• BIST 8748.65
  • Altın 2242.596
  • Dolar 32.3344
  • Euro 35.1496
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 10 °C

Açık Tenliler Ben Oluşumu Risk Altında!

Açık Tenliler Ben Oluşumu Risk Altında!
Benler, pek çok insanda bulunsa da benlerdeki bazı değişiklikler bir hastalık belirtisi olabiliyor.

Genetik nedenlerle oluşan benler, zamanla yapısal değişime uğrayabiliyor. Bu yüzden vücudunda çok sayıda beni olan kişilerin yıllık olarak dermatolojik muayeneden geçmelerinin oldukça önemli olduğunun altını çizen Dermatoloji Uzmanı Dr. Bahar Öznur “Değişik görünümlü, hızlı büyüyen ve koyu renkli olan bir lezyonun saptanması durumunda zaman kaybetmeden bir dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır” dedi.

Benlerde gözlenen hangi durumlarda doktora başvurulması gerektiğini detaylı şekilde açıklayan Dermatoloji Uzmanı Dr. Bahar Öznur; “Çevresinde düzensizlik olan, açık veya koyu kahve, siyah ve kırmızı gibi farklı renkler bulunan, çapı 5 mm’den büyük olan, yüzeyinde, boyutunda değişiklik gelişen, üzerinde kanama veya kaşıntı başlayan, özellikle avuç içi ve ayak tabanında bulunan, tırnak kenarında kahverengi renk değişikliği varsa mutlaka bir uzman görüşünün alınmalı” dedi.

Ben yapısını öğrenmede kullanılan yöntemleri anlatan Dermatoloji Uzmanı Dr. Bahar Öznur “Benlerin büyütülerek incelenmesi ve olarak da tanımlanabilen bilgisayarlı dermatoskopinin, benlerin bir bilgisayarla fotoğraflanıp analiz edilerek yıllık takibinin mümkün olduğunu dile getirdi. ‘Bilgisayarlı dermatoskopi cihazı hastanın görüntüsünü ekrana aktararak benleri atlamadan tek tek inceleme olanağı sunuyor. Bu yöntemle vücuttaki benlerin haritası oluşturularak noktasal lokalizasyonlar belirleniyor” dedi. Öznur, bu sürecin; her bir ben için dermatoskopik görüntü alınarak kaydedilmesi sayesinde, bir sonraki kontrolde elde edilecek görüntüyle karşılaştırma imkânı sağladığını belirtti.

Açık Tenliler Risk Altında!

Açık Tenliler Risk Grubunda

Risk grubuna girebilecek kişilerin özelliklerinden bahseden Dermatoloji Uzmanı Dr. Bahar Öznur “Çocukluk çağında güneş yanığına maruz kalan bireylerde ileri yaşlarda deri kanseri riski artmaktadır. Bu yüzden çocukların güneş yanığından korunmaları son derece önemlidir” diyerek şu uyarılarda bulundu: “Özellikle açık tenli, açık renkli gözlü, kızıl-sarı saçlı veya kolaylıkla güneş yanığı gelişebilen cilt tipine sahip kişilerde görülmekle birlikte esmer bireylerde de gelişebileceği unutulmamalıdır. Uzun süre veya aralıklı olarak yoğun güneş ışığına maruz kalanlar, sık solaryum gibi yapay güneş ışığına maruz kalanlar, ailesinde deri kanseri olan kişiler ve çok sayıda atipik beni olan bireylerde görülme olasılığı çok yüksektir” dedi.

Cerrahi müdahale gerekebilir

“Benlere yönelik cerrahi girişim uygulandığında yayılabileceği inanışı ‘beninle oynama’ halk arasında yerleşmiş yanlış bir düşüncedir” açıklamasında bulunan Dermatoloji Uzmanı Dr. Bahar Öznur “Benin riskli olduğu tespit edildiği takdirde cerrahi olarak çıkarılması gerekiyor. Ayrıca kanserleşmiş olan benler de yine cerrahi yöntemle alınıyor. Sonuç olarak bende herhangi bir değişiklik fark edilmesi halinde yapılacak olan işlem, benin tamamının ameliyatla çıkarılması ve patolojik incelemeye gönderilmesi esasına dayanıyor” ifadelerini kullandı.

Benlerin çıkarılması işleminin, lokal anestezi altında yapılan oldukça kolay işlemler olduğunu söyleyen Dr. Öznur; işlemin hastanın günlük hayatını etkilemediğini belirtti. “Patoloji sonucu değerlendirilen hastalarda eğer melanom tanısı gelmiş ise ek bir cerrahi gerekebiliyor. Tümörün yayılımı açısından laboratuvar tetkikleri ve görüntüleme yöntemleri yapılarak gereken tedaviler planlanıyor” dedi.

Dr. Öznur; son yıllarda birtakım yöntemler ile benlerin yakılmasının olumsuz sonuçlar doğurduğunu belirterek, melanom denilen cilt kanserinin ben görünümde olabileceğini vurguladı ve benlerin sadece doktorlar tarafından takip ve tedavi edilebileceğini ifade etti. 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1657 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim