• BIST 9079.97
  • Altın 2324.337
  • Dolar 32.3593
  • Euro 34.9423
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Pırasa yaşlanmayı geciktiriyor

Pırasa yaşlanmayı geciktiriyor
Diyetisyen Gizem Şeber, pırasanın içerdiği antioksidan etkili gallik asit ile yaşlanmayı geciktirdiğini söyledi.

Şeber yaptığı açıklamada, pırasanın kış günlerinin sofralarda yer alması gereken sebzelerinden biri olduğunu belirterek, "En sevilen sebzeler listesinde yer almasa da, sağlıkla ilgili saymak bitmeyen faydaları sebebi ile mutlaka sofralarda yer alması gerekiyor. Soğangiller ailesinin üyesi olan pırasa, birçok sağlığa faydalı birleşik içerir. Bunların başında içerdiği flavonoidler gelir. İçerdiği kamferol ile kan damarlarındaki hasarları azaltmaya yardımcı olduğu belirlenmiştir. Yüksek miktarda içerdiği folat kalp sağlığını korumaya destek olur" dedi.

Pırasanın, içerdiği antioksidan etkili gallik asit ile yaşlanmayı geciktirici etkiye sahip olduğunu anlatan Şeber, içerdiği sülfürlü diğer birleşikler ile özellikle kolon kanseri başta olmak üzere kansere karşı koruyucu etkisi olduğunun bilindiğini kaydetti.

Şeber pırasanın faydalarını söyle özetledi:

"1 porsiyon pırasa, kanın pıhtılaşmasında önemli rolü olan K vitamini ihtiyacının yaklaşık yüzde 30’unu, manganez ihtiyacının yüzde 13’ünü, C vitamini ihtiyacının yüzde 6’sını karşılar. İçerdiği oksalatlar sebebiyle çok yüksek miktarda tüketildiğinde kalsiyumun vücutta kullanılmasını olumsuz etkileyebilir. Gaz yapan bir sebze olduğu için sindirim sistemi sorunları yaşayanların çok iyi pişirerek ve az miktarlarda tüketmesi gerekir. Pırasa, dolapta yıkanmadan yaklaşık bir hafta, dondurucuda yaklaşık 3 ay saklanabilir. Piştikten sonra buzdolabında saklanıyorsa maksimum taze kalma süresi 48 saattir."

Şeber pırasayı sevmeyenlere ise önerilerde bulunarak, "Salatalara soğan yerine doğranabilir. Patates ile birlikte pişirilip püre haline getirilerek, çorba hazırlanabilir. Keskin tadını kırmak için az et suyu ilave edilerek pişirilebilir. Omlet ve menemene ilave edilebilir" diye konuştu.

 

Fatih KEÇE

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4510 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim