• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Günlük iyot ihtiyacımız 150 mikrogram

Günlük iyot ihtiyacımız 150 mikrogram
Deniz ürünleri, sebzeler ve sularda bulunan iyotun vücuttaki eksikliği; tiroit beziyle ilgili sorunların temel nedeni! Uzmanlar, "Günde 150 mikrogram iyota ihtiyacımız var" diyor

İyot eksikliği; Türkiye'de görülen tiroit hastalıklarının temel nedeni olarak gösteriliyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Sadi Gündoğdu; "Günlük tüketilen sebzelerden, deniz ürünlerinden ve içtiğimiz sudan iyot alıyor olmamız gerekir" diyor. Prof. Dr. Gündoğdu, tiroit tedavisindeki yenilikleri anlattı. çok
yaygın

Tiroit denince akla hemen guatr geliyor. Guatr ülkemizde çok mu yaygın?
Evet ama tiroit hastalıkları, guatrdan ibaret değil. Guatr; bir iç salgı bezi olan tiroit bezinin büyümesidir. Tiroit bezinin büyümesinin ve fonksiyonlarının bozulmasının, pek çok nedeni var ama ülkemiz açısından en temel neden; iyot eksikliği!

İyot ne işe yarıyor?
İyot, tiroit hormonu sentezinde kullanılıyor. İnsanlar bunu deniz ürünlerinden, sebzelerden, farklı besinlerden, sudan alıyor. Tiroit hormonlarının yapımının normal düzeyde olması için günlük iyot ihtiyacı kabaca 150 mikrogram. Gebelikte ise bu miktar günde 220 mikrogramdır. Türkiye'de iyot eksikliği yüzünden tiroit hastalıklarının bu boyutta olması inanılmaz! İyodun az veya çok alınması dışında, kalp ritmini düzenleyici ilaçlar, psikiyatride kullanılan bazı ilaçlar, bazı kimyasal maddeler de tiroit bezinin işlevlerini bozar.

CİLDİ KURUTUR
Tiroit bezinin ne gibi görevleri var?
Tiroit bezi, metabolizmayı kontrol ediyor. Yeterli hormon üretilmezse; metabolizma yavaşladığı için kolay kilo alınır, kilo verme zorlaşır, oksijen tüketimi azalır. Hastada; yorgunluk, kalp atışlarında yavaşlama, daha çok uyuma isteği, kolesterol artışı, deride kuruma ve saç dökülmesi gibi belirtiler ortaya çıkar.
Tiroit salgısındaki değişimlerin, kalp hastalıklarına neden olabildiği doğru mu?
Kalp fonksiyonlarının normal olması, tiroit hormonlarının normal çalışmasına bağlıdır. Tiroit hormonu eksikliğinde kalp atışlarında yavaşlama, fazlalığında ise hızlanma ve ritim bozuklukları ortaya çıkıyor. Her iki durumda da kalp zorlanıyor. Hormon fazlalığı durumunda, özellikle büyük tansiyonda yükselme gözleniyor. Hipotiroit olarak adlandırdığımız hormon eksikliği halinde ise ters orantılı olarak küçük tansiyon değerlerinde yükselme görülür.

TEŞHİSİ KOLAY
Ailede guatr varsa ve Türkiye'de guatr vakalarının yoğun olduğu bölgelerde yaşıyorsanız mutlaka bir endokrinoloğa başvurmanız gerekir. Hastalığın teşhisi kolaydır. İhmal edilmezse, mutlaka yakalanır ve tedavi edilebilir. Artık pek çok check-up programı da tiroit fonksiyonlarını araştırıyor.


 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6408 defa okunmuştur
Haberin Devamı  1 2 3 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim