• BIST 8741.63
  • Altın 2240.368
  • Dolar 32.3343
  • Euro 35.1631
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 10 °C

Gece çalışanlara gündüz karanlıkta uyuma uyarısı

Gece çalışanlara gündüz karanlıkta uyuma uyarısı
ASYOD üyesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Karadağ, uykunun vücutla sağlık arasında altın zincir olduğunu belirterek, gece çalışanların sağlıklı bir uyku için gündüz mutlaka sessiz ve karanlık ortamda uyumalarını tavsiye etti.

Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği (ASYOD) üyesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Karadağ, 15 Mart 'Dünya Uyku Günü' kapsamında düzenli uykunun önemi ve uykuda solunum hastalıkları hakkında açıklamalarda bulundu. Uykuda solunum bozukluklarının son dönemde tüm dünyada dikkat çekmeye başladığına değinen Prof. Dr. Karadağ, modern yaşamda insanların önemli sağlık sorunları yaşamaya başladığını belirtti.

Bu sorunların temeline indiklerinde sağlıklı bir uykunun eksikliğini belirlediklerini kaydeden Prof. Dr. Karadağ, "Sağlıklı uykudan uzaklaştıkça obezite, diyabet, hipertansiyon, gündüz aşırı uyku hali ve çeşitli iş kazaları yaşanabiliyor. Bunun arkasından uykunun önemini anlamaya başladık. Uyku vücutla sağlık arasındaki altın zincir olarak tanımlanıyor. 11 yıldır tüm dünyada kutlanarak belirli mesajlar veriliyor. Bu yılın sağlıklı uyuma ve sağlıklı yaşlanma üzerine mesajlar verilecek. Diğer sağlık sorunlarından uzaklaşabilmek için sağlıklı bir uyku uyumamız gerekiyor" diye konuştu.

"Uyku apnesi"

Fizyolojik olarak hayatın üçte birinin uykuda geçtiğini kaydeden Prof.Dr. Mehmet Karadağ, "Uyku süresince solunumumuzun devam etmesi gerekiyor. Toplumumuzda erişkinlerde dörtte biri horluyor. Horlayan insanların bir kısmında nefes durmaları apne başlıyor. Sabaha kadar nefes almada duraksamalar oluyor, bu da vücuttaki tüm dengeleri değiştiriyor. Kişi sağlıklı yaşamdan uzaklaşıyor, kilo almaya başlıyor, tansiyon yükselemeye başlıyor. Gece tansiyon yükselmesinin ardından beyin kanaması ve felçler oluşuyor. Felçli hastaların dörtte biri uyku apneleri tedavi edilmediği için ömür boyu yatağa mahkum kalıyorlar. Gündüz aşırı uyku hali trafik kazası başta olmak üzere çeşitli iş kazalarına neden olabiliyor" dedi.

"Yatmadan 4 saat önce bir şey yemeyin"

Sağlıklı uyku için uyku düzeninin sağlanması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Mehmet Karadağ, "Her kişinin yatacağı ve kalkacağı saatleri belirlemesi gerekiyor. Yatmadan dört saat öncesinde kafeinli içeceklerden, sigara ve alkolden uzak durulması gerekir. 12 yaş altındaki çocukların bilgisayar ve cep telefonlarını yatak odasından uzaklaştırmalıdır. Hareketli yaşamı öneriyoruz. Uyku uyuyacağımız odanın sessiz ve karanlık, belirli bir ısıda ve yatağın rahat olması gereklidir. Bunlar sağlandığı zaman kişi sağlıklı uyur ve sabah zinde kalkar" ifadelerini kullandı.

"Sağlıklı uyku 6-10 saat arası"

Uyku apneli hastaların sabah uyanınca baş ağrısı çektiğini dile getiren Prof. Dr. Karadağ, "Sağlıklı yaşam için sağlıklı uyku gerekiyor. Günde 6 ile 10 saat arasında uyumalıyız. Bunun altında veya üstünde uyuyanlar sağlıksız uyuyor demektir. Ortalama uyku saati ise 8'dir. Ama mutlaka 6 saatin üzerinde uyumaya çalışmalıyız" dedi.

Prof. Dr. Karadağ, gece çalışmak zorunda kalan kişilerin gündüz mutlaka karanlık ve sessiz bir ortamda sağlıklı şekilde uyumalarını önerdi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 13539 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim