• BIST 8971.03
  • Altın 2286.413
  • Dolar 32.329
  • Euro 35.0661
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 22 °C

Çocuklarda bağışıklığın güçlenmesi için "dengeli beslenme ve hareket" önerisi

Çocuklarda bağışıklığın güçlenmesi için "dengeli beslenme ve hareket" önerisi
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, çocukların güçlü bağışıklık için hareket etmesi ve düzenli beslenmesi gerektiğini belirtti.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara: "Bağışıklık sistemimizin uygun şekilde tehditlere cevap verebilmesi için dengeli ve yeterli beslenme, uyku, düzenli hareket çok önemli. Günümüzde çocuklar zamanlarının büyük kısmını ev içerisinde ve bilgisayar başında geçiriyor. Oysa güçlü bağışıklık için hem hareket etmeli hem de düzenli beslenilmeli"

İstanbul'da düzenlenen BrandWeek kapsamındaki sağlık oturumunda konuşan Kara, salgın ve özellikle soğuk mevsimlerde artan enfeksiyonlar ile bunlardan korunma yollarına ilişkin bilgi verdi.

Prof. Dr. Kara, "Bağışıklık sistemimizin uygun şekilde tehditlere cevap verebilmesi için dengeli ve yeterli beslenme, uyku, düzenli hareket çok önemli. Günümüzde çocuklar zamanlarının büyük kısmını ev içerisinde ve bilgisayar başında geçiriyor. Oysa güçlü bağışıklık için hem hareket etmeli hem de düzenli beslenilmeli." ifadelerini kullandı.

- Sağlık problemlerinin çoğu hareketsizlikten kaynaklanıyor

Hareket için mümkünse açık havada ve yeşil alanda günlük 30 dakikalık yürüyüşler yapılmasını tavsiye eden Kara, günümüzdeki en önemli problemlerin hareket azlığından kaynaklandığının altını çizdi.

Kara, gerek enfeksiyon etkenlerine gerek bazı kronik hastalıklara karşı bağışıklık sisteminin istenilen, yeterli ve aşırı olmayan cevabı verebilmesi için de ihtiyaçlarının olduğunun unutulmaması gerektiğini kaydetti.

Kara, bağışıklık sisteminin ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineraller için mevsimine uygun beslenmenin, yeterli sebze ve meyve tüketmenin önem taşıdığını aktardı.

Prof. Dr. Kara, vücudun üretmediği ancak sağlığın devamı için ihtiyaç duyulan bazı vitamin, mineral ve yağlar bulunduğuna işaret ederek, haftada 1-2 kez taze balık tüketmenin, dışarıdan alınması gereken yağlar ve özellikle omega 3 açısından yeterli olacağını ifade etti.

Kara, balık tüketilemediğinde balık yağı içeren gıda takviyelerinden destek alınabileceğini bildirdi.

Bağışıklık sistemi için önemli vitaminlerden örnekler veren Kara, süt gibi mevsime uygun olan ya da uygun şekilde sunulan gıdaların, zengin bir kaynak olduğunu ancak güneş ışığında kaldıklarında ya da saklama koşullarına uyulmadığında, istenilen D vitamini ve diğer özelliklerinin kaybıyla karşı karşıya kalınabileceğini ifade etti.

Ateş Kara, yağların da açıkta havayla temasları olduğunda, oksidasyon nedeniyle vücudun ihtiyacı olan yağ özelliğinden yapısındaki değişim ile uzaklaştığına dikkati çekerek, "Bu destek olarak kullandığımız ürünler için de geçerli, üretim anındaki özelliğini bizlerin tükettiği anda korumasına özen göstermeliyiz. Bu nedenle lütfen ürünleri tercih ederken etiketlerine bakalım, içeriklerine, miktarlarına, saklama koşullarına özellikle dikkat edelim." uyarısını yaptı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 773 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim