• BIST 9448.9
  • Altın 4224.398
  • Dolar 39.5927
  • Euro 45.9722
  • Ankara 25 °C
  • İstanbul 26 °C
  • Bursa 28 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 31 °C

Dijital bağımlılığın önüne "çelik çomakla" geçmek için kolları sıvadılar

Dijital bağımlılığın önüne "çelik çomakla" geçmek için kolları sıvadılar
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ), hazırladığı projeyle çocuklara geleneksel sokak oyunlarını öğreterek onları sanal oyunlardan uzaklaştırmayı hedefliyor.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi tarafından dijital bağımlılıkla mücadele amacıyla hazırlanan proje kapsamında, öğretim elemanları çocuklarla bir araya gelerek onlara çelik çomak gibi geleneksel sokak oyunlarını öğretiyor. TOGÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Temür: "Cumhurbaşkanlığımızın Aile Yılı ilan etmesi, ailelerde de en fazla huzursuzluk dijital bağımlılık, sanal oyunlardan kaynaklandığı için böyle bir proje aklımıza geldi"

TOGÜ gönüllü akademisyenleri "Sanal Oyunlardan Sokak Oyunlarına" adlı projeyi hayata geçirdi.

Hem ilköğretim okullarında hem de çeşitli sitelerde çocuklar ve aileleriyle birebir etkinliklerin gerçekleştirildiği, çelik çomak, yağ satarım bal satarım, topaç gibi oyunların oynandığı projenin ikinci ayağı bir site bahçesinde yapıldı.

Sağlık Bilimleri, Eğitim Bilimleri, Spor Bilimleri, İktisadi ve İdari Bilimler fakülteleri ile Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulundan öğretim elemanlarının yer aldığı projede velilere de çocuklarını dijital bağımlılıktan korumanın yolları anlatılıyor.

TOGÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Temür, AA muhabirine, üniversite olarak sahada olmaya çalıştıklarını belirtti.

Dijital bağımlılığın çocukları etkilediği ve fiziksel aktivitelerini kısıtladığını belirten Temür, "Cumhurbaşkanlığımızın Aile Yılı ilan etmesi, ailelerde de en fazla huzursuzluk dijital bağımlılık, sanal oyunlardan kaynaklandığı için böyle bir proje aklımıza geldi." dedi.

Çocuklara sokak oyunlarını öğreterek onları sanal oyunların başından kaldırmayı amaçladıklarını vurgulayan Temür, şöyle devam etti:

"Bu sanal, dijital oyunları çocukların ellerinden alamayız ama bağımlılığa bir ara verelim diye Tokat'taki geleneksel sokak oyunlarını belirlediğimiz bir sitede oynamaya başladık. Bu ikinci haftamız. Çocuklara eski oyunları öğretiyoruz. Üniversitemizin 10 farklı disiplinde hocamızla bu projeyi yürütüyoruz. Velilere dijital bağımlılık hakkında nasıl davranacaklarını, nasıl önlemler alacakları hakkında bilgiler veriyoruz. Sokak oyunlarında çelik çomaktan, bilye oyunlarına, ağaçtan düdük yapımına kadar oyunlar var. Bu oyunları bir hafta ödev olarak veriyoruz. Her hafta siteye gelerek oyunlar oynuyoruz." diye konuştu.

- Proje yaz boyunca devam edecek

"Sanal Oyunlardan Sokak Oyunlarına" projesinin 4 haftalık bir proje olduğunu aktaran Temür, şunları kaydetti:

"Üç ayağı olan bir proje. Hem sitedeki aileler, okullardaki 5. sınıflar, koruma altındaki çocuklar için uygulayacağımız bir proje. Yaz boyunca başka sitelerde ve okullarda devam edecek. Amacımız üniversitede alanındaki hocalarımızın öğrendikleri bilgi, beceri, araştırmaların dört duvar arasında kalmasın sahada bunu uygulayalım, topluma faydası olan bilgilerini, becerilerini aktaralım diye proje hazırladık. YÖK Başkanlığımız bilginin dört duvar arasında kalmasını istemiyor. Psikoloğumuz var, sağlıkçımız var. İlk yardım konusunda eğitim verildi. 15 hocamızla bu projeyi yürütüyoruz."

Projede gönüllü yer alan Dr. Öğretim Üyesi Vasviye Eroğlu da "Üniversitemizin gönüllü hocaları olarak topluma katkı sağlayacak birçok projede bulunuyoruz. Çocuklarımız ile nasıl oyunlar oynamamız gerektiğini bizler de unuttuk. Çünkü bizler de teknoloji bağımlıyız. Bu sayede çocukluğumuzda oynadığımız oyunları hatırladık. Oyunlar oynayarak zevk aldık. Projeyi yapan herkese teşekkür ediyorum." dedi.

Çocuklardan Asaf Eroğlu ise "Büyüklerimizin çocukken oynadıkları oyunları oynayıp öğrenmek bize açıkçası mutluluk veriyor. Bunları öğretenlere çok teşekkür ediyorum." ifadesini kullandı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 581 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    12345
    Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim