• BIST 10045.74
  • Altın 2392.293
  • Dolar 32.3845
  • Euro 34.6065
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 19 °C

Çocukların Sağlıklı Gelişimi İçin Ergenlik Dönemine Kadar Gözetim Önemli

Çocukların Sağlıklı Gelişimi İçin Ergenlik Dönemine Kadar Gözetim Önemli
Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları polikliniklerinde son zamanlarda çocuklarda kilo alamama, büyüme geriliği ve aşırı kilo kaybı...

Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları polikliniklerinde son zamanlarda çocuklarda kilo alamama, büyüme geriliği ve aşırı kilo kaybı gibi şikayetlerden dolayı yoğunluk olduğunu belirten Uzman Dr. Kaplan, ailelere önerilerde bulundu.

Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniklerinde son günlerde ailelerin çocuklarında aşırı kilo kaybı, büyüme geriliği ve kilo alamama şikayetleri sebebiyle yoğunluk yaşandığı belirtildi. Ailelere önerilerde bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Kaplan, ailelerin "Benim çocuğum kilo almıyor, benim çocuğum uzamıyor, benim çocuğum çok kilolu" gibi şikayetler ile başvurduğunu ifade etti. Çocukların temel sağlık göstergelerinin başında büyüme geldiğini belirten Uzm. Dr. Çiğdem Kaplan, "Büyüme ve gelişme çocukluk döneminin en önemli sağlık göstergelerinden birisidir. Çocukların, bebeklik döneminden başlayarak çocukluk, daha sonra da ergenlik dönemine kadar bir çocuk uzmanı tarafından yakın takip edilmesi gerekmektedir. Büyümenin değerlendirilmesinde yaşa göre ağırlık, yaşa göre boy ve yaşa göre baş çevresi ölçümleri en sık kullanılan ölçümlerdir. Çocukların dengeli beslenmesi büyüme ve gelişmede önemli bir yere sahiptir. Beslenmede karbonhidrat, protein, vitamin, mineral ve yağlar yeterli düzeyde olmalıdır. Önemli olan çocuğun yediğinin miktarı değil besleyici değeridir. Bebeklik döneminde beslenmede en önemli besin kaynağı anne sütü iken çocuk büyüdükçe anne sütünün yerini sofra yemekleri alır. Beslenmede en önemli etken çocuğa bir rutin oluşturmaktır. Çocuklarda; aynı saatlerde yemek yemeye, besinlerin karbonhidratı, yağı, protein açısından dengeli olmasına, mutlu bir ortam olmasına, az sevdiği yiyecekleri çok sevdiği yiyeceklerin içinde sunmaya ve uykuyu düzenli ve yeterli almasına dikkat edilmelidir. Aynı şekilde yetersiz beslenme kadar aşırı beslenmeye bağlı oluşan obezite de çocukluk döneminde en önemli problemlerimizden birisidir. Büyüme ve gelişmeyi desteklemek ebeveynlerin en önemli konularından biridir" diye konuştu.

Uzm. Dr. Çiğdem Kaplan, çocukta yaşıtlarına göre, boy ya da kilo olarak bir gerilik olduğunda mutlaka bir çocuk uzmanına başvurulmasını söyledi. Büyüme eğrilerinde yaşıtlarına göre boy ve kilo olarak geri olan çocukların ayrıntılı araştırılması ve düzenli takip edilmesinin gerektiğini belirten Kaplan, bir çocuğun sağlıklı büyüme ve gelişmesinde beslenme kadar aile tarafından sevilerek ve huzurlu bir ortamda büyütülmesinin de önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 486 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim