• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 23 °C

Kanser Tedavisinde Yeni Yöntem: Kişiye Özel Tedavi

Kanser Tedavisinde Yeni Yöntem: Kişiye Özel Tedavi
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, kanser tedavisinde kişiye özel genetik ve moleküler analizlerle ortaya...

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, kanser tedavisinde kişiye özel genetik ve moleküler analizlerle ortaya çıkarılan akıllı ilaçlara ilişkin, "Akıllı ilaçlar kemoterapiden farklı olarak büyük oranda sadece kanser hücrelerini hedefliyor ve dolayasıyla yan etki oranı daha az oluyor" dedi.

Prof. Dr. Uğur Coşkun, kanser tedavisinde kullanılan kişiye özel tedavi yöntemini değerlendirdi.

Coşkun, kanserin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de en önemli ve korkulan sağlık problemlerinin başında geldiğini belirterek, "Daha önceden tek seçeneğin kemoterapi olduğu bu alanda artık yeni geliştirilen ilaçlar sayesinde büyük gelişmeler yaşanıyor. Akıllı ilaçlar dediğimiz bu ilaç türleri kemoterapiden farklı olarak büyük oranda sadece kanser hücrelerini hedefliyor ve dolayasıyla yan etki oranı daha az oluyor. Kemoterapiden oldukça farklı olan bu yeni grup ilaçlar tümörün yayılmasına yol açan yolları bloke ediyor ya da kişinin kendi bağışıklık sistemini uyararak kanser hücrelerini yok ediyor" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Coşkun, her kanser hastasının kendi tümör dokusunda incelemeler yaparak, kanserin davranış özelliklerini, yayılma yollarını saptayarak söz konusu akıllı ilaçlardan hangisinin o hastada etkili olabileceğini öngörebildiklerini paylaşarak, "Bu şekilde daha etkili tedavinin hastaya uygulanma imkanı oluyor. Bu gelişmeler ışığında kemoterapi kullanımının giderek azaldığını söyleyebiliriz. Fakat bu kişiye yönelik genetik ve moleküler analizler oldukça pahalı ve birçoğu geri ödeme kapsamında değil. Mutlaka tıbbi onkoloji doktorunun önerisi doğrultusunda bu testlerin planlaması ve işlem öncesi hasta ve yakınlarına doğru şekilde bilgi verilmesi son derece önemli. Tüm hastalarda aynı şekilde gerekli olduğunu söyleyemeyiz. Faydası olmayacak hastaları gereksiz maliyetlerden korumak gerekiyor" değerlendirmesini yaptı.

Coşkun, başta meme kanseri olmak üzere birçok kanser hastasında ameliyat sonrası koruyucu kemoterapiler uyguladıklarını hatırlatarak, "Bu alanda da önemli gelişmeler bulunmakta. Günümüzde artık bir grup meme kanseri hastasının kendi meme kanser dokusunda yapılan analizler ile o hastada kemoterapiye gerek olup olmadığını saptayabiliyoruz. Bu sayede daha önceden kemoterapi verdiğimiz birçok hastanın gereksiz kemoterapiden kaçınmasını sağlayabiliyoruz. Bu testlerin çoğu yurtdışı odaklı olduğu içim maalesef çok pahalı. Bu alanda ülkemizde de gerek Sağlık Bakanlığı gerekse üniversitelerimiz bünyesinde çalışmalar yoğun bir şekilde sürdürülmekte" dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 662 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim