• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 13 °C

Rüzgarlı Ve Lodoslu Havalarda Soba Kullanımına Dikkat: Ölümle Sonuçlanabilir

Rüzgarlı Ve Lodoslu Havalarda Soba Kullanımına Dikkat: Ölümle Sonuçlanabilir
Soğuk kış aylarının gelmesiyle birlikte sobalı evlerde yaşayan vatandaşların odun ve kömür kullanımı kaynaklı karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı...

Soğuk kış aylarının gelmesiyle birlikte sobalı evlerde yaşayan vatandaşların odun ve kömür kullanımı kaynaklı karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşlara dikkatli olunması yönünde uyarıda bulunan Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, baca temizliğinin çok büyük bir önem taşıdığına dikkat çekti.

Yurt genelinde hava sıcaklarının düşmesiyle doğalgaz kullanılmayan çoğu evde ısınılması için soba yakılmaya başlandı. Bu nedenle karbonmonoksit gazına bağlı zehirlenme vakalarında artış gözlemlendi.

Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı soba borularının muhakkak temizlenmesi gerektiğine dikkat çeken Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, mutlaka yatmadan önce sobanın tamamen söndürülmesi gerektiğini söyledi.

Karbonmonoksit zehirlenmelerinde son birkaç gün artış gözlemlendiğini ifade eden Prof. Şenyiğit, "Havaların soğumasıyla birlikte kırsal kesimlerde sobalar yanmaya başladı. Özellikle odun ve kömür yakılmasına bağlı olarak soba zehirlenmesiyle ilgili vakalar bildirilmiştir. Bu son derece korkutucu ve önlenebilen bir durumdur. Soba kurulmadan önce özellikle baca temizliğinin yapılması lazım. Bu hayati öneme haizdir. Soba borularının çok ciddi bir şekilde temizlenmesi lazım. Soba yakıldığı zaman özelikle lodosun estiği bölgelerde ters akıma bağlı olarak duman içeri girmektedir ve karbonmonoksit birikmesine bağlı 1-2 saatlik temasta bile hasta kendi yaşamını yitirebilmektedir" dedi.

Ters rüzgarın olduğu günlerde gerekirse sobanın yakılmamasını belirten Şenyiğit, "Sadece lodosun etkili olduğu yerlerde değil, rüzgarın çok estiği veya ters estiği yerlerde tekrar soba dumanı içeriye girmesine bağlı olarak maalesef bu vakalarda bu tür durumlar olmaktadır. Normal tedbirlerle önlenebilecek bir durumdur. Mutlaka yatmadan önce sobanın tam söndürülmesi lazım. Çünkü eğer soba yanmaya devam ederse o zaman mevcut durumda gece yatan kişinin bunun farkında olmadığı için ters akıma bağlı olarak duman içeri birikmekte ve ölüme neden olmaktadır. Vatandaşlarımızın soba yakma durumu da önemli. Soba çok doldurulduğu zaman ve alttan yakılınca üste doğru mesafeyi aldığı için uzun süre yanmakta, ancak maalesef daha fazla karbonmonoksit üretilmektedir ve daha faza zehirlenmeye neden olmaktadır. Onun için kırsal kesimlerde soba yakmaya yakın yani saat 21.00 - 22.00 civarı mutlaka bunların göz ardı edilmemesi lazım" ifadelerinde bulundu.

Bu belirtilere dikkat

Zehirlenme sonucu ortaya çıkan belirtileri açıklayan Şenyiğit, şunları söyledi:

"Soba zehirlenmelerini vatandaşlarımız nasıl anlayabilir. Maalesef bunu çok net ortaya çıkarabilecek bir durum yok. Ama hafif bir baş ağrısı, şuur Bulanıklığı durumu ve gözlerde kanama olduğu zaman mutlaka ortamı terk edilmesi gerekilmektedir. Çünkü karbon monoksit kana karıştığı zaman oksijenle yarışmakta ve hücrelerin ölümüne yani dolayısıyla ölüme neden olmaktadır."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 690 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim