• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 19 °C

Sağlığımızın nöbetçisi meyveler!

Sağlığımızın nöbetçisi meyveler!
Sağlıklı olmak için almamız gereken besin öğelerini, her daim bulamayacağımız ve mevsimi olamayan meyvelerde aramaya ne gerek var?

Ülkemizde yetişen ve son derece faydalı olduğu pek çok araştırmayla saptanmış onca güzel meyve varken. Elma, armut, kivi, bunlardan bir kaçı. Ortak özellikleriyse şimdi onları yemenin tam zamanı.

ELMA: Geleneksel meyvemiz elma baştacımız olmaya devam etmeyi hakediyor.. Yapılan çalışmalar günde bir elma yiyen erkeklerde kalp krizi riskinin yüzde otuz oranında azaldığını göstermekte. Sağlık açısından faydaları kolaylıkla bir kitabı doldurabilir. Salgın hastalıklar üzerinde yapılan incelemelerde elma tüketimi bazı kanser türlerinin, kardiyovasküler rahatsızlıklar, astım ve diyabet riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir. Ayrıca bunlar sadece bir başlangıç!

KANSERİ ÖNLÜYOR

Elmada 2001 Mayo Klinik incelemesinde prostata kanser hücrelerinin büyümesini engelleyebildiği belirlenen flavonoid ve kerestin vardır. Cornell Üniversitesi'nede yapılan diğer bir incelemede elma kabuğundaki fotokimyasalların kolon kanser hücrelerinin üremelerini yüzde kırk üç oranında azalttığı görülmüştür. Ulusal Kanser Enstitüsü elma gibi flavonoid içeren besinlerin akciğer kanseri riskini yüzde elliye varan oranlarda azaltabildiğini belirtmektedir.
Elma Antioksidan Açısından İkinci Sırada
Elma, hemkardiyovasküler rahatsızlıkların hemde kanserin oluşumunda hastalık riskini azltıcı önemli bileşenlerden oluşmaktadır.
Elma diğer meyvelerle kıyaslandığında oldukça yüksek oranlarda flavanoid içermektedir. Flavanoidler ise kanserle savaşmada oldukça becerikli ve son derece faydalı bileşiklerdir.

KALBİN DOSTU ASTIMIN DÜŞMANI

Elma yiyenlerde tümör, akciğer kanseri ve kardiyovasküler hastalık riski daha azdır..
Fazla sebze ve meyve yemenin bizi hastalıklardan koruduğunu birçok inceleme sonucundan görebiliyoruz. Nurses 'HealthStudy' ve 'Health Professional Follow-upStudy 'de günde en az bir elma ve armut tüketen kadınlarda akciğer kanseri riski oranının oldukça azaldığı görülmüştür. Yapılan başka bir araştırmada ise; yüksek oranda elma , soğan ve beyaz greyfurt tüketen deneklerde akciğer kanseri riskinin yüzde kırk ile elli oranında düştüğü gözlemlenmiştir.
Elma tüketimi astımla ters orantılıdır. Yeterli ve düzenli elma tüketimi astım rahatsızlığını azaltmaktadır.

Elma ile diyabet yani şeker hastalığı da ters yönlü ilişkilendirilebilir. Finlandiya'da yapılan yapılan bir incelemede elma tüketimiyle tip 2 diyabet riskinin azalması ilişkilendirilmiştir. Brezilya 'da yapılan diğer bir incelemede ise, elma ile kilo kaybı ilişkilendirilmiştir.

KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜR

Elmada kötü kolesterolü (LDL)düşüren ve kan şekerinin düzenlenmesine yardım eden çözünür lif için önemli bir kaynak olan pektin mevcuttur. Şekerden bahsetmek gerekirse evet, elmada biraz şeker (fruktoz) vardır, ancak dozunda tüketildiği takdirde faydaları gözardıedimeyecek elma için bu durum için endişelenilmemelidir. Bir elmadan ortalama 5 gr posa alırsınız, bu çok önemli bir orandır ve kan şekerinizi dengelemede de faydalıdır.

KEMİK ERİMESİ VE ELMA

Elma en iyi boron kaynaklarından biridir. Boron gerçek anlamda kemikleri güçlendirme özelliği bulunan bir mineraldir ve osteoporoz önleme programının önemli bir parçasıdır. Journal of Applied Nutrition 'da yayımlanan bir makalede; vücudumuzda yeterli boronun bulunmaması ile osteoporoz arasında bağlantı olma olasılığının çok yüksek olduğu ortaya konulmuştur. Boronun aynı zamanda kişiye enerji verdiği de görülmektedir. Yapılan bazı çalışmalarda; uyuklayan üniversite öğrencilerine 3 mg boron verildiğinde birden bire sınıfta uyuklayan tek bir kişinin dahi kalmadığı gözlemlenmiştir.

KABUĞUNU HAFİFE ALMAYIN!

Bu arada elma yerken ya da suyunu sıkarken sakın kabuğunu soymayın. Elma kabuklarının etkili antioksidan özelliğinin olduğu, karaciğer ve kolon kanseri hücrelerinin büyümesini büyük oranda engellediği keşfedilmiştir.

HANGİ ELMA DAHA SAĞLIKLI?

Her ne kadar hemen hemen tüm elma çeşitleri sağlık açısından çok faydalı bileşenler içerse de, konu antioksidan etkiye geldiğinde genelde kazanan bizim geleneksel kırmızı elmamız oluyor.

BİLİYOR MUYDUNUZ?

Elmanın tarım ilaçlarından en az etkilenen meyveler listesinde olduğunu biliyor muydunuz ?

KİVİ: Tümleşik tıpta uluslararası uzman olarak addedilen ve Food as Medicine adlı kitabın yazarı arkadaşım Dharma Singh Khalsa'ya göre, kivi tedavi amaçlı kullanılan ama değeri hiçbir zaman anlaşılamayan besinlerden biridir. Dharma , "Hastalıklarla savaşan antioksidan ve fitobesinler açısından inanılmaz derecede zengin olduğundan genelde yoga besinsel terapisinde kanser ve kalp hastalıklarının tedavisi için önerilmektedir" diyor kivi için.

PORTAKALIN 2 KATI C VİTAMİNİ VAR

En yüksek C vitamini seviyesi kivide mevcuttur ki bu miktar portakalın neredeyse iki katı kadardır. Kivi aynı zamanda iyi bir magnezyum kaynağıdır. Orta boy iki kivide neredeyse 5 gr. posa mevcuttur ve kivi çok düşük sodyum ve yüksek potasyum içeren bir besin olarak muz ve portakalı da geçer.

Journal of Medicinal Food da yer alan bir araştırmada dokuz farklı meyve ve meyve suyu incelenmiş, kivide dahil olmak üzere içlerinden sekiz tanesinin insan plazmasındaki oksidatif stresi (serbest radikallerden kaynaklanan hasar) önemli derecede azalttığı gözlemlenmiştir. Kivinin bu hücresel zarara karşı koruma becerisi kansere yönelik yapılan bir başka araştırmada da teyit edilmiştir. Bu çalışmada; kivinin sadece DNA'da meydana gelen oksidatif zararı sınırlamakla kalmayıp, aynı zamanda hücrede meydana gelen hasarın onarımı üzerinde de olumlu etkisi olduğu görülmüştür.

YAN ETKİSİ OLMAYAN KAN SULANDIRICI

Norveç, Oslo Üniversitesi'nde gerçekleştirilen bir araştırmada kivinin kanı sulandırarak kalp sağlığını koruduğu ispatlanmıştır. C vitamini açısından zengin olan meyvelerin sularının tüketiminin astım gibi solunumla ilgili semptomlara karşı korumakta ve çocuklardaki hırıltılı solunum semptomları karşısında faydalı olabilmektedir. Kivi meyveler arasında en yüksek miktarda C vitamini bulunduran meyvelerden biridir.

ARMUT: Orta boy bir armutta; yaklaşık 100 kalori kalori karşılığında, 5 gr. posa, 200 mg potasyum, az miktarda kalsiyum, fosfor ve magnezyum gibi diğer minareller, 13 mg fitosterol, 75 mcg göz dostu lutein ve zeaksantin mevcuttur.

BÖBREKLERİ ÇALIŞTIRIR

Armut kandaki üre asidi ve üre tuzlarını dışarı attığından, böbreklerin düzenli çalışmasına yardımcı olur. A vitamini yönünden oldukça zengin bir meyve olan armut, böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar ve idrar çıkışını artırır. Bu yüzden böbreklerdeki kum ve taşların dökülmesine yardımcı olur. Hamile bayanlarda mide bulantısı ve kusmaları azaltır. Bunun yanında sinirleri yatıştırıcı, zihinsel yorgunluğu azaltıcı özelliği vardır. Armut özellikle kabızlığa çözümde son derece faydalı bir meyvedir.

SAĞLIKLI BİR TARİF

"Kereviz,
"Armut ve zencefil ile yapılan bir meyve suyu son derece lezzetli, tansiyonu dengeleyici, kilo vermede etkili ve sindirim sistemini düzenleyicidir.


 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5611 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim