanın zihinsel ve fiziksel aktiviteler üzerindeki olumsuz etkisini de azaltmaktadır. Ortamın serin olması terlemeyi azalttığından dehidrasyon yani vücudun susuz kalma riski daha düşüktür. Ayrıca bakımı ve temizliği iyi yapılan klimalar; parazit ve haşerelerin varlığını azaltır, polen gibi alerjenlerden koruma ve iç ortam havasının daha kaliteli olmasını sağlar" dedi. Klimanın solunum problemlerinin ortaya çıkmasına sebep olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Özkan, "Tüm bu yararlarının yanı sıra klima kullanımın bazı riskleri de bulunmaktadır. Ani ısı ve nem değişiklikleri solunum sistemini etkileyebilir, cilt ve göz gibi hassas bölgelerin kurumasına neden olabilir. Gün boyu sürekli çalışan klimalar; gürültü kirliliğine, alerjik reaksiyonlara, kronik rinit, farenjit, boğaz ağrısı ve ses kısıklıklarının ortaya çıkmasına da sebep olabilir. Merkezi soğutma sistemlerinin içinde çeşitli mikroorganizmalar ve mantarlar üreyebilmektedir. Bunlar evin veya ofisin her tarafına kolaylıkla yayılabilir. Bu durum nedeniyle; astım, bronşit ve diğer akciğer hastalığı olan kişilerde kolaylıkla akciğer enfeksiyonları, nefes darlığı, wheezing (nefes alıp verirken ıslık sesi duyulması) veya diğer solunum problemlerini ortaya çıkabilir" diye konuştu.

KLİMANIN YOL AÇTIĞI PROBLEMLER

Özkan, klimanın sebep olduğu sağlık problemlerini şu şekilde sıraladı:

"Sürekli hastalık ve yorgunluk hali: Aşırı soğutulmuş ortamlarda yorgunluk hissedilebilir. Klimanın fazla çalıştırılması, kronik yorgunluk ve baş ağrısına neden olmaktadır. Ayrıca bu tür kuru havalı ortamlarda bulunulması; nefesle alınan havayı ciğerlere taşıyan hava yolu olarak adlandırılan borucukları kurutacağı için; öksürük, solunum sıkıntısı, soğuk algınlığı ve zatürreye neden olabilir. Cilt kuruluğu: Uzun süre klimalı ortamda bulunmak cilde nem kaybettireceği için cilt kuruluğu ve kaşıntıya neden olacaktır. Bu süreçte daha yoğun nemlendirici kullanımı gerekebilir. Kronik hastalık belirtilerinde artış: Merkezi hava soğutma sistemleri bazı mevcut hastalıkları tetikleyebilir. Düşük tansiyon, artrit (eklem iltihaplanması) ve nörit (sinir iltihaplanması) gibi hastalıkların belirtilerinde klima nedeniyle artış görülebilmektedir. Sıcakla başa çıkamama: Uzun süre klimalı ortamlarda çalışmaya alışan kişilerde yazın aşırı sıcak havaya karşı bir intolerans yani uyum sağlayamama durumu gelişir ve bu durum aşırı sıcak dalgalarının olduğu dönemlerde ölüme dahi neden olabilir. Solunum problemleri: Sıcak bir günde trafikte sıkışıp kalındığında havalandırma çok büyük bir şans olabilir. Ancak bu havalandırmalar ciddi solunum problemlerine neden olabilen mikroplar için en uygun ortamlardır. Klimalar aynı zamanda ateş ve zatürreye neden olarak ölümle sonuçlanabilen lejyoner hastalığının mikrobu için de önemli bir kaynak oluşturmaktadır."

KLİMA NASIL KULLANILMALI ?

Özkan, klima kullanımının hastalıklara neden olmaması için alınması gereken önlemleri ise şöyle anlattı:

"Klimalı alanlar düzenli olarak havalandırılmalıdır. Gerek özel alanlar gerekse merkezi havalandırma sistemleri mutlaka profesyonel ekipler tarafından kurulmalı ve düzenli bakımları yapılmalıdır. Oda ısısı 21-25 derece arasında tutulmalıdır.

Nem oranı yüzde 60-70 arasında olmalıdır. Klimalı ortamlarda uzun süre kalınacaksa hızlı ısı değişikliklerinden korunmak için hırka veya benzeri bir kıyafetler bulundurulmalıdır. Klimalar talimatlara uygun olarak temizlenmeli ve hava filtreleri düzenli olarak değiştirilmelidir. Klimaların yılda bir defa teknik personel tarafından kontrol edilmelidir.Yaşam alanlarının iyi havalanıp dışarıdaki temiz havanın içeri geldiğinden emin olunmalıdır. Zaman zaman klima kapatılarak pencereler açılmalıdır."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7800 defa okunmuştur
Etiketler: , , ,
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim