• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 27 °C

Kadınlarda sık görülen "idrar kaçırma"ya ameliyatsız çözüm

Kadınlarda sık görülen "idrar kaçırma"ya ameliyatsız çözüm
Ankara Etlik Şehir Hastanesinde hizmet veren Pelvik Taban Rehabilitasyon Merkezi'nde kadınlarda sık görülen sağlık sorunlarından idrar kaçırma, rahim sarkması gibi problemlerin ameliyatsız tedavisi yapılıyor.

Etlik Şehir Hastanesi Pelvik Taban Rehabilitasyon Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Yeğin: "Doğurganlık çağında her 4 kadından 1'i, menopozal dönemde ise her 2 kadından 1'i idrar kaçırma, pelvik organ sarkması gibi durumlardan muzdarip. Merkezimizde bu sorunları yaşayan kadınları ameliyat olmalarına gerek kalmadan tedavi etmeyi amaçlıyoruz"

"İdrar kaçıran, bez desteğiyle hayatını devam ettirmek zorunda kalan, gittiği her yerde tuvaletin kapısını gözleyen bütün kadınları mutlaka merkezimize bekliyoruz. Bu sıkıntıları kaderiniz, yaşlılık, kadınlığın bir parçası gibi algılamayın, tedavisi var"

Etlik Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi bünyesinde yaklaşık 5 ay önce hizmete açılan Pelvik Taban Rehabilitasyon Merkezi, multidisipliner yaklaşımıyla bu alanda Türkiye'nin sayılı merkezleri arasında yer alıyor.

Merkezde, kadın hastalıkları ve doğum, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları ile fizyoterapistler işbirliğinde hastalara hizmet veriliyor.

İdrar kaçırma, rahim, idrar kesesi sarkması gibi sağlık sorunları bulunan kadınlar, burada hem günlük yaşamlarında kullanacakları eğitimleri alıyor hem de fizyoterapistler eşliğinde yaptıkları özel egzersizlerle tedavi olma imkanını buluyor.

Merkezin çalışmalarına ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Pelvik Taban Rehabilitasyon Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Gülin Feykan Yeğin, idrar kaçırma probleminin kadınlarda çok sık görüldüğünü vurguladı.

- "Her 4 kadından 1'inde görülüyor"

Yeğin, "Doğurganlık çağında her 4 kadından 1'i, menopozal dönemde ise her 2 kadından 1'i 'pelvik taban disfonksiyonu' dediğimiz idrar kaçırma, kronik pelvik ağrı, pelvik organ sarkması gibi durumlardan muzdarip. Merkezimizde de bu sorunları yaşayan kadınları, cerrahi işlemden önce, ameliyat olmalarına gerek kalmadan tedavi etmeyi amaçlıyoruz." ifadesini kullandı.

Merkezde teorik eğitim ile fizik tedavi egzersizlerinin yapıldığını ve hastalardan olumlu geri bildirimler aldıklarını aktaran Yeğin, şu bilgileri paylaştı:

"İdrar kaçırma, ağrı gibi şikayetlerle başvuran her hastamızı mutlaka ileri değerlendirmeye alıyoruz. Rutin jinekolojik muayeneye gelen kadınlar, mutlaka merkezimizde de pelvik taban disfonksiyonu açısından değerlendiriliyorlar. Çünkü maalesef kadınlar, idrar kaçırma gibi şikayetlerini dile getirmekte zorlanıp, çekinebiliyorlar. Bu açıdan merkez, bu sıkıntıların tespiti, kadınların bu konudaki sıkıntılarında iletişimlerinin daha açık olmasını da sağlıyor."

- "Her hastaya özel tedavi programını oluşturuyoruz"

Merkezde öncelikle hastalarla birebir görüşmeler planladıklarını anlatan Yeğin, "Hastalar ilk olarak yaklaşık 45 dakikalık bir görüşmeye alınıyor. Bu görüşmede, günlük yaşamında yapabileceği faydalı egzersizler, tüketmemesi veya azaltması gereken yiyecek ve içecekler gibi konularda bilgi veriyoruz. Bu görüşmenin ardından her hastaya özel tedavi programını oluşturuyoruz." dedi.

Hastaların altışar haftalık aralıklarla merkeze çağrıldığını ve durumlarının takip edildiğini vurgulayan Yeğin, iyileşme sağlanamayan hastalarda, davranışsal tedaviye ek olarak fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümünde gerçekleştirilen "manyetik koltuk" gibi elektriksel tedavilerin uygulandığını söyledi.

Doç. Dr. Yeğin, durumu ileri bazı hastalar için cerrahi işlemin şart olduğunu da vurguladı.

- "Bu sıkıntıları kaderiniz gibi algılamayın"

Pelvik taban hastalıklarına karşı önleyici tedavilerin ve bu konuda bilgi sahibi olmanın önem taşıdığını belirten Yeğin, şunları kaydetti:

"Kabızlık, bazı organik sebepler ortadan kalksa bile kasık ağrısı yaşamak gibi sıkıntılar da bu rahatsızlıkların aslında gizli belirtileri arasında yer alıyor. Bir de aşikar belirtiler var. İdrar kaçıran, bez desteğiyle hayatını devam ettirmek zorunda kalan, gittiği her yerde tuvaletin kapısını gözleyen bütün kadınları mutlaka merkezimiz veya benzeri hizmeti sunan merkezlere başvurmaya davet ediyoruz. Bu sıkıntıları kaderiniz, yaşlılık veya kadınlığın bir parçası gibi algılamayın. Bu rahatsızlıkların tedavisi var."

Doç. Dr. Yeğin, merkezden destek almak isteyen kadınların şikayetleriyle hastanenin jinekoloji polikliniğine başvurabileceğini ve bu yolla merkeze yönlendirileceklerini sözlerine ekledi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 521 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim