• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 14 °C

Diyabetten korunmak için

Diyabetten korunmak için
Sağlıklı bir beslenme planı ve egzersiz diyabet riskini %60 azaltabilmektedir.

Diyabet ülkemizde ve tüm dünyada hızla artmaktadır. Bilinen rakamlarla Türkiye’de %14 olan diyabet hastalığı ölüm nedenleri arasında da 6. sırada. 

Sağlıklı bir beslenme planı ve egzersiz diyabet riskini %60 azaltabilmektedir.

Fazla kiloları atın

Yağ kitleniz ne kadar fazlaysa insulin direnciniz de o oranda etkilenmektedir. Obezite diyabet oluşumda oldukça etkili, ideal kiloda olmanız diyabet riskini %70 azaltmaktadır.

Bol lifli beslenin

Lif oranı yüksek besinlerin tüketimi kan şekerinizi dengelediğinden diyabet oluşum riskini azaltır. Öğünlerde sebze veya salata, ara öğünlerde meyve veya kuruyemiş, beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği, pilav, makarna yerine bulgur pilavı tüketimi lif ihtiyacınızı karşılar.

Sigaradan uzak durun 

Gün içerisinde 15’den fazla sigara tüketimi diyabet oluşum riskini 2 kat artırmaktadır.

Alkol tüketiyorsanız miktarını ve sıklığını azaltın

Alkol pankreası yoran ve dolayısıyla insulin direncini etkileyen bir içecek. Tüketim miktarına ve sıklığına göre diyabet riskini artırır.

Sık sık beslenin

Günde sadece 2-3 öğün tüketerek kan şekerinizi daha da düzensizleştirirsiniz. Bu nedenle 2-3 saatte bir öğün yapmak hem şekerinizi düzenler, hem kilo almanızı önler, hem de metabolizmanızı çalıştırır.

Basit karbonhidratlardan uzak durun

İçerisinde beyaz un ve sofra şekeri bulunan ürünler, beyaz pirinç kan şekeriniz için düşman besinler. Yerine tam tahıllı ürünler, bulgur, kepekli pirinç tercih edebilirsiniz.

Hergün egzersiz yapın

Egzersiz hem kilo kaybınızı hızlandıracak hem de kan şekerinizi dengeleyeyip insulin direncini kontrol altına alacak. Her gün en az yarım saat yürüyüş yapmaya çalışın. Yapılan bir çalışma sonucuna göre kas kitlesinin artışı diyabet riskini azaltıyor.

Düzenli kan şekerinizi ölçtürün

Ortalama 6 ayda bir açlık kan şekeri, HbA1C, HOMA-IR seviyenizi ölçtürmeniz önemli. Hiperglisemi, hipoglisemi ve insulin direnci artık sıklıkla görülen rahatsızlıklar. Erken teşhis ve ona uygun bir beslenme planı ileride yaşanabilecek diğer rahatsızlıkları önlemek için gerekli.
 

Diyetisyen Özlem Sert Aydın
www.ozlemsert.com
https://twitter.com/OzlemSertAydin

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4719 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim