• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 15 °C

İstanbul'da "Pembe Ayna Meme Kanseri Farkındalık" etkinliği düzenlendi

İstanbul'da "Pembe Ayna Meme Kanseri Farkındalık" etkinliği düzenlendi
Memorial Sağlık Grubu ve İyi Niyet Derneği işbirliğiyle 1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık ayı kapsamında "Pembe Ayna Meme Kanseri Farkındalık" etkinliği düzenlendi.

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Bülent Çitgez: - "Meme kanseri ne kadar erken teşhis edilirse sağ kalım ve tedavi şansı o kadar iyi olur"

Zorlu PSM'deki etkinlikte konuşan Memorial Sağlık Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Uğur Genç, ekimin tüm dünyada "Meme Kanseri Farkındalık Ayı" olarak kabul edildiğini söyledi.

Genç, düzenlenen etkinlikle amaçlarının farkındalık yaratmak ve kadınların ayna karşısında meme kanserine ilişkin kontrollerini yapmalarını sağlamak olduğunu söyledi.

Uğur Genç, "Günümüzde pek çok insan kanserden ölüyor. Kanserin en önemli engelleyici noktası erken teşhis koymak. Onun için de farkındalığı artırmak gerekiyor. Bu çalışmamızda pek çok sanatçımız bize destek verdi. Amacımız, erken teşhisi ortaya koyabiliyor olmak, hastalarımızı daha iyi tedavi edebilmek ve kanserli hasta sayısını azaltmak. Bu tür projeleri yapmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Pembe Ayna Meme Kanseri Farkındalık Sergisi'nin de açıldığı etkinliğe, ünlü modacı Tanju Babacan'ın meme kanseri farkındalığına özel tasarladığı pembe renkli kıyafetin satışından elde edilen gelir, İyi Niyet Derneği'ne başvuran meme kanseri hastalarının tedavisi için kullanılacak.

- Meme kanserini yenen hasta yaşadıklarını anlattı

Etkinlikte Genel Cerrahi Uzmanları Prof. Dr. Bülent Çitgez ve Prof. Dr. Fatih Aydoğan, meme kanserini yenmiş hastalarıyla da bir araya geldi.

AA muhabirine konuşan 43 yaşındaki Ayşe Burcu Erce, 11 yaşında bir kızı olduğunu söyledi. Ağustos 2021'de eline bir kitle geldiğini, hemen doktora gitmeyerek büyük bir hata yaptığını belirten Erce, "Meme üzerindeki kitlenin 6 ay sonra büyüdüğünü ve koltuk altıma da sıçradığını fark edince hemen doktora gittim, biyopsi yapıldı ve ikinci evre meme kanseri teşhisi konuldu. Tetkikler yapıldı ve zorlu bir kemoterapi, 6 ay kadar sonra ameliyat ve daha sonra radyoterapi gördüm. Şimdi çok şükür iyiyim." dedi.

Tedavideki en büyük başarının iyi doktora rastlamak olduğunu söyleyen Erce, Prof. Dr. Bülent Çitgez sayesinde şu an ayakta olduğunu düşündüğünü kaydetti.

Çitgez, hastalığa yakalananların korkmamalarını, bunu kabullenip tedavi olmaları durumunda iyileşeceklerini dile getirdi.

- "Meme kanserinde sağ kalma oranı da yüzde 85-90 diyebiliriz"

Prof. Dr. Bülent Çitgez ise hastalığı yeneceğine inanan Ayşe Burcu Erce'nin şu anki durumunun iyi olduğunu aktardı.

Dünyada ortalama meme kanserinin 8 kadından birinde ortaya çıktığına dikkati çeken Çitkez, şunları kaydetti:

"Meme kanseri ne kadar erken teşhis edilirse sağ kalım ve tedavi şansı o kadar iyi olur. En büyük risk faktörü kadın olmak. Her 100 kadın meme kanserine karşı bir tane erkek meme kanseri var. Hastalıkta erken adet görmek, geç menopoza girmek, doğum yapmamak, emzirmemek, genetik yatkınlık bunların hepsi risk faktörü olabilir. Kadınlarımız mutlaka her ay kendi kendine muayene etsinler. Ellerine bir kitle gelirse korkmasınlar, ertelemesinler mutlaka doktorlara başvursunlar. Sonra biz biliyoruz ki bu kitlelerin yüzde 90'ı temiz gelir. Ne kadar erken teşhis konursa sağ kalma o kadar yükselir. Meme kanserinde sağ kalma oranı da yüzde 85-90 diyebiliriz."

Etkinlikte kanseri yenmiş ve mücadele eden hastaların yanı sıra sanat, spor ve televizyon dünyasının ünlü isimleri katıldı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 813 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim