• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

İnsülin direnci nedir? Kilo veremiyorsanız sebebi insülin direnciniz olabilir…

İnsülin direnci nedir? Kilo veremiyorsanız sebebi insülin direnciniz olabilir…
Az yiyor ama kilo veremiyor, çabuk acıkıyor ve yemek yediğinizde doygunluk hissetmiyorsanız; hele bir de sıklıkla tatlı yeme isteği duyuyorsanız, tüm bunlar insülin direncine işaret ediyor olabilir. Peki insülin direnci nedir? İnsülin direnci belirtileri.

 

Etnisite, belirli hastalıklar, hormonlar, steroid kullanımı, bazı ilaçlar, Yaşlılık, uyku problemleri, özellikle uyku apnesi, ve sigara içimi gibi nedenlerle ortaya çıkan insülin direnci hakkında bu ayrıntılı haberimizi mutlaka okumanızı tavsiye ediyoruz…


İNSÜLİN NEDİR?


İnsülin, midenin arkasında bulunan bir organ olan pankreasta üretilen bir hormondur. Pankreas adacık denilen hücre kümelerini içerir. Adacıklardaki beta hücreleri insülin yapar ve onu kanın içine bırakır.

İnsülin metabolizmada önemli bir rol oynar; vücudun enerji için sindirilmiş gıda kullandığı yol. Sindirim sistemi, birçok gıdada bulunan şeker ve nişastaları glikoza dönüştürür. Glikoz, kan dolaşımına giren bir şeker türüdür. İnsülin yardımıyla, vücuttaki hücreler glikozu emer ve enerji için kullanır.


İNSÜLİN DİRENCİ İLE NE OLUR?


İnsülin direncinde kas, yağ ve karaciğer hücreleri insüline uygun şekilde tepki vermez ve bu nedenle kan dolaşımından glikozu kolayca ememez. Sonuç olarak, vücudun glikoz hücrelere girmesine yardımcı olmak için daha yüksek insülin seviyelerine ihtiyacı vardır.

Pankreastaki beta hücreleri, daha fazla üreterek insülin için bu artan talebe ayak uydurmaya çalışır. Beta hücreleri, insülin direncinin üstesinden gelmek için yeterli insülin üretebildiği sürece, kan şekeri seviyeleri sağlıklı aralıkta kalır.

Zamanla, insülin direnci tip 2 diyabet ve prediyabet hastalığına yol açabilir. Çünkü beta hücreler vücudun insüline olan artan gereksinimini karşılayamaz. Yeterli insülin olmaksızın, kan şekerinde fazla glukoz oluşur, bu da diyabet, prediyabet ve diğer ciddi sağlık bozukluklarına yol açar.
 

İNSÜLİN DİRENCİNİN NEDENLERİ


İnsülin direncinin kesin nedenleri tam olarak anlaşılmamış olsa da, bilim adamları insülin direncine en çok katkıda bulunanların aşırı kilo ve fiziksel hareketsizlik olduğunu düşünmektedir.


Aşırı kilo: Bazı uzmanlar obezitenin, özellikle de bel çevresindeki aşırı yağın, insülin direncinin birincil sebebi olduğuna inanırlar. Bilim adamları, yağ dokusunun sadece enerji depolama olarak çalıştığını düşündüler. Ancak, çalışmalar, göbek yağının, insülin direnci, yüksek tansiyon, dengesiz kolesterol ve kardiyovasküler hastalık (CVD) gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilen hormonlar ve diğer maddeler ürettiğini göstermiştir.

Göbek yağı, vücutta kronik veya uzun süreli iltihapların gelişmesinde rol oynar. Kronik iltihaplanma, herhangi bir belirti veya semptom olmaksızın zamanla vücuda zarar verebilir. Bilim adamları, yağ dokusundaki karmaşık etkileşimlerin, bölgeye immün hücrelerini çektiğini ve düşük seviyeli kronik inflamasyonu tetiklediğini bulmuşlardır. Bu inflamasyon, insülin direnci, tip 2 diyabet ve CVD’nin gelişimine katkıda bulunabilir. Çalışmalar, kilo kaybının insülin direncini azaltabildiğini ve tip 2 diyabetin önlenmesini veya geciktirilebileceğini göstermektedir.

Fiziksel Hareketsizlik: Birçok çalışma, fiziksel inaktivitenin genellikle tip 2 diyabetlere yol açan insülin direnciyle ilişkili olduğunu göstermiştir. Vücutta, kas tarafından diğer dokulardan daha fazla glikoz kullanılır. Normalde aktif kaslar depolanmış glikozu enerji için yakar ve kan glikoz seviyelerini dengede tutarak kan dolaşımından alınan glikoz ile rezervlerini yeniden doldurur.

Çalışmalar, egzersiz yaptıktan sonra kasların insüline karşı daha duyarlı olduğunu, insülin direncini tersine çevirdiğini ve kan glukoz düzeylerini düşürdüğünü göstermektedir. Egzersiz ayrıca kasların insüline ihtiyaç duymadan daha fazla glikoz emmesine yardımcı olur.

Diğer nedenler: Diğer insülin direnci nedenleri arasında etnisite, belirli hastalıklar, hormonlar, steroid kullanımı, bazı ilaçlar, yaşlılık, uyku problemleri, özellikle uyku apnesi ve sigara içimi.
 

İNSÜLİN DİRENCİNİN BELİRTİLERİ


Diyabet gelişmemişse, insülin direnci normal olarak herhangi bir semptom göstermez.

– Akantoz nigrikanları: Bazen, insülin direnci olan bireylerde akantoz nigrikalı denilen bir durum gelişebilir. Durum kasık, koltuk altı ve boyun arkası üzerinde gelişen koyu lekeler ile anlaşılır

– Polikistik over sendromu (üreme döneminde kadınlarda görülen hormonal bir hastalık) (PKOS): Bu bir endokrin hastalığıdır. Yüksek insülin seviyeleri PKOS semptomlarını kötüleştirebilir.

– Kandaki yüksek düzeydeki insülin, ayrıca diyabetin varlığı olmadan bile, kalp hastalığı gibi vasküler hastalık riskinin artmasıyla ilişkilidir.

– Prediyazis, prediyabet sırasında vücudun direncini aşmak ve kan şekeri seviyesini düşürmek için yeterli insülinin salınması için fazla mesai yapar.

– Zamanla, pankreasın insülin salma yeteneği azalmaya başlar, bu da tip 2 diyabetin gelişmesine yol açar.

– Prediyabet geliştiğinde, insülin direncinin artmış kan şekerine katkıda bulunduğu varsayılır ve sorunun bir parçası olarak kalır.

– Aslında, insülin direnci, pankreastan insülin salgılanmasının yanı sıra tip 2 diyabetin önemli bir parçası olmaya devam etmektedir.


Diyabet belirtileri şunlardır:


– Artan susuzluk ve / veya açlık
– İdrara çıkma ihtiyacında artış
– Yorgunluk
– Bulanık görme
– İyileşmeyen kesikler veya yaralar

 

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4065 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim