• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 19 °C

Abluka altındaki Gazze'deki ilaç sorunu, down sendromlu küçük Minnetullah'ı tehdit ediyor

Abluka altındaki Gazze'deki ilaç sorunu, down sendromlu küçük Minnetullah'ı tehdit ediyor
İsrail'in ablukası altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları nedeniyle tedavisi aksayan Filistinli 7 yaşındaki down sendromlu Minnetullah eş-Şevva, ilaçsızlık nedeniyle zor günler geçiriyor.

Minnetullah eş-Şevva, Gazze Şeridi’nde gerekli ilaç ve bakımın sağlanamaması nedeniyle ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalan yüzlerce down sendromlu çocuktan sadece biri. Küçük kızın annesi Raşa Şevva: "Kızım her gün uyuduğunda ilaçlarını alamaması ve hava yolunu açmaya yarayan cihazının bulunmaması nedeniyle boğulma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor"

Minnetullah, Gazze Şeridi’nde gerekli ilaç ve bakımın sağlanamaması nedeniyle ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalan yüzlerce down sendromlu çocuktan sadece biri.

Küçük kız, mevcut sağlık sorunları ve ilaçsızlığın yanı sıra İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının yol açtığı psikolojik sıkıntılar da yaşıyor.

- "Hava yolunu açmaya yarayan cihaz olmadığı için boğulma tehlikesi geçiriyor"

AA muhabirine konuşan küçük kızın annesi Raşa Şevva, Minnetullah'ın İsrail savaş uçaklarından bölgeye atılan bombalar ve patlamalar nedeniyle psikolojik sıkıntılar yaşadığını, bunu tırnaklarını yiyerek ve istemsiz hareketlerle saçlarını çekerek ifade ettiğini söyledi.

"Kızım her gün uyuduğunda, gerekli ilaçları alamaması ve hava yolunu açmaya yarayan cihazının bulunmaması nedeniyle boğulma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor." diyen anne Şevva, nefes almasına yardımcı olmak için kızını her gece defalarca uyandırmak zorunda kaldığını anlattı.

Gazze kentinden, 3 gün önce ailesiyle Refah kentine göç ettiğini aktaran Şevva, "Minnetullah, sık sık boğulma vakalarına neden olan lupus (kelebek) hastalığından muzdarip." diye konuştu.

- Cilt ülseri Minnetullah'ın acısını ikiye katlıyor

İlaç ve vitamin eksikliği nedeniyle küçük kızın vücudunda "cilt ülserleri" oluşmaya başladığını belirten anne Şevva, “Gerekli ilaçları almaması, ağızda çatlakların oluşmasına ve ülserlerin yayılmasına neden oldu ve bu da onun acısını ikiye katlıyor.” şeklinde konuştu.

Üzüntülü anne, kızının ayrıca saçında da sedef hastalığı bulunduğunu, uygun tedavinin olmayışı nedeniyle saçlarının aşırı derecede döküldüğünü söyledi.

Kızının sağlık durumu kötüleştikçe, daha fazla özel bakıma ihtiyaç duyduğunu kaydeden Filistinli kadın, İsrail saldırılarının yaşamsal ihtiyaçlardan mahrum bırakması nedeniyle kızı için hiçbir şey yapamaz hale geldiğini vurguladı.

Kızının sağlık durumunun kötüleşerek hayatını kaybetmesinden endişe ettiğini dile getiren Filistinli anne, “İhtiyaç duyulan en önemli tıbbi malzeme Nebulizatör ve onun için gereken ilaçlardır. Çünkü kızımın bunlar olmadığında boğulma riski çok yüksek.” dedi.

Anne Şevva, kızının İsrail saldırılarından önce aldığı vitaminleri yaşanan zorluklardan dolayı alamadığı için dişlerinin de döküldüğünü ve gece uyurken onları yuttuğunu, bunun tekrarlanmasının çocuğa zarar verebileceğini hatta boğulmaya maruz bırakabileceğini anlattı.

- Saldırılar maddi yokluğu da beraberinde getirdi

İsrail'in Gazze'ye saldırıları nedeniyle maddi zorluk yaşadıklarını, özellikle fiyatlarının yüksek olması nedeniyle gerekli ilaçları ve tıbbi malzemeleri satın almadıklarını ifade eden Filistinli anne, halen faaliyet gösteren kliniklerden aldığı ilaçların ağrı kesici, ateş düşürücü ve öksürük ilacının ötesine geçmediğini dile getirdi.

Daha önce kendisi gibi özel gereksinimli çocuklarla eğitim veren merkezlere giden Minnetullah, İsrail saldırıları sebebiyle eğitiminden de mahrum kaldı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 526 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim