• BIST 8889.43
  • Altın 2240.943
  • Dolar 32.3403
  • Euro 35.1219
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 18 °C

Yumurtalık kistlerinin 9 sebebi

Yumurtalık kistlerinin 9 sebebi
Doç. Dr. Cem İyibozkurt yumurtalık kistlerinin nedenleri hakkında bilgi verdi.

1) Yumurtalık kistleri neden olur? 

En çok bilinen nedeni, hormonal düzensizliktir. Hormonlar ile ilgili foliküllerin çatlayamaması veya gelişmeye devam etmesinin beraberinde, daha önceden geçirilmiş yumurtalık enfeksiyonları ve daha fazla radyasyona maruz kalınması da, yumurtalık kistine sebep olan nedenlerin içerisinde bulunmaktadır.

2) Kimlerde görülür?

Yumurtalık kisti, her yaşta olan kadının sorunu olabilmektedir. En fazla rastlanan bir hastalık olduğu halde, bazı hastalar kendilerinde olan rahatsızlığın farkında dahi olmazlar.

Yumurtalık kisti, genellikle adet gören bayanlarda görülür. Adet dönemi daha başlamamış genç kızlarda veya menopoza girmiş kadınlarda daha az karşılaşılır.  Ailesinde yumurtalık kanseri ve rahim kanseri bulunan kadınlar da, riskli grubun içerisinde yer alırlar.

Yumurtalık kistlerinin geneli iyi huyludur ve genellikle 20 ile 44 yaş arasındaki kadınlarda görülür. Daha çok muayene ve ultrasonda sağlanan bulgular, çeşitli kan tahlilleri ayırıcı tanıda doktorlara yardımcı olur.

3) Vücutta bulunan kanalların sıvı birikmesine neden olan tıkanıklığından kaynaklanan kistler

 Mesela; tükürük bezlerinin veya yağ bezelerinin, ağızları tıkandığı zaman, yağ veya tükürük bezi kistleri ortaya çıkar. Bu şekilde vücutta yer alan sıvıların tıkanması nedeniyle doğal akışları engellerse, kist oluşur.  Deride bulunan çok fazla kistin nedeni, kıl köklerinin zarar görmesinden kaynaklanmaktadır.

4) Enfeksiyonların neden olduğu kistler

Enfeksiyonlar, vücutta yer alan salgı çıkış noktalarını tıkayarak, kistin oluşmasına zenim hazırlayabilirler. Rahim ağzı enfeksiyonu veya vajinal enfeksiyonların görülmesi, kist risklini oluşturan enfeksiyonlara örnektir.

5) Hormonal dengesizliklerden kaynaklanan kistler

Hormonal dengesizlikler nedeni ile iç organlarda kistler ortaya çıkabilir. Göğüs ve yumurtalıklarda meydana gelen kistler, bu tip kistlere örnek verilebilir. Bu kistler östrojen hormonunda bulunan dengesizlik ile alalıdır. Hormonların dengeli bir şekilde salgılanmasında, beslenme düzeninin büyük etkisi vardır. Daha çok, kadınlarda aşırı kiloların önüne geçilmesi, kistlerin önlenmesinde etkin bir rol oynamaktadır.

6) Gelişmekte olan embriyonun organlarından birinde kusur

Bazı kist çeşitleri, bebek daha ana rahmindeyken meydana gelir. Bu durum ise, bir organ bozukluğunun habercisi olabilir. Çünkü meydana gelen kistler, daha çok gerektiği gibi gelişmemiş olan organlarda meydana gelmeye meyillidir.

7) Tümörlerin sebep olduğu kistler

Kistlerden farklı olarak, dokunun anormal bir şekilde büyümesinden kaynaklanarak oluşmaktadr. Kist ise, dokuda ortaya çıkan, ancak çevresinden farklı bir doku ile sarılan bir kesecikten oluşmaktadır.

8) Diğer kist nedenleri nedir?

Hücrelerde meydana gelen bozulma, kronik iltihabi durumlar, parazitler, yaralanmalar (darbeler, travmalar) ve tümörler de, kistlerin meydana gelmesinde temel hazırlayabilen sebeplerden bazılarıdır.

9) Yumurtalık kisti tedavi edildikten sonra, tekrar nüks eder mi?

Kistlerin cerrahi operasyon ile alınmasından sonra, hasta 6 aylık muayene ve ultrasonografi ile denetim altına alınmaktadır. Bazı kötü huylu olan kistler, oluştırdukları invazyonlar nedeni ile yeninden ortaya çıkabilir. Ancak uygun bir cerrahi sınır ile çıkarılması durumunda veya bu kist iyi huylu bir kist ise, tekrar nüks etme olasılığı oldukça azdır. 

Kaynak: http://www.cemiyibozkurt.com/yumurtalik-kistlerinin-sebepleri 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 82479 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim