• BIST 9090.66
  • Altın 2324.412
  • Dolar 32.3684
  • Euro 34.9498
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Dondurma diyeti bozar mı?

Dondurma diyeti bozar mı?
Bir top dondurma yesem diyetim bozulur mu? Light olanı mı tercih etsem yoksa meyveliler daha mı masum?

Bir top dondurma yesem diyetim bozulur mu? Light olanı mı tercih etsem yoksa meyveliler daha mı masum? Dondurma en sevilen tatlılardan biridir. Özellikle yaz aylarında bolca tüketilir. Sade dondurma, dünyada en fazla üretilen çeşit olsa da çikolatadan kurabiyeye, meyveden yemişlere pek çok çeşidi var. Ayrıca yağı azaltılmış veya tamamen alınmış sütten yapılanlar, süt yağları yerine bitkisel yağlardan yararlanarak hazırlanmış olanlar, kalp damar ve şeker hastaları için özel formüle edilmiş dondurmalar ve hemen tüketilmesi gereken yumuşak dondurmalar da piyasada. Dondurmanın yapım aşamasında süt, sütün yağsız kuru maddesi, şeker, glikoz şurubu gibi tat verici maddeler, stabilizatör, emülgatör, bitkisel yağ veya süt yağı, çeşidine göre çikolata, kakao, meyve, yemiş, karamel gibi besinler, sahlep, doğal ve doğala özdeş aromalar kullanılmaktadır.


Dondurmanın besin değeri

Dondurma, besin değeri yüksek bir tatlıdır. İçeriğinde protein ve karbonhidratın yanı sıra A, B, C, D, E vitaminleriyle kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller bulunur. Diğer tatlılarla karşılaştırıldığında daha besleyici bir seçimdir. Dondurmanın kalori değeri, un ve şekerden yapılan diğer hamurlu tatlılara oranla çok daha düşüktür. 100 gram sütlü dondurma yaklaşık 190 kalori içerir. Normal bir külahsa yaklaşık 20 kaloridir.


100 gram sütlü dondurmada ortalama 148 mg. kalsiyum, 115 mg. fosfor, 63 mg. sodyum, 181 mg. potasyum, 0.1 mg. demir, 440 IU A vitamini, 0.21 mg. E vitamini, 0.21 mg. B2 vitamini ve 0.1 mg. niasin vardır.


Hazırlanma ve saklanma koşulları

Dondurmanın sağlık ve hijyen kurallarına uygun hazırlanıp hazırlanmadığı dikkat edilmesi gereken en önemli konudur. Süt mikroorganizmaların üremesi için iyi bir ortamdır. Bu nedenle dondurmaların mutlaka pastörize sütten yapılmış olması gerekmektedir. Hijyenik koşullarda üretilmemiş veya saklanmamış dondurmalarda 'Salmonella' riski doğabilmektedir. Ayrıca güvenilir olmayan yerlerden veya sokak satıcılarından alınan dondurmalara da dikkatli yaklaşılmalıdır. Paketlemiş ve etiketlenmiş dondurmaların bulunduğu soğutucuların, yeterli soğuklukta ve çalışıyor olması da göz ardı edilmemelidir. Üretim sırasında Gıda Kodeksine uygun olan katkı ve renk vericilerin kullanılması, paketleme ve etiketlemenin titizlikle yapılması, üretim sonrası dağıtımda da soğuk zincire uyulması büyük önem taşımaktadır.


Formuna dikkat edenler

Eğer kilo kontrolüne önem veriyorsanız light olarak üretilen dondurmaları tercih edebilirsiniz. Böylece yağı ve şekeri azaltılmış, düşük kalorili seçim yapmış olursunuz. Fakat "Nasıl olsa light dondurma tüketiyorum" diye, üstüne karamel veya çikolata sos, krema, fındık ya da fıstık parçacıkları ekletmek, masum gözüken dondurmanızın kalorisini en az 75- 100 kalori artıra-caktır.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 6343 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim