• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 20 °C

Sağlıklı yaşam için ne yapmak gerekir, nasıl temiz olunur?

Sağlıklı yaşam için ne yapmak gerekir, nasıl temiz olunur?
Evin mutfağının temizliği hem hijyen, hem de sağlık için büyük önem taşıyor. Liv Hospital Check-Up ve Sağlıklı Yaşam Merkezi'nden Uzm. Dr. Eren Eroğlu, ev hijyeni konusunda dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.

Sağlıklı bir yaşam için mutfağın hijenik olması gerektiğini söyleyen Dr. Eren Eroğlu: Ev temizliğinde; haftada bir kurallarına uyularak yapılan genel temizlik yeterlidir.

Evin mutfağının temizliği hem hijyen, hem de sağlık için büyük önem taşıyor. Liv Hospital Check-Up ve Sağlıklı Yaşam Merkezi'nden Uzm. Dr. Eren Eroğlu, ev hijyeni konusunda dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı... 

Mutfağın hijyenik olması neden önemli? 

Yaşanılan ortamı mikroplardan temizlemek tamamen mümkün olmayabilir. Ayrıca sakıncalı da olabilir. Çünkü bu tür girişimler sonucu insan bedeni her yabancı etkene karşı hassas ve kırılgan hale gelir. Bu da bağışıklık sisteminin gelişmesine engel olabilir. Evde hijyen denildiğinde dikkatin yoğunlaşması gereken en önemli yerlerden biri mutfaktır. Özellikle et hazırlarken, sağlığı tehdit eden risklere karşı dikkatli olunması gerekir. 

ETLİ ZEMİNİ TEMİZLEYİN 

Çiğ et, hijyen açısından tehlikeli mi? 

Çiğ et, sağlık için tehlike oluşturacak mikroorganizmalarla yüklü olarak evimize girebilir. Etin hazırlanması sırasında; etin temas ettiği el, alet ve zeminin mikrop arındırıcı yöntemlerle özenle temizlenmesi gerekir. Ayrıca çiğ yumurta ve yeşil sebze hazırlarken de dikkatli olmak gerekiyor. 

Peki, etle çalışırken nelere özen göstermek gerekiyor? 

Etle her temastan sonra, elleri temizlemek gerekiyor. Ayrıca aletlere ya da ortama bulaşan yağlar; yağ sökücü bir temizlik maddesiyle suda çözünür hale getirilmeli. Böylece ortamın mikroptan arınması sağlanmalı. 

Mutfak temizliği nasıl ve ne sıklıkla yapılmalıdır? 

Ev temizliğinde; haftada bir kuralına uyularak yapılan genel temizlik yeterlidir. Ancak mutfak temizliği gün aksatmadan her gün yapılmalı. Evinizdeki herhangi bir yüzey oldukça temiz görünebilir ama bu hijyenik olduğu anlamına gelmez. Hastalık yapan mikroorganizmalar çok küçüktür. Mikroorganizmalar temiz görünen yüzeylerde de barınabilir. 

SÜNGERLER MİKROP TAŞIR 

Bu organizmalar mutfağa nasıl giriyor? 

Bakteriler; okullarda, parklarda, oyun alanlarındaki özellikle çocuklar arasında çok daha kolay bulaşır. Onlar da eve geldiklerinde anne ve babalarına bulaştırırlar. Bakteriler evde çok fazla yayıldığı için ev temizliği yapmak şart. Ancak hastalıktan korunacağım derken temizliği de takıntı haline getirmemek gerekir. Evlerde en çok mikrop barındıran yerler mutfaklardır. Özellikle lavabo ve bulaşık süngerleri çok fazla mikrop taşır. Bu yüzden bununla ilgili dikkatli olmak lazım.

Çöpleri ne sıklıkla atmak gerekiyor? 

Evde çöp varsa kesinlikle bekletilmemeli. Eğer evde havyan besliyorsanız, hijyen konusunda daha dikkatli olmalısınız. Çünkü dışarıdan eve giren bir köpek ya da kedi; eve mikrop taşıyabilir. Bu da evin ve mutfağın hijyenini bozabilir. Temizlik maddeleri seçerken çevreye en az zarar vereni kullanmak, geleceğimizi teminat altına almak açısından önemlidir. 

DOĞRU ISIDA PİŞİRİN

Yemek pişirilirken, ateşin ısısı en az 75 dereceye ulaşmalı. Tekrar ısıtılırken ise, ısı en az 82 derece olmalı. Çubuk şeklindeki termometreler özellikle et ürünlerinin doğru pişip pişmediğini ve mikroplardan arınıp arınmadığını kontrol etmek için kullanılır. Isıtılmış gıdalar 63 derecenin üzerinde masaya getirilmeli ve sadece bir kere ısıtılmadır. 

BUZDOLABININ SICAKLIĞI 5 DERECEYİ GEÇMEMELİ

Yiyecekleri saklamak için güvenle kullandığımız buzdolapları, aslında mikropların barınağı olabilir. Düzenli ve detaylı yapılan temizlik; mikroplardan arınmayı sağlar. Buzdolabında; çiğ ve pişmiş yiyecekler mutlaka birbirinden ayrı tutulmalıdır. Çiğ gıdalar; kirli sularının ya da döküntülerinin birbirine bulaşmasını engellemek için en alt rafta tutulmalıdır. Ayrıca yiyecekler, suları sızmayacak şekilde saklanmalıdır. Kirli yüzeyler ise hemen deterjanla temizlenmelidir. Buzdolabının iç sıcaklığı ise 5 dereceyi geçmemelidir. 

MİKROP AÇISINDAN YÜKSEK RİSKLİ GIDALAR

-Et, tavuk ve balık 
-Et suyu, tavuk suyu ya da benzeri ürünler 
-Süt, krema, süt ürünleri 
-Yumurta ve yumurtadan yapılan yiyecekler 
-Midye ve deniz ürünleri 

ÇAMAŞIR SUYU İLE TEMİZLİK ŞART

Samsun Medicana Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuba Kuruoğlu, mutfak temizliği ile ilgili tüyolar verdi: 

-Mutfak duvarları ve yerleri; girintisiz ve çıkıntısız olmalı. Ayrıca tezgah, tezgah arkası ve yerler; kir tutmayan ve kolay temizlenebilen malzemelerden yapılmalı. 

-Mutfakta yemek hazırlama yerleri temiz alan, bulaşıkların yıkandığı yer ise kirli alan olarak tanımlanmaktadır. Bulaşıkların yemek hazırlanan alana, yemeklik malzemelerin ise bulaşıkların olduğu alana taşınmaması gerekir. 

-Mutfak temizliği risk gruplarına göre düzenlenerek yapılmalı. 

-Duvarlar ve raflar gibi düşük riskli bölgelerin temizliğinde sıcak su ve deterjan kullanmak yeterlidir. Ancak yiyeceklerin hazırlanmasında kullanılan araç gereçler, tezgah ve evye gibi yüksek riskli alanlar; sıcak su ve deterjanla temizlendikten sonra çamaşır suyu ile dezenfekte edilmeli. 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 21574 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim