• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 22 °C

Mersin Büyükşehir Belediyesi Otizm Aile Danışma Merkezini Hayata Geçirdi

Mersin Büyükşehir Belediyesi Otizm Aile Danışma Merkezini Hayata Geçirdi
Mersin Büyükşehir Belediyesi, otizm tanısı konan çocuklar ve ailelerinin faydalanabileceği Otizm Aile Danışma Merkezi'ni hayata geçirdi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, otizm tanısı konan çocuklar ve ailelerinin faydalanabileceği Otizm Aile Danışma Merkezi'ni hayata geçirdi.

Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde hizmete alınan merkezden Otizm Spektrum Bozukluk tanısı konan çocuklar ve aileleri faydalanabilecek. Yoğun eğitim programının uygulandığı merkezde, otizm tanısı konan çocukların sosyal, bilişsel ve motor becerilerinin gelişmesi için uzmanlar eşliğinde ücretsiz hizmet sunuluyor. Çocukların eğitim aldığı merkezde aileler de psikolojik destek alabiliyor.

"Otizmin tek çaresi, erken ve yoğun özel eğitim"

Otizm Aile Danışma Merkezi Sorumlusu Fizyoterapist Bilge Yıldırım, merkezde otizmli çocukların özel eğitim, duyu bütünleme, psiko-sosyal destek, ailelerin de danışmanlık hizmeti aldığını belirtti. Ailelerin, hastanede konulan otizm tanısının yer aldığı raporlarla Alo 185 üzerinden veya Engelsiz Yaşam Merkezi ile Otizm Aile Danışma Merkezi'ne şahsen başvuru yapabileceklerini ifade eden Yıldırım, "Ailelerin başvurusunun ardından psikoloğumuzun da değerlendirmesiyle süreci başlatıyoruz. Psikoloğumuz, gelişimsel bir değerlendirme yapıyor. Daha sonra öğretmenlerimiz kaba değerlendirme alıyor. Çocuğun öz bakım becerilerinden ince motor becerilerine kadar tüm gelişim süreçleri değerlendiriliyor ve bu süreç dahilinde eğitimimize başlıyoruz" dedi.

Duyu bütünleme terapistlerinin de bu süreçte duyusal değerlendirmeler yaptıklarını dile getiren Yıldırım, duyusal terapinin otizmli çocuklar için önemli ve kıymetli olduğunu kaydetti. Çocuklara Otizm Spektrum Bozukluk tanısı konulmasının, merkezden faydalanmak için yeterli olduğuna işaret eden Yıldırım, şöyle devam etti: "0-72 ay arasındaki hafif ve orta tüm çocuklarımız buradan faydalanabilir. Haftada minimum 2 seans özel eğitim, 1 seans da duyu bütünleme alıyorlar. Psikolojik destek de terapistimizin uygun gördüğü aralıkta veriliyor. Otizmin tek çaresi, erken ve yoğun özel eğitim. Bizler de burada bunu ücretsiz ve yoğun bir şekilde vermekteyiz. Tüm otizmli çocuklarımıza kapımız açık" ifadelerini kullandı.

"Aileler bu süreçte duygusal anlamda oldukça zorlanıyor"

Merkezde görev yapan uzman psikolog olarak görev yapan Dila Aslan da çocuklarına otizm tanısı konan ailelerin bu süreçte duygusal anlamda oldukça zorlandığını ve kaygı bozuklukları yaşadığını dile getirdi. Sosyal uyum sürecinde ailelere destek olduklarını aktaran Aslan, "Otizm tanısı konan çocuklara, belli aralıklarla gelişimsel testler uyguluyoruz. Bu süreç sonrasında çocuğumuz hangi alanlarda zorlanmalar yaşıyorlarsa, dil, sosyal ve motor becerilerinde ailelere destekleyici önerilerde bulunuyoruz. Aynı zamanda çocuklarımız seanstayken, ailelerimizin bir araya gelebileceği, ortak problemlerini konuşabilecekleri, deneyimlerini paylaşabilecekleri anne-baba destek çemberi ile atölye çalışmaları düzenliyoruz" diye konuştu.

"Bu tip çocukların hayatı boyunca eğitim alması gerekiyor"

Çocuğu otizm merkezinden faydalanan ailelerden Mehmet Akılan, yaklaşık 4 aylık eğitimin ardından çocuğunda gelişmeler gördüğünü aktardı. Çocuğunun daha önce ismini duyduğunda kesinlikle tepki vermediğini vurgulayan Akılan, "Buraya geldikten sonra seslenince bana bakması benim için büyük bir şey. Bizim için çok basit eylemleri yapmakta zorlanıyordu, artık bu eylemleri kendi başına yapmaya başladı. Bu tip çocukların hayatı boyunca eğitim alması gerekiyor. Bu dersler özel kurumlarda oldukça pahalı. Bazı ailelerin de buna gücü yetmiyor. Büyükşehir Belediyesinin böyle bir kurum açması çok iyi oldu" şeklinde konuştu.

Çocuğu otizm merkezinden faydalanan ailelerden Semira Kaya da çoğu ailenin, çocuğuna dışarda özel ders aldıracak imkanı olmadığını belirterek, kendilerine bu imkanı sağlayanlara teşekkür etti.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 465 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim