• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 25 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 27 °C

Abur cubura HAYIR!

Abur cubura HAYIR!
Abur cubur diye tanımladığımız fast-food tarzı kolay ve çabuk tüketilen, hiçbir besleyici değeri olmayan yiyecekler yağ içeriği çok yüksek, genellikle ...

Abur cubur diye tanımladığımız fast-food tarzı kolay ve çabuk tüketilen, hiçbir besleyici değeri olmayan yiyecekler yağ içeriği çok yüksek, genellikle doymuş veya hidrojenize edilmiş trans yağ içeren, vitamin ve minerallerden fakir, lif-posa değeri çok düşük, raf ömrünün uzatılması için koruyucu madde içeren, görünümünün etkili olması için boyar madde içeren, tuz ve şeker oranı yüksek yiyeceklerdir.

İçeriğindeki katkı maddelerinden dolayı birçok hastalığı tetiklemektedir. Ayrıca şeker ve yağ oranının fazla olması, vitamin ve minerallerin de olmaması özellikle büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar için oldukça zararlıdır.

Kansere zemin hazırlıyor

Kızartma işlemiyle yapılmasıyla kanser yapıcı nitroz bileşiklerin artmasına neden olabilmekte, ayrıca içeriğindeki koruyucu ve boyar maddeler nedeniyle de kansere zemin hazırlamaktadır.

Obezitede en büyük faktör

Abur cubur yiyeceklerin kalori değerinin ve yağ miktarının yüksek olması, posadan fakir olması çok sık tüketen kişilerde kilo artışına ve obeziteye neden olmaktadır.


İçeriğindeki katkı maddeleri kalp hastalığını tetikliyor

Trans yağ ve doymuş yağ içermesinden kalp hastalıklarına ve obeziteye zemin hazırlar, kızartma işlemiyle yapılması hem kalp hastalıklarına, hem de kansere neden olabilmektedir, aşırı tuz ve şeker tüketim sıklığına bağlı olarak hipertansiyon ve diyabet hastalığına neden olabilmektedir, lif-posa içermemesi sindirim rahatsızlıklarına ve çeşitli kanser türlerine neden olabilmektedir. Katkı maddelerinden dolayı bazı kişilerde alerjik reaksiyon da görülebilmektedir.

Çocuklardan uzak tutun

Çocuğun beyin gelişiminde onun nasıl beslendiği önemli. Yapılan çalışmalar sıklıkla abur cubur tüketen çocukların IQ'su nun daha düşük seviyede olduğunu ve öğrenme kapasitelerinin de etkilendiğini gösteriyor. Ayrıca bu tarz besinler çocuğu daha agresif hale getirip, konsantrasyon problemi, hiperaktivite, uyku problemleri de yaşatabilmektedir.

Tüketim miktarı önemli

Abur cuburlar tüketimi esnasında geçici mutluluk verse de ömür boyu kalıcı olabilecek hastalıklara zemin hazırlayabilmektedir. Burada tüketim sıklığı önemlidir. Hergün abur cubur tüketen kişilerle arada bir tüketenler aynı şekilde etkilenmeyebilir. Ama daha sağlıklı yaşamak için sağlıklı beslenmek önceliklidir.

Diyetisyen Özlem Sert Aydın

www.ozlemsert.com

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6815 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim