• BIST 8895.18
  • Altın 2238.926
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.0937
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 18 °C

“Ramazan Ayı, Sigarayı Bırakmak İçin Bir Fırsat Olabilir”

“Ramazan Ayı, Sigarayı Bırakmak İçin Bir Fırsat Olabilir”
Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın, Ramazan ayının sigarayı bırakmak isteyenler için bir fırsat olduğunu belirterek,...

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın, Ramazan ayının sigarayı bırakmak isteyenler için bir fırsat olduğunu belirterek, konu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Ramazan ayının gelmesiyle beraber, sigaranın sahur ile iftar arasındaki kısıtlı bir zaman diliminde çokça içilmesinin kalp krizi riskini artırıp çeşitli sağlık sorunlarını tetiklediğini, bu sebeple art arda sigara içmek yerine sigaranın azaltılarak tamamen bırakılması gerektiğini belirten Doç. Dr. Mustafa Aydın, "Bu sebeple Ramazan ayı sigara içenler için iyi bir fırsat olabilir. Sağlığınız için bir an önce harekete geçmelisiniz" dedi.

"Hiç sigara içmemiş kişiler bile genç yaşta kansere yakalanıyor"

Türkiye'deki erişkin nüfusun yaklaşık yarısının sigara içtiğini belirten Doç. Dr. Aydın, "İntihar ederek ölmekle sigara içerek ölmek arasında herhangi bir fark yok. Sigara gelecek nesilleri yok ediyor" diye konuştu. Türkiye'de 20 bin pasif içici olduğuna belirten Aydın, sigara içen kişilerin çocuklarının da büyük risk taşıdığını ve bu durumun gelecek nesilleri olumsuz etkilediğini belirtti. Sigara içen bireylerin çocuklarının da kanser riskiyle karşı karşıya olduğunu söyleyen Doç. Dr. Aydın, "Sigaranın içindeki zehirler, insanı kansere karşı koruyan p50 genini yok etmektedir. Bu gen, genetik olarak babadan çocuğa geçiyor. Sigara içen bir babanın p50 geni yok olduğundan, çocuk da bu genden yoksun olarak doğmaktadır. Çocuk, hiç sigara içmediği halde 25 yaşında kansere yakalanabiliyor" şeklinde konuştu.

"Sigara sebebiyle her yıl 100 bin insanımızı kaybediyoruz"

Tütün kullanımına bağlı ölümlerin yarıdan fazlasının kalp ve akciğer hastalıklarından kaynaklandığını vurgulayan Doç. Dr. Aydın, "Sigaranın yol açtığı sağlık sorunlar nedeniyle ülkemizde her yıl 100 bin civarında insanımızı kaybetmekteyiz. Özellikle akciğer kanserinden vefat edenler içinde sigara içenlerin oranı hayli yüksek" diyerek durumun önemine vurgu yaptı.

Uzun yıllar tütün ürünü kullanmanın vücuttaki olumsuz etkilerinin altını çizen Aydın, "Bu olumsuzlukların başında damarların yapısında meydana gelen bozulmalar vardır. Sigara içmeye bağlı sağlık sorunları yıllar içinde yavaş olarak gelişir, ancak bırakmanız halinde etkileri birkaç dakika içinde gözlenebilmektedir" ifadelerini kullandı.

"Ramazan ayı, sigarayı bırakmak için caydırıcı olabilir"

Oruçla birlikte çok uzun saatler boyunca hem hiçbir şey yenilip içilmediğini, hem de sigara içilmeden uzun süre geçirildiğini söyleyen Doç. Dr. Aydın, "Sigara içen kişiler oruç tutarken uzun süre sigara içmedikleri için herhangi rahatsızlık duymazlar. İçicilere, birkaç saat daha sigarasız kalabildiği takdirde sigarayı tamamen bırakma şansı doğmaktadır" ifadelerine yer verdi.

Ramazan ayının, sigarayı azaltarak bırakma konusunda önemli olduğuna değinen Doç. Dr. Aydın, "Sigarayı bırakmak için önce kişinin irade göstermesi gerekmektedir. Ancak bazı durumlarda caydırıcı unsurlar da önem arz etmektedir. Ramazan ayını da caydırıcı unsurlar arasında sayabiliriz. Çünkü kişiler, yaklaşık 15 saat boyunca sigaradan uzak kalabilmekte ve sigara içmediği için herhangi bir rahatsızlık hissetmemektedir. Uzun süre sigarasız kalan birinin bunu devam ettirmesi mümkün" dedi.

Doç. Dr. Mustafa Aydın, son söz olarak şunları ekledi:

"Sigaradan kurtulmak için bireysel mücadelenin yanı sıra, sigarayı toplumsal bir sorun olarak görüp onunla topyekûn mücadele etmeliyiz. Her zaman söylediğimiz gibi sigaranın son molekülü yok olana kadar mücadeleye devam edeceğiz."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 981 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim