• BIST 9093.58
  • Altın 2324.208
  • Dolar 32.3676
  • Euro 34.9781
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

Diyabetli kişiler nasıl zayıflar?

Diyabetli kişiler nasıl zayıflar?
Diyabeti olan ilaç veya insülin kullanan kişilerin genel şikayeti kolay kilo almaları ve zor zayıflamalarıdır.

Diyabet hastalığında insülin hormonunun çalışmasındaki bozulma ve karbonhidrat metabolizmasındaki, yani aldığımız yiyeceklerdeki karbonhidratların vücutta kullanımında bozulmalar olduğu için kilo vermek zorlaşabiliyor. Diyabeti olmayan kişilerde de kilo vermek zor olabiliyor. Bu kişilerde yine insülin direnci söz konusu olabilir.


Kan şekerini normal seviyelerde tuttuğunuz ve diyete dikkat ettiğiniz sürece kilo vermeniz zor değildir. Burda önemli nokta öğün saatlerine ve sıklığına dikkat etmektir. Şeker hastalığı için her zaman vurgulanan ara öğünler yaparak uzun süre aç kalmamaktır. Eğer hayatınıza fiziksel aktivite de eklerseniz sık öğünler sayesinde kilo verebilirsiniz. Amaç kısa sürede kilo vermek değil beslenme sisteminizi değişirerek kan şekerinizi de istenen aralıkta tutarak kilo vermektir. Aksi taktirde hipoglisemi yani şeker düşüklüğü yaşarsınız. Şeker düşüklüğü daha çok yemenize neden olur ve ardından kan şekeri daha fazla yükselir. Bu şekilde seyreden düzensiz kan şekeri kilo vermeyi zorlaştırır.
 

Obezite ve düzensiz beslenme diyabeti arttıran en önemli nedenlerden biridir. Geç yaşlarda ortaya çıkan diyabetin ortaya çıkması yıllar öncesine dayanır ve önceden önlem almak gerekir. İdeal kilonuzda değilseniz ve bel çevreniz genişliyorsa ilerde diyabet olma riskiniz artmaktadır. Sadece diyabet değil yüksek tansiyon, kalp damar hastalıkları, böbrek hastalıkları da bununla birlikte artan risklerdir. Yani daha genç yaşlarda kilonun ve beslenmenin kötü etkilerini hemen görmeyebilirsiniz ama yaşınız ilerledikçe kötü sonuçlar ortaya çıkacaktır.


Yağsız ve Şekersiz Tarifler
Şeker hastaları için en keyifsiz ve tatsız problem tatlı yiyememektir. Çay şekeri dediğimiz basit şeker kan şekerini en hızlı yükselten besindir. Ayrıca içinde şeker olan bütün yiyecekler kurabiye, hamurlu tatlılar, meyve suları ve şekerli içeceklerin hepsi basit şeker içerir. Bu gibi yiyeceklere dikkat etmek gerekmektedir.
Kan şekeri kontrolünü sağlamak için sadece basit şekerler değil hamurlu yiyecekler, ekmek, pilav veya patates gibi karbonhidrat içeren yiyeceklerin miktarlarına da dikkat etmek gerekiyor. Çünkü toplumumuzun genelinde şöyle bir düşünce var içinde şeker olmayan yiyeceklerin daha rahat yenebileceği ama şekerin kesinlikle yasak olduğu.Ancak kepekli ekmeği bile fazla yediğiniz zaman kan şekeri yükselir. Bu nedenle hem şeker hem karbonhidrat içeren yiyeceklere dikkat edilmelidir.
Bir öğünde aldığınız toplam karbonhidrat miktarını fazla kaçırmadınızda ve tarifleri hafiflettiğiniz sürece arada kaçamaklar olabilir. Kek, kurabiye, börek gibi hamur işleri kan şekerini yükselten yiyeceklerdir. Ancak beyaz un yerine kepekli un kullanıp şeker miktarını ve yağ miktarını azaltarak yapacağınız bir kurabiye arada yenilebilir.
Diyabetliler için önemli olan sadece şeker değil diğer karbonhidrat içeren yiyeceklerin bir öğündeki toplam miktarıdır. Buna dikkat edildiği sürece şeker bile tüketilebilir. Dengeli bir beslenmede hiçbirşey yasak değildir. Yediklerinizin miktarı ve sıklığı önemlidir.

 

SERAP GÜZEL
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2438 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim