• BIST 8718.11
  • Altın 2246.519
  • Dolar 32.3303
  • Euro 35.1933
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 7 °C

Gebe Okulu, Gebe Bilgilendirme Sınıfı, Doğuma Hazırlık ve Danışmanlık Merkezleri Hakkında Genelge (2018/23)

Gebe Okulu, Gebe Bilgilendirme Sınıfı, Doğuma Hazırlık ve Danışmanlık Merkezleri Hakkında Genelge (2018/23)
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Gebe Okulu, Gebe Bilgilendirme Sınıfı, Doğuma Hazırlık ve Danışmanlık Merkezleri Hakkında 2018/23 sayılı Genelge yayımlandı

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü 

 

Sayı: 99910406-799    02/10/2018
Konu: Gebe Okulu, Gebe Bilgilendirme Sınıfı,
           Doğuma Hazırlık ve Danışmanlık Merkezleri

 

GENELGE
2018/23

İlgi: 25.09.2014 tarihli ve 2014/28 sayılı Genelge

Bakanlığımızın temel hedeflerinden biri; gebelik dönemi ile doğum sürecinde anne-bebek sağlığı açısından daha kaliteli, verimli, etkin ve güvenli sağlık hizmeti sunulmasıdır. 25.09.2014 tarihli ve 2014/28 sayılı Genelge ile sadece kamuya ait sağlık kuruluşlarında oluşturulacak gebe bilgilendirme sınıflarına yönelik kurallar belirlenmiş ve amacı karşılamamaya başlamıştır. Anne adaylarının ruhsal, fiziksel ve sosyal yönden doğuma ve doğum sonrasına bilinçli bir şekilde hazırlanması ve desteklenmesi için gebe okulu, gebe bilgilendirme sınıfı ve doğuma hazırlık ve danışmanlık merkezlerine yönelik standartların geliştirilmesi gereği duyulmuş, ilgide kayıtlı genelge yürürlükten kaldırılarak yeni Genelge hazırlanmıştır.

Sağlık hizmetleri yürütülmesinde yer alan gebe bilgilendirme sınıfları, gebe okulu ve doğuma hazırlık ve danışmanlık merkezlerinin günümüz ihtiyaç ve beklentilerine uygun hizmet sunumu için;

1) Ek 1'de yer alan Sağlık Hizmetlerinde Gebe Bilgilendirme Sınıfı, Gebe Okulu ve Doğuma Hazırlık ve Danışmanlık Merkezlerinin Çalışma Usul ve Esasları çerçevesinde hizmet sunulacaktır.

2) Tescil işlemlerine yönelik başvuru Ek 2 Başvuru Formu ile yapılacaktır.

3) Gebe bilgilendirme sınıfı. gebe okulu ve doğuma hazırlık ve danışmanlık merkezlerinde Ek 3 Gebe Bilgilendirme Sınıfı/Gebe Okulu/ Doğuma Hazırlık ve Danışmanlık Merkezinde Bulundurulması Gereken Asgari Araç Gereç ve Malzeme Listesine uygun araç, gereç ve malzeme bulundurulacaktır.

4) Gebe okulları ile doğuma hazırlık ve danışmanlık merkezlerinin açılış ve tescil işlemleri Ek 1 de yer alan Sağlık Hizmetlerinde Gebe Bilgilendirme Sınıfı, Gebe Okulu ve Doğuma Hazırlık ve Danışmanlık Merkezlerinin Çalışma Usul ve Esaslarına uygun olarak Ek 4 Gebe Okulu/Doğuma Hazırlık ve Danışmanlık Merkezi Tescil Formu ile gebe bilgilendirme sınıflarının açılış ve tescil işlemleri ise Ek 6 Gebe Bilgilendirme Sınıfı Tescil Formu ile yapılacaktır.

5) Gebe okulları ile doğuma hazırlık ve danışmanlık merkezlerinin denetim işlemleri Ek I de yer alan Sağlık Hizmetlerinde Gebe Bilgilendirme Sınıfı. Gebe Okulu ve Doğuma Hazırlık ve Danışmanlık Merkezlerinin Çalışına Usul ve Esaslarına uygun olarak EK 5 Gebe Okulu/Doğuma Hazırlık ve Danışmanlık Merkezi Denetim Formu ile gebe bilgilendirme sınıflarının denetim işlemleri ise Ek 7 Gebe Bilgilendirme Sınıfı Denetim Formu ile yapılacaktır.

6) Gebe bilgilendirme sınıfı, gebe okulu ve doğuma hazırlık ve danışmanlık merkezlerinde verilecek eğitimler Ek I de yer alan Sağlık Hizmetlerinde Gebe Bilgilendirme Sınıfı, Gebe Okulu ve Doğuma Hazırlık ve Danışmanlık Merkezlerinin Çalışma Usul ve Esaslarına uygun olarak Ek 8 Gebe Adayı/Gebe/Yakını Eğitim Planı ile belirlenen konu, amaç ve kazanımlar kapsamında hazırlanacak ve içerikleri Müdürlük tarafından onaylanacaktır.

Sağlık hizmetleri yürütülmesinde yer alan gebe bilgilendirme sınıfları, gebe okulu ve doğuma hazırlık ve danışmanlık merkezlerinin personel niteliği, hizmet işleyişi, fiziki alt yapı, araç. gereç ve donanım standartlarım belirlemek, gebe bilgilendirme sınıfları, gebe okulları ve doğuma hazırlık ve danışmanlık merkezlerinin kurulmasına, mevcut merkezlerin yeniden yapılandırılmasına. isimlendirilmesine ve bu birimlerin işleyişi, denetimi ve tesciline ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla söz konusu çalışmanın yürütülmesi hususunda ilgililere emirlerinizi önemle rica ederim.

Prof. Dr. Muhammet Güven
Bakan a.

Bakan Yardımcısı 

Ekler:
1- Sağlık Hizmetlerinde Gebe Bilgilendirme Sınıfı. Gebe Okulu ve Doğuma Hazırlık ve Danışmanlık Merkezlerinin Çalışma Usul ve Esasları
2- Gebe Bilgilendirme Sınıfı/Gebe Okulu/ Doğuma Hazırlık ve Danışmanlık Merkezi Başvuru Formu
3- Gebe Bilgilendirme Sınıfı/Gebe Okulu/ Doğuma Hazırlık ve Danışmanlık Merkezinde Bulundurulması Gereken Asgari Araç Gereç ve Malzeme Listesi
4- Gebe Okulu/Doğuma Hazırlık ve Danışmanlık Merkezi Tescil Formu
5- Gebe Okulu/Doğuma Hazırlık ve Danışmanlık Merkezi Denetim Formu
6- Gebe Bilgilendirme Sınıfı Tescil Formu
7- Gebe Bilgilendirme Sınıfı Denetim Formu
8- Gebe Adayı/Gebe/Yakını Eğitim Planı

Dağıtım:
Gereği:                                                 Bilgi:

81 İl Valiliği (İl Sağlık Müdürlüğü)           Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü
                                                            Kamu Hastaneleri Genel Müdürü

 

Genelgenin aslı için tıklayınız 

Usul ve Esaslar için tıklayınız

Ekleri için tıklayınız

Eğitim Planı için tıklayınız

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir.  www.saglikaktuel.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal işlem uygulanacaktır.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 96083 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim