• BIST 9079.97
  • Altın 2322.335
  • Dolar 32.3413
  • Euro 34.9435
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 18 °C

Felçli hasta yutkunma terapisiyle 3 ay sonra ağızdan beslendi

Felçli hasta yutkunma terapisiyle 3 ay sonra ağızdan beslendi
Eskişehir Şehir Hastanesindeki Palyatif Servisi'nde tedavi gören hasta, dil, konuşma ve yutkunma terapistlerinin egzersiz programları sayesinde 3 ay sonra ağız yoluyla beslenmeye başladı.

Dr. Zeynep Irmak Kaya, gazetecilere yaptığı açıklamada, 51 yaşındaki Cemal Göksu'nun Eskişehir Şehir Hastanesine geldiğinde bir tüp yardımıyla beslendiğini belirterek, tedavi sürecinde hızlı gelişme kaydettiğini söyledi.

Göksu'nun sol tarafında hareketin başladığını anlatan Kaya, şu bilgileri paylaştı:

"Yutkunma terapistimizle, yutmasını değerlendirdik. Yarı sulu muhallebi şeklinde beslenmeye başladı. Bugün itibarıyla ağızdan katı gıdalarla besleniyor. Sürekli oksijene bağlı olan bir hastaydı. Çok şükür sonrasında oksijenden ayırdık. Rahat nefes alabildiğini gördük. Şimdilerde yutmanın yanı sıra konuşma terapisine de başladık. Eş zamanlı fizik tedavi süreci de başladı. Hastanemizde yeni göreve başlayan yutkunma terapistimiz ve daha önce görev yapan konuşma terapistlerimizle güçlendik. Hastalarımızı değerlendiriyoruz. Güzel sonuçlar alıyoruz."

Kaya, hastanın Kovid-19'a yakalanmasına rağmen aşılarının tam olması nedeniyle süreci rahat geçirdiğini aktardı.

- "Konuşması için çalışmalar yapıyoruz"

Yaklaşık 2 hafta önce hastanede göreve başlayan Dil, Konuşma ve Yutkunma Terapisti Sema Karabulut ise Göksu'nun yutkunmasını mümkün olduğunca güvenli hale getirmeye çalıştıklarını ifade etti.

Karabulut, "Bundan sonra konuşması için, sesini yukarıya yönlendirmesi için çalışmalar yapıyoruz. Havanın uzun süredir kullanmadığı ses tellerini doğru yönlendirilmesi için egzersizler yapıyoruz." dedi.

Hastanın kardeşi Yasemin Göksu da ağabeyinin 4 Ekim 2021'de yüksek tansiyona bağlı beyin kanaması geçirdiğini ve 3 ay bilincinin kapalı olduğunu dile getirdi.

Ağabeyinin, nefes borusuna açılan delikle bilincinin yerine geldiğini kaydeden Göksu, "Nefes borusundaki deliği kapatmak için çalışmalar başladı. Yaklaşık 2 haftadır konuşma ve yutkunma terapistlerinin verdiği egzersizleri yapıyoruz. Burundan besleniyordu ancak şimdi yutmaya başladı. Ağızdan katı gıdalarla beslenmeye geçti. Şehir Hastanesindeki tüm sağlık çalışanlarına teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2053 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim