• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 23 °C

Kansere bağlı ölümlerde meme kanseri ilk sırada

Kansere bağlı ölümlerde meme kanseri ilk sırada
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezer, kadınlarda kansere bağlı ölümlerde meme kanserinin ilk sırada yer aldığını söyledi.

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atakan Sezer, 40 yaşından sonra her kadının meme kanserine karşı ultrasonografi ve mamografi çekilmesi ve doktor kontrolünden geçmesi gerektiğini belirtti.

Meme kanserinin kadınlarda en çok görülen kanser türlerinin başında geldiğini vurgulayan Sezer, "Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her 8 kadından biri meme kanserine yakalanıyor. Kadınlarda kansere bağlı ölümlerde de meme kanseri en önde geliyor. Meme kanserinde erken tanı yapıldığında tedavi edilebilir kanserlerden. Eğer meme kanserini erken evrede teşhis edersek gerek cerrahi gerekse de tıbbi tedavileri başarıyla yapabiliyoruz. Bundan dolayı meme kanserindeki sloganımız, 1 dakikanızı kendinize ayırın ömrünüz kurtarın." dedi.

Ekim ayının meme kanseri farkındalık ayı olduğunu hatırlatan Sezer, kadınlardaki meme farkındalığının ve erken tanının kanserin önlenmesinde önemli rol oynadığını kaydetti.

Kadınların kendilerinin meme kontrolü yapması gerektiğinin altını çizen Sezer, "Burada önemli olan şey sadece kanseri erken yakalamak değil. Farkında olunması gereken şey meme sağlığıdır. Her kadın memesinin farkında olmalı. Memesindeki değişiklikleri bilmeli. Bu anlamda da kadınların kendilerini meme muayenesi etmesi en önemli faktörlerin başında geliyor. 20-40 yaş arasındki her kadın adet döneminin bitmesinden birkaç gün sonra kendi kendine meme muayenesi yapmalı.

Aynanın karşısına geçip memesini, meme başını, koltuk altını kontrol etmeli. Meme başından akıntı olup olmadığını, meme başında çökük olup olmadığını ya da memesinde normal durumun dışında bir değişiklik var mı bunlar kontrol edilmeli. 40 yaşına kadar her kadının bunu yapmasını ve 3 yılda bir hekim kontrolünden geçmesini öneriyoruz. 40 yaşından sonra ise her yıl ultrasonografi ve mamografi çekilmesi gerekli. Tabii bunun yanında memesinde oluşabilecek tüm değişikliklerin farkında olması ve gerektiğinde doktora başvurması gerekli. Bu farkındalık olduğunda biz hekimler olası şüpheli durumlarda hemen durumu inceleyip üzerine gidiyoruz ve herşeyi erkenden ortaya çıkarıyoruz." şeklinde konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 2942 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim