• BIST 9827.45
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 19 °C

Doğum da yaparım pilates de

Doğum da yaparım pilates de
Son yıllarda kadın erkek herkesin başvurduğu pilates bebek beklerken de yapılabiliyor. Gebelere özel geliştirilen hareketler anne adayını gevşetip normal doğumu kolaylaştırıyor

Son yıllarda kadın erkek herkesin başvurduğu pilates bebek beklerken de yapılabiliyor. Gebelere özel geliştirilen hareketler anne adayını gevşetip normal doğumu kolaylaştırıyor

Daha önce sadece özel hastanelerde verilen hamilelere pilates kursu artık devlet hastanelerinde de var. Zeynep Kamil Hastanesi’ndeki ücretsiz pilates dersi büyük rağbet görüyor

Kimi henüz üç aylık, kiminin karnı burnunda... Doğumuna belki de sayılı günler kalmış. Her birinin heyecanı ve sevinci gözlerinden okunuyor. Anne adayları her zaman yaptıkları gibi rutin bir günde Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden içeri adım atıyorlar. Ama bu kez rutin kontrolleri için değil. Hastanede hamilelere özel olarak ücretsiz verilen pilates dersine katılmak için... Türkiye’de özellikle Ebru Şallı ile özdeşleşen, her gün televizyondaki kadın programlarında uygulamalı bir şekilde anlatılan pilates sonunda Sağlık Bakanlığı’na bağlı devlet hastanelerine de girdi. Geçtiğimiz ay Ankara’da Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı ve Eğitim Hastanesi’nde normal doğumu kolaylaştırmak için başlatılan hamilelere özel pilates dersi İstanbul’da da geçtiğimiz günlerde çocuk acil ve yoğun bakım ünitesi yenilenen Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde veriliyor.

SON GÜNÜNE KADAR YAPILABİLİR

Hastanede doğumu ve muayeneyi bekleyen onlarca kişinin arasından sıyrılıp pilates dersinin verildiği odaya adımımızı atıyoruz. 10-15 anne adayı dersin başlamasını bekliyor. Minderler serilmiş, pilates topu da hazırda bekliyor. Sonunda anne adayları minderde yerlerini alıyor. Önce nefes alıp veriyor, ardından pilates topuyla egzersizler yapıyorlar. Bu uygulamayı annelere gösteren ise 10 yıldır hastanede ebelik yapan Özlem Karabulut. Yaklaşık bir yıldır gebe eğitimiyle ilgilenen ve her gün hamilelere danışmanlık, beslenme, emzirme teknikleri, bebek bakımı ve banyosu, nefes egzersizleri gibi uygulamaların yanı sıra pilates dersi de veren Karabulut, bunun faydalarını şöyle anlatıyor: “Anne adaylarında çoğu zaman duruş bozuklukları olabiliyor. Pilates sayesinde duruş pozisyonu, doğru nefes ve konsantrasyonu daha kolay sağlıyor hamileler. Bu egzersizleri yaparak pelvis kaslarını güçlendiriyor, gevşeme hareketlerini öğreniyorlar. Sancı süresini azaltıp doğum sonrası sarkmaların da önüne geçiyorlar. Ayrıca bel ve sırt ağrılarını da en aza indiriyorlar. Bu sayede doğum korkularını da yeniyorlar.” Anne adaylarının doktor kontrolünden geçtikten sonra gebeliğin 16’ncı haftasından itibaren pilates derslerine katılabileceklerini de belirten Karabulut “Hafta içi her gün 08.00-17.00 saatleri arasında eğitime katılabilirler. Derslere en fazla 15 kişi alabiliyoruz. Bir kanama riski olmadığı sürece egzersiz yapılabilir. Ama bunu her gün düzenli olarak 20-30 dakika yapmak gerekiyor. Hamileliğin son gününe kadar da yapılabilir” diyor.

Bebekten sonra devam

HASTANEDE pilates derslerine katılan anne adaylarından biri 23 yaşındaki Ayşegül Serdar. On haftalık hamile olan Serdar, ev hanımı. Pilates dersini bir muayene sırasında öğrenen ve uygulamaya ilk kez katılan Serdar, gelecek dönemde egzersizlere eşiyle birlikte katılacağını söylüyor. Daha önce de profesyonel olarak spor yaptığını belirten Serdar şunları anlatıyor: “Hamile kalmadan önce krosla ilgileniyordum. Şimdi de yürüyüş yapmayı çok seviyorum. Zaten daha önce Ebru Şallı’nın televizyon programından pilates egzersizlerini takip ediyordum. Dolayısıyla yabancı değilim.” Pilates sayesinde doğumunun da kolaylaşacağına inandığını belirten Serdar “Vücudumdaki sarkmaların yüzde 70’e kadar azalacağına inanıyorum. Yani doğumdan sonra daha güzel olacağım. Bu ilk ders çok zevkliydi. Bir zorluğu da olmadı. Aksine daha da rahatladığımı hissediyorum. Bu fırsat ayağımıza geldi, doğumdan sonra da mutlaka devam edeceğim” diyor.

Kendimi rahat hissediyorum

PILATES derslerine katılan bir diğer isim hamileliğinin son günlerini yaşayan anne adayı Müge Karakaya. 27 yaşındaki Karakaya hamileliğinin rahat geçmesi ve kolay doğum için yürüyüş yaptığını ve yediklerine dikkat ettiğini söylüyor. Pilatese de bu amaçla katıldığını belirten Karakaya şöyle konuşuyor: “Hamileliğimden önce iki yıl boyunca her gün pilates yapıyordum. Ama hamile kalınca zarar verebilir düşüncesiyle bıraktım. Oysa faydası varmış. Bunu buradaki uygulamalarda öğrendim. Pilates yapınca insan kendini daha rahat hissediyor. Doğumdan sonra da vücudumu sıkılaştırmak için devam edeceğim. Bu ücretsiz uygulamadan çok memnunum.”
 

ASLI GÜR / [email protected]

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4851 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Gebe Kalmaya Karar Vermek - Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç Yazdı12 Kasım 2020 Perşembe 11:25
  • Ağrısız Doğum Nedir?05 Kasım 2020 Perşembe 17:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi05 Kasım 2020 Perşembe 17:49
  • Çin Takvimiyle Bebeğin Cinsiyeti Anlaşılır mı?19 Eylül 2020 Cumartesi 13:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Çalışmaları Neden Popüler?10 Eylül 2020 Perşembe 14:32
  • Kürtaj Hakkında En Çok Merak Edilen Konular14 Mayıs 2020 Perşembe 10:44
  • Mikro TESE ameliyatı13 Mayıs 2020 Çarşamba 12:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Oranları30 Mart 2020 Pazartesi 13:25
  • Gebelikte Korona Virüsü (COVID19)29 Mart 2020 Pazar 22:03
  • Ertesi Gün Hapı Nedir?22 Şubat 2020 Cumartesi 08:53
  • EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim