• BIST 9530.47
  • Altın 2477.644
  • Dolar 32.4678
  • Euro 34.7142
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

10 bardak çayla 400 kalori

10 bardak çayla 400 kalori
Obeziteyle mücadeleyi eylem planına alan Sağlık Bakanlığı zayıflama rehberi hazırladı. Rehberde zayıflamayla ilgili 'mit'ler yıkıldı.

Sağlık Bakanlığı’nın uzmanlara hazırlattığı ‘Şişmanlık konusunda 70 soru 70 cevap’ rehberinde beslenme ve şişmanlıkla ilgili olarak merak edilen sorulara yanıt veriliyor.
Kitapçıkta “Su içsem yarıyor düşüncesi doğru değil, çünkü suyun kalorisi yok. Kızarmış ekmekle, kızartılmamış ekmek arasında kalori açısından farkı yoktur. Bir adet kesme şeker 20 kalori verir. Günde 10 bardak çay içen bir birey günde 400 kaloriyi sadece şekerli çaydan alır” gibi bilgilere yer veriliyor.

Hiçbir bitki zayıflatmaz, yağ yakmaz

* Bazı bitkiler bağırsakları çalıştırır, ancak hiçbir bitki zayıflatmaz. Greyfurt, lahana çorbası, kereviz gibi besinlerin ve hiçbir besinin yağ yakma, kalori eritme gibi bir özelliği yoktur.
* Eğer patates yemeyi seviyorsanız, haşlama, ızgara veya fırında pişirme yöntemlerini tercih etmelisiniz. Zayıflama ilaçlarının pek çok yan etkileri vardır ve bağımlılık yapabilirler.

Emzirme döneminde diyet olmaz
* Özellikle emziklilik döneminin başında düşük kalorili diyet uygulaması, süt yapımını azaltmakta ve sütün besin değerini olumsuz etkilemektedir. Başarılı bir emzirme, annenin gebelikte aldığı kiloların verilmesini destekler.
* Metabolizma her 10 yılda yavaşlar. Ev işleri de fiziksel aktivite türlerinden biri. Ancak sadece ev işleri
yapılarak zayıflanamaz.
* Hamam, sauna gibi sıcak ortamlarda veya naylon giysiler kullanarak terleme yoluyla kilo kaybedebilirsiniz. Ancak kaybedilen kilo yağ değil, sudur.

Su içsem yarar’ demeyin çünkü suyun kalorisi yok
*Su içsem yarıyor düşüncesi doğru değildir çünkü suyun kalorisi yoktur. Çay ve kahvenin kalorisi yok denecek
kadar azdır. Ancak içine atılan süt, şeker, şurup ve krema gibi ekler kalori değerini arttırır. Günde 10 bardak 2 şekerli çay içen bir birey günde 400 kaloriyi sadece içtiği çaydan alır.
* Esmer şeker, beyaz kristal şeker ile ön işlemlerden geçirilmiş ve gıda saflığına ulaştırılmış bir miktar şekerkamışı melasının karıştırılmasından elde edilir. Kalori bakımından esmer şeker ve beyaz şeker arasında çok az fark vardır.
* Yeterli ve dengeli beslenme düzeni içinde uygun miktarlarda tüketilen ekmek şişmanlatmaz.

Ceviz ve fındıktaki yağ damarları tıkamaz
*Ceviz, fındık, fıstık gibi besinler yüksek enerji ve yağ içerir. Bununla birlikte içerdikleri yağ türü damarları tıkayıcı nitelikte değildir.
* Zayıflamak isteyenlerin diyet ürünleri kullanmaları şart değildir. Diyet ürünler kendi başlarına insanın zayıflamasını sağlamaz, ancak bu ürünlerin zayıflamaya yardımcı oldukları bilinmektedir.

Zayıflama ilaçları
* Piyasada zayıflama ilacı adı altında satılan çok değişik ürünler bulunmaktadır. Bir ürünün ilaç olması için Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü tarafından ilaç ruhsatı alması gereklidir. Bu iznin olmadığı ürünler, ilaç değil bitkisel ürünlerdir.
* Besin öğeleri içinde karbonhidratlar ve proteinlerin 1 gramı 4 kalori verirken, yağların 1 gramı 9 kalori vermektedir. Yağlar en çok kalori veren besin öğeleridir. Ancak yağların sağlığımız için çeşitli faydaları vardır.

Pilav önemli bir besin maddesi
* Pilav veya makarna tahıl grubu besinlerdendir. Tahıl grubu besinler, bitkisel protein, vitaminler, mineraller, karbonhidratlar ve diğer besin öğelerini içermeleri açısından sağlık açısından önemli besinlerdir. Bu ürünler, beslenmede enerji kaynağı olarak kullanılırlar. Bu nedenle aşırı tüketilmeleri şişmanlamaya neden olabilir.


HACER BOYACIOĞLU

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4472 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim