• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 11 °C

İnsanlığa armağan; Bal...

İnsanlığa armağan; Bal...
450 gramlık saf balı ele edebilmek için yaklaşık 17.000 balarısının, 10 milyon çiçeği ziyaret etmesi ve bu balı elde etmek için 7000 saat çalışmaları gerekiyor.

 

Arıcılık cenneti


Farklı iklim özellikleri ve tarımsal üretim çeşitliliğiyle ülkemiz pek çok bitki ve hayvanın gen merkezi sayılıyor. Tam da bu özellikleri nedeniyle bir arıcılık cenneti. Değişik bölgelerimizde yüksek kalitede ballar üretiliyor. Çünkü dünya ballı bitkiler florası nın yüzde 75’ine sahip olan Türkiye dünyada bal üretiminde dördüncü sırada. Bugün dünya dördüncüsü olduğumuz arıcılıkta, ağırlıklı olarak iki tür bal üretiyoruz. Çam balı da denilen orman balı ile çiçek balı. Çam balı genellikle orman ağaçları üzerinde yaşayan böceklerin ağacı deldikten sonra arının gövdeden çıkan salgıyı toplayarak bal haline getirmesiyle oluşuyor. En kaliteli bal ise çiçek balı. Çiçek balı çiçeklerin üzerinde, yaprak sapı ve gövdelerinde oluşan nektarın arılar tarafından toplanması ile elde ediliyor. Ballarda fiziksel yapı bakımından farklı özellikler var. Balın tadı ve aroması tamamen hammadde olan nektardan geliyor. Özellikle taze ballarda bunu duymak daha kolay oluyor. Açık renkli, beyaz, sarı ve koyu esmer renge kadar çok çeşitli renkte ballarımız var. Örneğin, akasya, ıhlamur ve üçgül balları açık renkte. Karabuğday, çam ve funda balları ise koyu renkte oluyor. Örneğin, fiemdinli, zengin bir floraya sahip. Bu zengin flora fiemdinli balına tadını, rengini, aromasını ve lezzetini veriyor. Bir zamanlar Osmanlı sultanlarına hediye edilen fiemdinli balı yörenin tabiat zenginliğ inden nasibini alıyor. Siirt Pervarı’nin Karakovan balı, Hakkari Yüksekova balı, Ardahan, Erzurum, Bingöl, Sivas çiçek balları mız çok kıymetli. Yaylasının yüksekliği ve çiçek çeşidinin bolluğu ile tanınan Anzer balı ise ülkemizde çiçek balı kategorisinde yetişen en iyi bal ve dünyada emsali yok. Pek çok hastalığı iyileştiren, vücudun direncini arttıran, büyük, küçük her yaştan insana faydalı bal, doğanın insanlığa bir mucizesi sayılıyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 13065 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2 3 4 5  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim