• BIST 10082.77
  • Altın 2438.191
  • Dolar 32.4757
  • Euro 34.7263
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 16 °C

Bayramda Beslenmeye Dikkat

Bayramda Beslenmeye Dikkat
Bayram denilince akla ilk gelen, tüm ailenin bir araya geldiği sevdiklerimizle buluşup başında saatlerce sohbet ettiği geniş sofralar.

Bayram denilince akla ilk gelen, tüm ailenin bir araya geldiği sevdiklerimizle buluşup başında saatlerce sohbet ettiği geniş sofralar. Peki Ramazan bayramında hem lezzetli sofraların keyfini sürüp hem de sağlıklı beslenmek mümkün mü? Sorunun cevabı Medicana Sağlık Grubu Beslenme ve Diyet Uzmanlarından Seda Uşarer'den geldi.

12 - 13 saatlik açlık sürelerinden sonra, 9 günlük tatil ile birlikte bir Ramazan ayını daha geride bırakırken, Medicana International İzmir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Seda Uşarer, bayram dönemindeki uzun tatili sağlıklı beslenme düzeni oluşturmak için nasıl fırsata çevirebileceğimizi anlattı. Bayram döneminde hem lezzetli sofraların keyfini sürüp hem de sağlıklı beslenmenin mümkün olduğunu belirten Uşarer, rehavete kapılmadan, beslenme alışkanlıklarımızı çok fazla değiştirmeden, bolca hareket ederek ufak kaçamakların tolere edilebileceğini söyledi.

Sütlü tatlı tercih edilmeli

Diyetisten Seda Uşarer, güne mutlaka kahvaltı ile başlanması gerektiğinin altını çizerek, öğünlerde yenilebilecek yemekleri şöyle sıraladı: "Yumurta, peynir, taze sebzeler, zeytin ve 1-2 dilim esmer ekmek tüketebilirsiniz. Simit, poğaça, börek gibi hamur işlerinden uzak durulmalıdır. Öğün aralıkları 4-5 saat olacak şekilde planlama yapabilirsiniz. Erken kahvaltı yaptıysanız yaklaşık 4 saat sonra öğle yemeği olarak 1 tabak sebze yemeği ve 1 kase yoğurt yiyebilirsiniz. Ara öğünde 1 porsiyon meyve ya da ziyarete gittiğiniz yerde tercihen sütlü tatlı tüketebilirsiniz. Akşam yemeği en geç saat 19:00 - 19:30 olacak şekilde planlanmalıdır. Yemekte kuru baklagil ya da etli bir yemek ve yanına salata ya da zeytinyağlı sebze tercih etmeniz sağlıklı olacaktır."

Su tüketimi önemli

Bayramda da normalde olması gerektiği gibi porsiyonların kontrollü olması gerektiğine değinen Uşarer, "Aksi takdirde hazımsızlık, şişkinlik gibi sindirim problemleriyle karşılaşabilirsiniz. Gün içerisinde mutlaka bol su içmelisiniz. Ziyaretler sırasında içilen çay, kahve gibi içecekler vücuttan su kaybına neden olacağı için gün için 2-2,5 litre su içmelisiniz. Sıvı ihtiyacı asitli kolalı içeceklerden ya da taze sıkılmış meyve sularından karşılanmamalıdır" dedi.

Seda Uşarer, gün içinde yapılacak 1 saatlik yürüyüşün metabolizmayı hızlandıracağını belirterek, "Size sunulan her ikramı kabul edip bitirmek zorunda değilsiniz. Kibarca hayır diyebilmeli ya da yanınızdaki kişiyle tabağınızı paylaşabilirsiniz" diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 784 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim