• BIST 8987.31
  • Altın 2279.121
  • Dolar 32.3276
  • Euro 35.0194
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 20 °C

Mangal keyfiniz ölüme götürmesin!

Mangal keyfiniz ölüme götürmesin!
Mangal sırasında uygulanan yanlış pişirme yöntemleri özellikle akciğer ve sindirim sistemi kanserlerine neden olabiliyor.

Isparta Sağlık Müdürü Süleyman Önal, mangal sırasında uygulanan yanlış pişirme yöntemlerinin özellikle akciğer ve sindirim sistemi kanserlerine neden olabildiğini söyledi.

Önal, gazetecilere yaptığı açıklamada, belirli pişirme yöntemlerini sıklıkla kullanan toplumlarda bazı kanser türlerinin sık görüldüğünü ifade ederek, "Gıdalara uygulanan yanlış pişirme yöntemleri sonucunda bazı kanser yapıcı maddeler, solunum ve sindirim yoluyla alınarak özellikle akciğer ve sindirim sistemi kanserlerine neden olmaktadır" dedi.

Kanser yapıcı maddelerin ızgara, dumanlama ve kızartma işlemleri sırasında oluşabildiğine dikkati çeken Önal, etin, odun ateşinin alevine doğrudan tutulması durumunda yüksek düzeyde, kor üzerinde pişirildiğinde ise daha düşük düzeyde tehlike oluşturduğunun saptandığını belirtti.

Hamburger, biftek, balık ve tavuk etlerinin yüksek ısıda mangal ateşinde pişirilmesi sonucunda tehlike oranının daha da arttığına işaret eden Önal, "Mangaldaki kömür ve kömür tozları, pişirilen besinlerin üzerine sinerek karsinojen etki yapmakta, başta mide kanseri olmak üzere yemek borusu ve kalın bağırsak kanserlerine neden olabilmektedir" diye konuştu.

Önal, ayrıca sıcak havalarda bozulma riski yüksek besinlerden et ve ürünlerinin uygun koşullarda hazırlanmaması, pişirilmemesi ve uzun süre bekletilmesi sonucunda da besin zehirlenmesi ile karşılaşılabilineceğinivurguladı.

Önal, mangal keyfi için önerilerini şöyle sıraladı: "Mangalda pişirilmek için tavuk eti gibi beyaz etlerin tercih edilmesi, eğer kırmızı et pişirilmek istenirse yağsız olması ve içine kuyruk yağı konulmaması gerekmektedir. Yakıt olarak alevsiz yanan ladin ağacı veya çam kozalakları, tezek gibi kaynaklar kullanılmamalı, saf odun kömürü tercih edilmelidir. Kömür közüyle et arasında en az 15 santimetrelik bir mesafe bırakılmalı, etler ateşe çok yaklaştırılmamalı, alevle yakılarak pişirilmemelidir. Etlere pişirilmeden önce terbiye işleminin uygulanması (sıvı yağ, sirke, limon suyu, süt, yoğurt, tuz vb. oluşan soslar) tercih edilmeli, bu işlemde şeker kullanılmamalıdır. Çiğ veya pişmiş et ve et ürünleri açıkta veya oda sıcaklığında bırakılmamalı, tüketilene kadar buzdolabı ısısında (0-4°C) muhafaza edilmelidir."

Önal, çiğ besinler ile pişmiş yiyeceklerin birbirine temas etmeyecek şekilde üzerleri kapalı muhafaza edilmesi gerektiğini kaydetti. Mangal etlerinin yanında mutlaka söğüş sebze, salata, meyve gibi besinler tüketilmesi gerektiğini söyleyen Önal, sıcak havalarda alkol tüketiminden kaçınılması, kafeinli ve gazlı içecekler yerine de ayran, limonata, meyve suyu gibi içeceklerin tercih edilmesine özen gösterilmesini istedi.

Önal, özellikle çiğ kırmızı et, kümes hayvan etleri ve yumurta gibi besinleri hazırladıktan sonra ellerin iyice yıkanması, bu tür besinler ile pişirilmeden tüketilecek sebze ve meyveleri hazırlarken ayrı doğrama tahtası ve bıçaklar kullanılması gerektiğini vurguladı.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2519 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim