• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Artvin'de "Sağlıklı Arı Yetiştiriciliği ve Arı Ürünleri" konferansı yapıldı

Artvin'de "Sağlıklı Arı Yetiştiriciliği ve Arı Ürünleri" konferansı yapıldı
Artvin'de, arıcılığının geliştirilmesi ve ekonomik değerinin artırılması amacıyla "Sağlıklı Arı Yetiştiriciliği ve Arı Ürünleri" konulu konferans düzenlendi.

Artvin Çoruh Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu: "Bizim acilen balımızın, propolisimizin, polenimizin, arı sütümüzün analizini yapıp 'bunların en kalitelisi bizde' diye belgesiyle pazara sunmamız gerekiyor"

Vali Yılmaz Doruk, Nihat Gökyiğit Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen konferansta yaptığı konuşmada, Kafkas arısının gen merkezi konumundaki ilde arıcılığın çok önemli yere sahip olduğunu söyledi.

Zengin bitki çeşitliliği, tahrip olmamış doğası, milli parkları, biyosfer rezerv alanı ve saf Kafkas arı ırkıyla Artvin'in arıcılığın gelişmesi için gerekli tüm şartlara fazlasıyla sahip olduğunu vurgulayan Doruk, "Gün gelecek vatandaş İstanbul'dan uçağa binecek, sırf Artvin'e bal almaya gelecek. Böyle bir değer yaratacağız. Gelecekte bal denince Artvin, Artvin denince arı ve bal akla gelecek. O potansiyeli taşıyoruz. Bunun yolu da Kafkas arısının korunmasıdır. Allah bu coğrafyayı bize nimet olarak vermiş, kıymetini bilmemiz lazım." diye konuştu.

Artvin Çoruh Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu da üniversite bünyesindeki Arıcılık Uygulama ve Araştırma Merkezinin kentte arıcılık alanındaki bilimsel açığı gidereceğini belirtti.

Artvin'in en önemli hazinesinin, doğası, bitki çeşitliliği ve ekosistemi olduğunu ifade eden Tüfekçioğlu, şöyle devam etti:

"Bunlar da arıcılık için ideal. Martta çiçeklenme başlıyor, ağustosa kadar devam ediyor. Türkiye'de başka bir yerde bu yok. Yunanistan ile Türkiye'nin propolisleri karşılaştırıldı. En iyi propolis Artvin'de çıktı. Bizim acilen balımızın, propolisimizin, polenimizin, arı sütümüzün analizini yapıp 'bunların en kalitelisi bizde' diye belgesiyle pazara sunmamız gerekiyor."

Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aslı Özkırım, farklı üniversitelerde arıcılık merkezlerinin kurulmasından son derece memnun olduklarını dile getirerek, "Amacımız üniversitelerdeki araştırma merkezlerini arıcılığının gelişiminde en iyi şekilde kullanabilmek. Arıcılığa bilimi katmak." ifadesini kullandı.

"Kovandan Gelen Sağlık: Arı Ürünleri" konulu sunum yapan Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Aslı Özkök ise Türkiye'nin Çin'den sonra en fazla bal üreten ve koloni varlığı bulunan ülke olduğuna dikkati çekerek, "Hiçbir şey yapamazsak bu durumu korumamız lazım. Salgın döneminde arı ürünlerinin önemi bir kez daha ortaya çıktı ve hak ettiği yeri bulmaya başladı. Ülkemizde geçmiş yıllarda arı ürünleri pek bilinmiyordu. Sadece bal üretiliyordu. Mevcudu koruyarak kendimizi geliştirmemiz lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Artvin Çoruh Üniversitesi Arıcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi öncülüğünde düzenlenen konferans, katılımcıların sorularının yanıtlanmasıyla sona erdi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1176 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim