• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 16 °C

Ramazanda Yeterli Sıvı Alamamak, O Hastalığı Doğrudan Etkiliyor

Ramazanda Yeterli Sıvı Alamamak, O Hastalığı Doğrudan Etkiliyor
Ramazan ayında oruç tutarken dikkatli olması gerekenler arasında böbrek taşı olan kişiler de bulunuyor.

Ramazan ayında oruç tutarken dikkatli olması gerekenler arasında böbrek taşı olan kişiler de bulunuyor. Böbrek taşı olanların doktor kontrolünde oruç tutmalarını ve Ramazan ayında bol su içmelerini öneren Medicana Sivas Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Kenan Yenihayat, "Böbreklerin susuz kalması halinde ciddi ağrılar, kanamalar ve fonksiyon bozuklukları meydana gelebilir" dedi.

Günün iftardan sahura kadar olan bölümünde vücudun ihtiyacı olan su miktarının dengeli şekilde karşılanması gerekiyor. Böbrek rahatsızlığı olan kişilerin iftar ile sahur arasında aralıklarla su içmeleri gerektiğini ifade eden Üroloji Uzmanı Op. Dr. Kenan Yenihayat, yetersiz sıvı alımının herkeste böbrekte taşı oluşumu riskini artırabileceğine değindi.

Hayvansal proteinler, böbrek rahatsızlıklarını tetikleyebilir

Suyun yanı sıra sıvı tüketimi çok önemli olduğunu vurgulayan Op. Dr. Kenan Yenihayat, "İftar ve sahurda karbonhidrat ağırlıklı beslenmenin böbrek taşının öncül maddesi olan kalsiyumun idrardan atılımını artırarak böbrek taşı oluşma riskini yükseltebileceğini belirten Op. Dr. Kenan Yenihayat, "Karbonhidrat tüketiminin azaltılmasını öneriyoruz. Hayvansal proteinler ise Ramazan'da fazla tüketildiğinde kandaki kalsiyum ve ürik asit, idrarda ürik asit ve okzalat miktarını artırabilir. Bu da idrardaki koruyucu sitrat oranını azaltarak böbrek rahatsızlıklarını tetikleyebilir. Bu sebeple hayvansal protein yerine tarımsal protein tüketilmesini tavsiye ederiz" diye konuştu.

Lifli gıdalara ağırlık verilmeli

Op. Dr. Yenihayat, beslenmede lifli gıdaların tercih edilmesinin taş oluşumunu engelleyebileceğini belirterek, "Yemeklerde gereğinden fazla tuz tüketilmesi, idrarda taş oluşumuna yol açan kalsiyumun atılımını artırabilir. Böbrek taşına karşı koruyucu görev yapan sitrat miktarını ise azaltabilir. Ramazanda iftar ve sahur arasında özellikle tuzlu gıdalardan uzak durulmalı. Ayrıca bütün vitaminlerin alınması da önemli. Lifli gıda tüketiminin artırılması da taş oluşumunu engelleyebilir. Limonata içmek, sitrat üretimi için oldukça faydalıdır. Serinletici ferah tadı ve bol miktarda sitrat içermesi nedeniyle su dışında içilmesi faydalı olan önemli bir içecektir. Bununla birlikte çay ve kahve, idrar söktürücü özelliği nedeniyle iftar ve sahurda fazla miktarda tüketildiğinde, gün içinde fazla susamaya sebep olabilir."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 437 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim