• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

Oruç Tutan Diyabet Hastaları Dikkat: “İftarda Çok Yemeyin”

Oruç Tutan Diyabet Hastaları Dikkat: “İftarda Çok Yemeyin”
Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Doç. Dr. Mehmet Güven, "Biz şekeri düzenli olan, kan şekerini düşürmeyen ilaç kullanan hastalarımıza...

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Doç. Dr. Mehmet Güven, "Biz şekeri düzenli olan, kan şekerini düşürmeyen ilaç kullanan hastalarımıza Ramazan ayında oruç tutmasına müsaade ediyoruz. Onun haricinde şekeri düşmeye meyilli olan, yaşlı hastalar, şekeri düşünce kendisine zarar verebilecek hastalarımıza Ramazan ayında oruç tutmasını çok fazla tavsiye etmiyoruz" dedi.

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte kronik rahatsızlıkları olanlar oruç tutup tutamayacakları konusunda şüpheye düşerken, Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde İç Hastalıkları Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Güven, diyabet hastalarının hekim kontrolünde oruç tutması gerektiğine dikkat çekti.

Şekeri düzenli olan, kan şekerini düşürmeyen ilaçları kullanan hastalara oruç tutabilmesi yönünde müsaade edildiğini söyleyen Doç. Dr. Güven, "Şeker, kalp, tansiyon hastalarımız Ramazan ayında oruç tutmadan önce muhakkak bir sağlık kurumu hekimine başvurması gerekiyor. Kendi hastalığı oruç tutmasına engel midir değil midir diye öğrenilmeli. Çünkü şeker hastalarının kontrolsüz şekeri, tansiyon hastalarının kontrolsüz bir tansiyonu olabilir. Bundan dolayı hastanın oruç tutması zararlı olabilir. Biz şekeri düzenli olan, kan şekerini düşürmeyen ilaç kullanan hastalarımıza Ramazan ayında oruç tutmasına müsaade ediyoruz. Onun haricinde şekeri düşmeye meyilli olan, yaşlı hastalar, şekeri düşünce kendisine zarar verebilecek hastalarımıza Ramazan ayında oruç tutmasını çok fazla tavsiye etmiyoruz" dedi.

İftar saatinde bir anda yemeğe yüklenilmemesi gerektiği yönünde uyarıda bulunan Güven, "Çünkü yoğun yemek yediğimiz zaman kan şekerimiz hızlı bir şekilde yükselir. Sonrasında uyku hali çöker ve reflü, mide şikayetlerine neden olabilir. Ayrıca şeker hastalarımızın iftardan sonra kan şekerleri yüksek seviyelere ulaşabilir. Bu da şeker komasına varabilecek ciddi şeker rahatsızlıklarına neden olabilir. Bu nedenle iftarda azar azar beslenmeyi öneriyoruz. Hastalarımız sebze ve meyve tüketmeye önem vermelidir. Özellikle acı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Şeker hastalarımızın eğer ki şekerleri kontrollü ve hekim tarafından Ramazan ayında oruç tutulmasına müsaade edilmişse beslenmesine dikkat edilmesi lazım" diye konuştu.

Hastaların muhakkak sahur yapmasını ifade eden Güven, son olarak şunları kaydetti:

"Hastalarımız uzun bir süre aç kalıyor. Sahur yapılmadığı takdirde kan şekerimiz daha hızlı düşebilir. Tansiyonumuz düşüp dayanıklı kalamayız. Gün boyu rahatsızlık geçirebiliriz. O nedenle muhakkak sahurda da bir şeyler yememiz lazım. En az 2 litre sıvı tüketmemiz lazım. Hem böbrek fonksiyonları için hem de vücudun metabolizması için bunlara dikkat etmemiz gerekir."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 513 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim