• BIST 9079.97
  • Altın 2322.138
  • Dolar 32.3304
  • Euro 34.8834
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 18 °C

Sağlıklı yaşam için yapılması gerekenler

Sağlıklı yaşam için yapılması gerekenler
Hastalıklardan uzak kalınarak sağlıklı bir yaşam sürmenin yolu, gün içinde uygulanabilen basit önlemlerden geçiyor.

Doğru bir beslenme planı, fiziksel aktivitelerin artırılması, düzenli sağlık kontrolleri ile uzun ve zinde bir yaşam mümkün.

Memorial Ataşehir Hastanesi Dahiliye Bölümü'nden Prof. Dr. Birsel Kavaklı, sağlıklı yaşam için yapılması gerekenleri anlattı;

Hijyen kurallarına uyun

Sağlıklı yaşam için dikkat edilmesi gereken en önemli kural kişisel hijyendir. Çünkü temizlik birçok hastalık mikrobunun bulaşmasını önlemektedir. Vücudumuzu çevreleyen derimiz, dış ortamdan vücudumuza giren mikroplar için ilk engeli oluşturduğunu düşünürsek deriden başlayarak el, ayak, saç, ağız ve diş sağlığı için hijyen kurallarına dikkat edilmelidir. Eller sık sık ve kalıp sabunlar kullanılarak yıkanmalıdır. Ağız ve diş sağlığı hangi yaşta olursanız olun önem verilmesi gerekmektedir. Diş ve diş eti sağlığı özellikle ilerleyen yaşlarda çok önemlidir. Mutlaka senede en az bir kez diş muayenesi yapılmalıdır.

Doğru beslen sağlıkla yaşa

Sağlıklı bir yaşamı koruyacak ve geliştirecek en önemli etkenlerden biri de dengeli ve yeterli beslenmedir. Tek tip beslenme, abur cubur alışkanlığı, ayaküstü atıştırma ve hareketsizlik pek çok rahatsızlığa zemin hazırlamaktadır. Yağ içeren yiyecek tüketiminin artışı, lifli gıdaların alınmaması ve ailelerin evde yemek yapmak yerine dışarıdaki hazır yiyeceklere yönelmeleri diyabet ve obezite hastalıklarına davetiye çıkarabileceğini unutmayın.

Aşılarınızı olun

Hastalıklardan korunmak için de aşılar önemli bir kalkandır. Her sene grip, 5 senede bir de zatürre aşısı yapılmalıdır. Bunlar dışında Hepatit aşısı belli sürelerde tekrarlanmalı, 10 senede bir tetanoz aşısı yapılmalıdır.

Doğru egzersizi uygun süre ve yoğunlukta yapın

Sportif aktivite; kas kütlesinin azalmasını engelleyerek, kemik yapıyı uyarma ve kalp damar sağlığını korumak gibi birçok olumlu etkiyi barındırır. Doğru egzersiz süresini ve yoğunluğu uygulamak sağlıklı yaşam için önemlidir. Yine ofis içinde mümkün olduğunca hareketli olunması gerekmektedir. Uzmanlardan öğreneceğiniz ofis egzersizlerini uygulayabilirsiniz.

Su hayat demektir

Bol su tüketimi vücudun sıvı ihtiyacının karşılanması için çok önemlidir. Hazır meyve suları, çay, kahve ve asitli içecekler sıvı ihtiyacına cevap vermek için yeterli değildir. Hem doğal hem de sağlıklı olmaları nedeni ile bitki çayları tercih edilebilir.

Ek destek alabilirsiniz

İlaç etkileşimleri veya cinsiyetlere göre ayrım gösterilmesi gereken durumlar söz konusu olabileceğinden doktor tarafından tavsiye edildiği takdirde bir bölümü kombinasyon halde olan ürünler kullanılabilir. Alfa lipoik asit, Vitamin C ve E, Koenzim Q10, Selenyum, Kalsiyum, magnezyum, Çinko, Karotenoid ve flavanoidler (meyve sebze ve baklagillerde bulunan doğal renk verici maddeler), yeşil çay ve üzüm çekirdeği ekstresi, DHEA ve glutatyon kullanılabilir.

Aşık olun

Aşık olmak hem psikolojik hem de fizyolojik etkileri ile sağlığa iyi geldiğini söylenebilir. Kan akımının düzenlenmesi, kalp ritminin hızlanması, metabolizmanın hızlanması, hafıza ve becerilerin artması, bağışıklık sisteminin güçlenmesi, östrojen ve testosteron artması, ağrıyı daha az hissetme gibi etkileri olduğu bilinmektedir.

Zamana karşı koyma yollarını öğrenin

Genetik yatkınlık, kötü şehirleşme, sağlıksız konutlar, stres, sosyoekonomik yetersizlikler gibi kontrol edilemeyen faktörler ile sürekli karşı karşıyayız. Bu durumların kötü etkilerini yok etmek kimi zaman imkansızdır. Bu durumda tek kurtuluş yolu ise; bu etkenlerle başa çıkmanın yollarını öğrenmektir. Elektromanyetik kirlilikten ve zararlı çevre faktörlerinden korunmak, zararlı alışkanlıklar uzak durmak ve uyku düzeni sağlamak başlıca korunma yöntemleridir.

Unutmayın: Kaliteli bir uyku günde en az 7 saat, 11.00-03.00 saatlerini kapsamalıdır. Düzenli ve kaliteli bir uyku daha zinde olmanızı sağlayacak en önemli etkenlerdendir.

Sigara ve alkolden uzak durun. Sigara bağışıklık sistemine olumsuz etki ederek hastalıkların oluşumunu kolaylaştırmaktadır. Aşırı alkol tüketimi de sigara ile birleştiğinde çok daha zararlı hale gelebilir.

Yazın açık renkli, kışları ise; koyu renkli ve hava dolaşımına izin veren giyecekleri giymek sizi mevsimsel olumsuz etkilerden koruyacaktır.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 17996 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim