• BIST 9693.46
  • Altın 2508.406
  • Dolar 32.5788
  • Euro 34.7848
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 20 °C

Bir kilo vermenin bedeli 220 TL

Bir kilo vermenin bedeli 220 TL
Yazla birlikte fazla kilolar da başa dert oldu. Ancak zayıflamak zahmetli ve yorucu olduğu kadar pahalı da

Yaz geldi. Her yaz olduğu gibi 'fit olma' çabası da yeniden gündemde. Yaz boyunca çevresine “Bu elbise beni çok mu şişman gösterdi?” diye sormak istemeyenler gücü ölçüsünde zayıflamak için elinden geleni yapıyor. Kimisi diyetisyene koşuyor. Bazıları da herkesin dilinde olan farklı diyetlerden medet umuyor.

Her dönem başka biri moda oluyor. Bir zamanlar ‘mucize’ Montignac diyeti vardı, şimdi herkesin dilinde protein ağırlıklı beslenmeyle zayıflatan Dukan diyeti. Diyetler çeşitlenirken, yöntemler de çeşitlendi, yaratıcılık arttı, artık kimse ‘bir kibrit kutusu peynir’ ile başlayan mönülere prim vermiyor. Aynı serviste dört kadın birden diyet yapmaya karar verince öğle aralarındaki sohbetlerimiz, iş arasındaki ‘geyikler’ de tamamen diyet odaklı oldu. Şunu söyleyeyim, zayıflamak zahmetli, yorucu ve bir o kadar da pahalı. Bir kere evde iki tencere birden kaynıyor. Birincisi ‘normal’ beslenen ev halkı için, diğeri diyet yapan için. Marketten alınan ürünler artıyor, tam yağlı Ezine peynirinin yanına, pembe ambalajında light beyaz peynir ekleniyor, süt pembe, yoğurt pembe. Normal beslenenlerinkine ek olarak bir de onlar alınıyor. Neyse ki light ürünler ile diğerlerinin arasındaki fiyat farkı eskisi kadar değil. Light olanlar hâlâ daha pahalı, ama giderek fark kapanıyor.

363 MİLYAR $’LIK PAZAR
Global Zayıflama ve Diyet Yönetimi 2010 Raporu’na göre dünyada zayıflama pazarının büyüklüğü yaklaşık 363 milyar dolar. Bu rakamın 2014'de 600 milyar dolara kadar çıkacağı tahmin ediliyor. Bizdeki rakamın da yaklaşık 50 milyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Tahmin ediliyor diyorum çünkü çok net bir rakam ne yazık ki yok. Bu yazının konusu diyet listeleri, günlük mönüler, hangi diyet daha etkilidir, gibi sorulara cevap bulmak değil. Zaten bunlar ekonomi sayfalarının konusu da değil. Ben, birkaç farklı modelden yola çıkarak bir kilo kaybetmenin, cüzdanda ne kadar kayba neden olduğunu ortaya çıkarmaya çalıştım. Her diyetisyenin tarifi de tarifesi de farklı, onun yerine en yeni iki teknikle hesaplama yaptım.

Kilo vermek isteyenler mayıs ayında diyet ürünlere talebi patlatıyor
Yıl içinde zaman zaman diyet denemeleri yapılsa da rakamlar gösteriyor ki mayıs ayında diyet kararı alanların sayısı artıyor. Ipsos’un araştırmasında mayıs ayında diyet ürünleri endeksinin her yıl yukarı fırlaması bunu net olarak gösteriyor. Yaza ramak kala, hızlı bir diyet maratonu başlıyor. Diyet pazarının giderek büyümesi pazarın da iştahını artırıyor. Artık neredeyse her markette light ürünleri ayrı bir bölümde bulmak mümkün. Pembe pembe raflarda dizilen bu ürünler tabii ki talep diğerlerine göre daha düşük olduğu için light olmayan ürünlere göre biraz daha pahalı. Dedik ya her şeyin bir bedeli var.

BİR AYDA 4 KİLO UÇUP GİTTİ
Bu yıl diyet dalgasına ben de kapıldım. Servisteki dört kadın birden diyet yapmaya karar verince de en büyük gündem maddemiz, ‘hangi üründe ne kadar kalori var?’, ‘diyet ürünler nerede satılıyor?’ olmaya başladı. Konuştukça, inceledikçe pazarın ne denli büyüdüğünü de gördüm. Tabii kilo vermenin de ne kadar zahmetli, yorucu ve pahalı olduğunu da.

RAKIDAN "VAZGEÇEMEM" DİYEN HER KİLO İÇİN 125 LİRA ÖDÜYOR
Diyet demek sosyal hayattan vazgeçmek demek değil. Bu sistemde hizmet veren bir şirketin Nişantaşı’nda geçtiğimiz hafta açılışı yapıldı. Terapist, diyetisyen eşliğinde zayıflama programına alınan kişi, yaşam alışkanlıkları ve zevklerine göre özel bir programa tabi oluyor. Diyetisyen Güneş Aksüs ve Seren Aksüs tarafından kurulan merkezde zayıflamak isteyenlere sadece diyetisyenler değil, terapistler de danışmanlık veriyor. Diyetisyen Güneş Aksüs, sosyal yaşamı ve gece hayatı yoğun kişilere bunlardan taviz vermeden programlar hazırlıyor. Aksüs’ün İstanbul’un Asmalımescit’inden de bir grup müşterisi varmış. Rakı içmekten vazgeçmeden zayıflamak isteyen bir müşterisini, ona özel programla zayıflattığını anlatıyor, “Şimdi o müşterimizin masasındaki bütün rakı arkadaşları sırayla bana geliyor. Sevdiğiniz şeylerden tamamen vaz geçmeden de kilo verebilirsiniz” diyor. Bu sistemle bir kilo vermenin maliyeti de 125 lira.
 

TESTLERİN MALİYETİ 300 LİRADAN BAŞLIYOR
Program kapsamında önce kişinin diyetini etkileyecek tahliller isteniyor. Bu testler de anlaşmalı laboratuvarda yapılıyor. Kişiye göre testlerin maliyeti ortalama 300 liradan başlayıp 900 liraya kadar çıkabiliyor. 3 aylık paketin bedeli 1500 lira. Bu yolla haftada yarım kilo ile 1 kilo arası verilmesi tavsiye ediliyor. Ancak spor yapan kişilerde bu 1-1.5 kiloya çıkabiliyor.

Diyet yemekler siz neredeyseniz oraya geliyor
Diyet yaparken buna uygun beslenmede sıkıntı yaşayanlar için bir yıl önce kurulan ve profesyonel hizmet veren bir şirket son dönemde özellikle iş dünyasında çok tercih gören bir zayıflama programı sunuyor. Türkiye’de ilk kez uygulanan yöntemle siz şirkete gidiyor ve nasıl beslenmeniz gerektiğini söylüyorsunuz. Onlar da size uygun mönüler hazırlıyor. Her gün ne yiyecekseniz kurye evinize ya da işyerinize özel ambalajlarda yemeğinizi getiriyor.


4 ALTERNATİFLİ
Sistemde 4 farklı paket alternatifi var.

Business Line Bacic: besin tercihi olmayan kişiler için, Business Line Special: 1-2 besin tercihi olan kişiler için, Premium Line: 3-10 arasında besin tercihi olan kişiler için, Personal Chef: 11 ve üzeri besin tercihi olan kişiler için hazırlanmış. Sistem 1 haftada 1.5 kg verdirmeyi hedefliyor. En ucuz paketin günlük tutarı 48.95 lira. 4.5 günde 1 kg zayıflatan bu sistemde 1 kg vermenin maliyeti 220 liraya geliyor. Premium Line paketinden faydalananlarda bu tutar 279 liraya çıkıyor. Bir ay boyunca bir kez yenen yemek bir daha yenmeyecek şekilde farklı tariflerle kurulan sistemde geçtiğimiz yıl 1 tondan daha fazla kilo verilmiş. Şirket İstanbul’da her gün 1000 kişiye özel diyet mönüsü gönderiyor. Geçtiğimiz günlerde Divan Restoranları’nda da bu paketleri satışa sunmuş. Tüm paketlerin içeriğinde 5 öğün yemek (kahvaltı, öğlen yemeği, akşam yemeği ve 2 ara öğün), kapıya teslimat (İstenilen saatlerde teslimat İstanbul’un her noktasına) ve diyetisyen takibi ve rutin görüşmeler var.

Dukan diyeti yapanlar yemekhaneyi bir süreliğine unutun!
Herhangi bir diyetisyene gitmeden, en ucuz yolla zayıflamayı seçtik diyelim. Önce son dönemin en moda diyeti olan Dukan’ın kitabını alıyorsunuz. Bu diyetin temelinde protein ağırlıklı beslenme var. Bir kere eğer işyerinde yemekhane varsa, orada yemek yemeyi unutun. Sadece bu haliyle bile hesap yaptığınızda günde en iyimser tahminle bir porsiyon ızgara et için 10 lira, yanındaki light kola için de 2 lira ödediğimizi hesaplayalım. Günlük 12 lira, bir ayda 26 işgününden hesapla 312 lira maliyet demek. Bir kilo vermek için sadece öğle yemeğinden hesapla 100 lira ödemiş oluyoruz.

ESEN Y. EVRAN- GAZETE HABERTURK

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6020 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim