• BIST 8762.55
  • Altın 2234.833
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.1115
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 13 °C

Özel sağlık kuruluşunun şube açması ile ilgili yargı kararı

Özel sağlık kuruluşunun şube açması ile ilgili yargı kararı
Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikle ilgili olarak Ankara Dişhekimleri Odası’nın açtığı davada sağlık kuruluşlarının şube açmasına ilişkin kuralın yürütmesi durduruldu.

Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikle ilgili olarak Ankara Dişhekimleri Odası’nın açtığı davada verilen yürütmenin durdurulması kararında, Türk Dişhekimleri Birliği tarafından açılan davadan farklı olarak sağlık kuruluşlarının şube açmasına ilişkin kuralın da yürütmesi durduruldu.

Danıştay Kararında, muayenehanelerin şube açmasına ilişkin yasak esas alınarak yürütmenin durdurulması kararı verilmiş ise de anılan Kararda diğer pek çok kuralda yürütmenin durdurulması kararının muayenehaneler bakımından olduğu vurgulanırken burada hükmün bütünüyle yürütmesinin durdurulmuş olması diğer sağlık kuruluşlarının da özünde muayenehane olduğu gerçeğinden hareketle hüküm verildiğini düşündürmektedir.

Sonuç olarak; Ağız ve  Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliğin 13. maddesinin 9. fıkrasının yürütmesi, şube açılmasıyla ilgili yasaklayıcı 1219 sayılı Yasa hükmüne atıf yapılmak suretiyle durdurulmuş olmakla, sağlık kuruluşlarının şube açması veya sağlık kuruluşu ortaklarının ikinci sağlık kuruluşlarını açmalarına olanak sağlayan bir kural mevcut bulunmamaktadır.

Danıştay Kararının ilgili bölümü:

“Dava konusu Yönetmeliğin  '13. maddesinin 9. fıkrası yönünden; "Ruhsat başvurusu ve ruhsatname" başlıklı 13. maddesinin 9. fıkrasında; “Bu Yönetmelik kapsamındaki mevcut bir özel sağlık kuruluşunu işletenlerce şube niteliğinde ikinci bir sağlık kuruluşunun açılmak istenmesi durumunda ve faaliyet gösterdiği adresin değişmesi durumunda Ek-1'de belirtilen evrak ile başvuru aynen tekrarlanır." düzenlemesine yer verilmiştir.

1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı icrasına Dair kanunun 43.Maddesinde, "Bir diş tabibi veya dişçinin müteaddit yerlerde muayenehane açarak icrayı sanat etmesi memnudur." kuralı yer almaktadır.

Bu düzenlemede açıkça görüldüğü üzere, bir diş hekimi/uzman tarafından mesleğini serbest olarak icra etmek üzere birden fazla yerde muayenehane açılması yasaklanmıştır.

Dava konusu madde de bu yönetmelik kapsamındaki sağlık kuruluşlarını işletenlerce şube niteliğinde ikinci bir sağlık kuruluşunun açılmak istenmesi durumunda başvuru düzenlenmiştir.

Söz konusu Yönetmeliğin "Tanımlar ve kısaltmalar" başlıklı 4. Maddesinin 1. fıkrasının (ğ) bendinde, bu Yönetmelikte geçen sağlık kuruluşunun,ağız ve diş sağlığı hizmeti verilen muayenehaneleri, poliklinikleri ve özel ağız ve diş sağlığı merkezlerini ifade ettiği belirtilmiştir.

Görüldüğü üzere söz konusu yönetmelikte sağlık kuruluşları arasında muayenehanelerin de olduğu ve 1219 sayılı Kanun'un anılan maddesi uyarınca bir diş hekiminin birden fazla yerde muayenehane açamayacağı hususu dikkate alındığında dava konusu maddenin mevzuata aykırı olduğu sonucuna varılmıştır.”

Danıştay 15.Daire'nin Esas No 2015/7314 nolu kararı için tıklayınız 

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir.  www.saglikaktuel.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal işlem uygulanacaktır.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6326 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim