• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 18 °C

Spora Yeni Başlayanlara Kalp Sağlığı İçin 5 Uyarı

Spora Yeni Başlayanlara Kalp Sağlığı İçin 5 Uyarı
Sağlıklı yaşam şartlarından biri olan sporu hayatına yeni katanlar için uyarılarda bulunan Uzm.

Sağlıklı yaşam şartlarından biri olan sporu hayatına yeni katanlar için uyarılarda bulunan Uzm. Dr. Canan Arpacık, özellikle kalp sağlığı için dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.

Sporun, sağlık üzerinde çok önemli etkileri vardır ve kalp sağlığını destekler. Ancak, bir anda yoğun bir spor programına başlamak bazı riskleri beraberinde getirebilir. Özellikle kalbi etkileyen faktörler konusunda uyarılarda bulunan Erdem Çakmak Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Canan Arpacık, spor yapmaya başlamadan öncesi ve sonrasında dikkat edilecek 5 uyarı verdi.

Son zamanlarda birçok bireyin sağlıklı bir yaşam tarzına geçiş yapmak için spor yapmaya başladığı dile getiren Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Canan Arpacık, yeni başlayanların dikkat etmeleri gereken önemli noktalar hakkında şu 5 uyarıda bulundu:

Sağlık kontrolü yaptırın: Spora başlamadan önce bir sağlık kontrolü yaptırmak, mevcut sağlık durumunuzu değerlendirmenin önemli bir adımıdır. Bu, potansiyel riskleri ortaya çıkarabilir ve spor programınızı daha güvenli hale getirebilir. Bu kontrolün içinde rutin kan tahlilleriniz ve kardiyoloji muayeneniz yer almalıdır. Bu sadece erişkinler için geçerli değildir, çocukların da spor öncesi özellikle basketbol ya da futbol gibi ciddi kardiyak aktivite içeren sporlarından önce çocuk doktoru ve çocuk kardiyoloğu tarafından değerlendirilmesi gereklidir.

Yavaş başlayın ve ilerleyin: Yoğun bir egzersiz programına aniden başlamak, kalbiniz ve vücudunuz için stresli olabilir. Yavaş bir başlangıç yapın ve zamanla şiddeti artırarak ilerleyin. Bu, vücudunuzun uyum sağlamasına yardımcı olacaktır.

İyi bir ısınma ve soğuma rutini oluşturun: Her antrenman öncesinde iyi bir ısınma ve sonrasında da etkili bir soğuma yapmak, sakatlanma riskini azaltabilir. Kasları hazırlamak ve rahatlatmak önemlidir.

Belirli aralıklarla kontrol yaptırın: Spor yapmaya başladıktan sonra düzenli aralıklarla sağlık durumunuzu kontrol ettirin. Nabız, kan basıncı ve diğer önemli parametreleri takip etmek, potansiyel sorunları erken tespit etmeye yardımcı olabilir.

Profesyonel rehberlik alın: Spor programınızı oluştururken bir uzmandan yardım almak önemlidir. Sağlık kontrolünüzü yaptırıp doktorunuzun fikrini aldıktan sonra, kişiselleştirilmiş bir egzersiz planıyla sizin için en uygun olanı profesyonel bir antrenör ile belirleyin.

Son olarak sporun, kalp sağlığını olumlu yönde etkilediğini ancak doğru ve kontrollü bir şekilde yapılması gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. Canan Arpacık, bu önerilere uyulması halinde sporun sağlığınıza olumlu katkılarda bulunacağını belirtti.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 558 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim