• BIST 9112.19
  • Altın 4109.942
  • Dolar 38.5681
  • Euro 43.6152
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 25 °C

Ankara Üniversitesinde "Farkında Ol Kalbini Koru Sempozyumu" düzenlendi

Ankara Üniversitesinde "Farkında Ol Kalbini Koru Sempozyumu" düzenlendi
Ankara Üniversitesinde (AÜ) 14-20 Nisan Kalp Sağlığı Haftası kapsamında "Farkında Ol Kalbini Koru Sempozyumu" düzenlendi.

Rektör Prof. Dr. Necdet Ünüvar: "Kalp bizim en önemli ve en çok da ihmal ettiğimiz organlarımızdan birisi. Bu programla toplumda kalp sağlığını korumak adına alınması gereken tedbirler ve toplumun farkındalığını artırmaya yönelik bir çalışma yapıyoruz"

Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eralp Tutar: "Sağlık Bakanlığı verilerine göre, tüm ölümlerin yaklaşık 3'te 1'i dolaşım sistemi hastalıklarına bağlı ortaya çıkıyor. Kalp damar hastalıklarının ciddiyetini ve yaygınlığını bu veri gösteriyor"

AÜ Tıp Fakültesi Cebeci Araştırma ve Uygulama Hastanesinde gerçekleştirilen sempozyumda, "Obezite ve kalp sağlığı, sigara ve stresin kalp sağlığı üzerine etkisi, egzersiz ve kalp sağlığı ile hipertansiyon" konuları ele alındı.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, burada yaptığı konuşmada, "Farkında Ol Kalbini Koru Sempozyumu ile Kalp Sağlığı Haftası'nı kutluyoruz. Kalp bizim en önemli ve en çok da ihmal ettiğimiz organlarımızdan birisi. Biz bu programla toplumda kalp sağlığını korumak adına alınması gereken tedbirler ve toplumun farkındalığını artırmaya yönelik bir çalışma yapıyoruz." dedi.

Kalp sağlığını korumak için alınabilecek önlemlerin bulunduğuna işaret eden Ünüvar, şöyle konuştu:

"Maalesef toplumda ciddi bir hareketsizlik var. Daha çok araç, daha çok asansör kullanıyoruz. Daha az hareket ediyoruz, daha fazla besleniyoruz. Özellikle akıllı cihazların gece uykusunu çok azalttığını biliyoruz. Bütün bunları topladığımız zaman, başta obezite ve hareketsiz yaşam olmak üzere birçok risk faktörünün de kalp sağlığını olumsuz yönde etkilediğini görüyoruz. Kalbimizi korumak kendi elimizde."

Bazen genetik ve farklı sebeplerden de kalp hastalıklarının ortaya çıkabileceğini vurgulayan Ünüvar, sigaradan uzak durmanın, kilo kontrolünün, düzenli beslenme ve düzenli uykunun kalp sağlığını olumlu yönde etkilediğinin altını çizdi.

Prof. Dr. Ünüvar, geçirdiği kalp rahatsızlığı nedeniyle hastanede tedavisi devam eden TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'e de geçmiş olsun dileklerini iletti.

- Kalp sağlığını korumak için düzenli kontrol önemli

AÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eralp Tutar ise dünyada ve Türkiye'de en önemli ölüm nedenleri arasında kalp-damar hastalıklarının yer aldığını ifade etti.

Tutar, "Ülkemizde Sağlık Bakanlığı verilerine göre, tüm ölümlerin yaklaşık 3'te 1'i dolaşım sistemi hastalıklarına bağlı ortaya çıkıyor. Dolayısıyla kalp damar hastalıklarının ciddiyetini ve yaygınlığını bu veri gösteriyor. Hesaplamalara göre, yaklaşık 3 dakikada 1 vatandaşımızı kalp damar hastalıklarına bağlı kaybediyoruz." diye konuştu.

Kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerin önemli bir kısmının kronik stres, sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam gibi kontrol edilebilir risk faktörlerinden kaynaklandığını, bunun çeşitli araştırmalarda gösterildiğini belirten Tutar, kolesterol, kan şekeri ve tansiyonun düzenli kontrol edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 651 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    12345
    Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim