• BIST 9080.36
  • Altın 2325.321
  • Dolar 32.3781
  • Euro 35.018
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Sağlıklı olan eti haşlamak

Sağlıklı olan eti haşlamak
Kırmızı et, içerdiği vitaminler nedeniyle oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Ancak doğru pişirme yöntemleri tercih edilmezse hem besin kaybı yaşanır ...

 

ET BUZLUKTA EN FAZLA BİR YIL BEKLETİLİR
Çiğ et ürünleri, buzdolabında iki-üç günden fazla tutulursa bozulma başlar. Daha uzun süre saklamak gerekiyorsa, pişirmek ya da dondurmak gerekir. Dondurucuda saklayacağınız kurban etlerini; plastik buzdolabı poşetlerine veya yağlı fırın kağıtlarına sarın. Alüminyum folyo ve cam kaplarda asla dondurmayın. Etler folyo ile saklandığında; alüminyum zamanla aşınmaya uğrayacak ve kimyasal maddeler besinlere geçecektir. Cam kaplar ise donmanın verdiği genleşmeyle patlayacaktır!

İLK GİREN İLK ÇIKAR
Etlerinizi daha sonra nasıl kullanacaksanız öyle saklayın. Eğer kıyma olarak kullanacaksanız kıyma şeklinde; kuşbaşı kullanacaksanız kuşbaşı şeklinde ve bir yemeklik olacak şekilde saklayın. Dondurucudan çıkan bütün eti kıyma haline getirmek, bakteriyel yükü artırır, ayrıca besin öğesi kaybına yol açar.
Etleri dondurduğunuz günün tarihini takvime yazın. En çok bir yıl saklanabileceği için, bu tarih çok işe yarar. Etleri buzlukta depolarken, 'ilk giren ilk çıkar' kuralını uygulayın. Tüm donmuş ürünler, çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalı ve kısa sürede tüketilmelidir.

ATIKLAR ORTALIKTA KALMASIN
Kurban kesimi sonrası hayvanın kanı ve atıklarını temizlemek gerekir. Çevre sağlığı açısından hayvanın bağırsakları; gelişigüzel bir şekilde etrafa atılmamalıdır. Karaciğer ve akciğer gibi organlar da köpek ve kedilere verilmek yerine usulüne uygun bir şekilde imha edilmelidir.

MİDENİZ BÖYLE RAHAT EDER
Bayram ziyaretlerinde yapılan beslenme hataları arasında; ısrarlar karşısında yenik düşmek başı çeker. Böyle durumlarda ikramları geri çeviremiyorsanız, porsiyonları küçültmeyi deneyin.

TATLININ ÜSTÜNE SÜT İÇİN
Eğer seçme şansınız varsa, hamurlu tatlılar yemek yerine daha hafif olan sütlü tatlıları tercih edin. Hamurlu tatlı yedikten sonra kan şekeri kontrolü için süt veya ayran tüketin.
Kahve ve çay yerine bitki veya meyve çayları tercih edin. Bayramda artan kahve ve çay tüketimi; uykusuzluk, mide problemleri ve kalp ritim bozuklukları gibi birtakım rahatsızlıklara neden olabilir.


SALATASIZ BİR SOFRA KURMAYIN
Etler posa ve C vitamininden fakir; demir, B12, folik asit ve birçok vitamin-mineral yönünden zengindir. Yoğun et tüketimi; yoğun toksin almak anlamına gelir ve bu durumda C vitamini gibi bir antioksidana ihtiyacımız artar. Kurban Bayramı sofralarında dikkat etmeniz gereken dengeli beslenme kuralları şöyle sıralanır:

PORTAKAL SUYU
Etinizi olabildiğince posa ve C vitamininden zengin sebzeler ile pişirin veya tüketin.
Etli yemeklerin yanında portakal veya domates suyu için.
Posa ve su yönünden zengin salatalwarı sofranızdan eksik etmeyin. Böylece sindirimi zor olan etlerin, gaz, şişkinlik, kabızlık gibi rahatsızlıklar yaşatmasına engel olabilirsiniz.

ESRA TÜZÜN

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4965 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim