• BIST 9142.4
  • Altın 2325.583
  • Dolar 32.3735
  • Euro 35.0075
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 24 °C

Acıktırmayan ve susatmayan çorba önerisi

Acıktırmayan ve susatmayan çorba önerisi
Darende çorbası, sıcak ve uzun günlere denk gelen ramazanda, susuzluğu önemli miktarda azaltarak oruç tutanlara büyük bir kolaylık sağlıyor.
Malatya mutfağının en önemli lezzetlerinden yoğurtlu soğuk Darende çorbası, sıcak ve uzun günlere denk gelen ramazanda, susuzluğu önemli miktarda azaltarak oruç tutanlara büyük bir kolaylık sağlıyor.

Yöre halkı tarafından sıcak yaz günlerinde çokça tüketilen Darende Çorbası, kısa sürede hazırlanması, içeriğinde kullanılan gıdaların uygun ve kolay temin edilebilmesi, hafif, lezzetli, serinletici ve sağlıklı olması dolayısıyla Malatyalı kadınların ramazan sofralarında en çok yer verdiği yöresel tatlar arasında bulunuyor.

Darende Hulusi Efendi Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Celal Alandağ,
ramazanın sıcak yaz aylarına denk gelmesi nedeniyle sahurda tüketilen yiyeceklerin öneminin daha da arttığını söyledi.

Yaz aylarına rastlayan ramazanda uzun saatler oruç tutulduğunu ifade eden Alandağ, "Genel olarak 17 saat boyunca yemek yemiyor, su içmiyoruz. Dolayısıyla sahur ve iftar öğünlerinde vücudumuzun ihtiyacı olan glikoz, yağ, protein, su ve minarelerin dengeli bir şekilde alınması gerekiyor. Yöre halkının tüketmiş olduğu yoğurtlu soğuk Darende çorbasında nohut, buğday, ıspanak, nane ve yoğurt var. Vücudun önemli besin ihtiyaçlarını karşılayan çorba, gün boyu hem tok tutmakta hem de susamamızı engellemektedir." diye konuştu.

 
 

Darendeli ev hanımı Fadime Kozanoğlu (55) da ramazan sofralarının olmazsa olmazı olarak görülen yoğurtlu soğuk Darende çorbasının iftar ve sahurda belirli bir miktar tüketilmesi halinde gün boyu susuzluk çekilmeyeceğini söyledi.

Çorbanın sağlıklı ve doyurucu olduğunu dile getiren Kozanoğlu, yörede yapılan her yemeğin yanında mutlaka bu çorbanın tercih edildiğini aktardı.

Kozanoğlu, yapımı da zahmetli olmayan Darende çorbasının tarifini şöyle anlattı:

"Aşurelik buğday suyla pişirilir. İçine nohut ilave edilir. Dövmeler iyice açılıp pişince ocaktan alınıp içerisinde ıspanak bulunan düz bir tepsiye yayılarak karıştırılır. İçine buz veya soğuksu ilave edilebilir. Soğuyan malzemelere doğranmış yeşil veya kuru nane ilave edilip yoğurda katılır. Damak tadına göre sarımsak ilave edilebilir. İçine buz atılırsa hem yaz günleri için serinletici bir yemek olur hem de kıvamı daha güzel olur. Yoğurtlu soğuk Darende çorbası, her yemeğin yanında servis edilir."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3964 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim