• BIST 8728.32
  • Altın 2240.582
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.1296
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 10 °C

Sağlıklı zayıflamanın 10 altın kuralı

Sağlıklı zayıflamanın 10 altın kuralı
Yazın ince ve fit görünmek, göbek çevresindeki yağlardan kurtulmak, kilo problemi olan pek çok kişinin hayali. Kilo vermek sizin için bir hayal olmasın. Sağlıklı zayıflamak için engelleri kaldırın


Yazın bikini, elbise, etek, şort derken formda olma telaşına düşmüş olabilirsiniz. Yazın ince ve fit görünmek, göbek çevresindeki yağlardan kurtulmak, kilo problemi olan pek çok kişinin hayali. Kilo vermek sizin için bir hayal olmasın. Sağlıklı zayıflamak için engelleri kaldırın. “Peki ama nasıl” diyorsanız Acıbadem Kadıköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak’ın zayıflama önerilerine kulak verin.


Tehlikeli kahvaltılara dikkat!

Akşam yemeği ile kahvaltı arasında yaklaşık 11-12 saatlik bir süre mevcut. Kahvaltı yapılmadığında bu süre 16-17 saate çıkıyor. Uzun süreli açlık, metabolizma hızını azaltacağından kilo alımına neden oluyor. Bu nedenle uyanınca 1 saat içinde mutlaka kahvaltı yapın. Kahvaltının atlanması veya kahvaltıda poğaça ve börek gibi kalorisi yüksek besinlerin tercih edilmesi kilo alımının en önemli nedenlerinden biri.

 

Öğünlerle dengeyi sağlayın

Öğünlerimizi atladığımızda veya geciktirdiğimizde, sonraki öğünde olması gerekenden daha fazla yemek yiyoruz. Böylece fazla enerjiyi bir öğünde almış oluyoruz. Oysa öğünlerin düzenli bir şekilde yapılması, vücut çalışma hızını dengeleyerek zayıflamanızı hızlandırıyor.

 

20 dakikadan daha önce sofradan kalkmayın

Yemeklerinizi 20 dakikadan daha uzun sürede ve yavaş şekilde yediğiniz zaman doygunluk hissi oluşacağından, kilo sorununun temelinde yatan, vücudun ihtiyacı olmayan besin tüketimi de olmayacak. Yemeklerinizi uzun sürede ve yavaş çiğneyerek yiyin.

 

Tabak tabak yemek yemeyin

Zayıflamanın kalıcı olmasını istiyorsanız yemek yerken porsiyon kontrolüne dikkat etmeniz gerekiyor. Bu nedenle sizin için belirlenen porsiyonları tabaklarınıza hazırlayın. Zayıflamak istiyorsanız, ekmeği masaya ekmek sepeti ile yemeği de servis tabaklarıyla getirmeyin.


Ölçülü atıştırın

Günlük yemek planınız içinde küçük gibi görünen atıştırmalarınızı gözden kaçırmayın. Çikolata, cips, bisküvi gibi fazla yağlı atıştırmaları yemeyin. Masum gibi görünen ceviz, fındık, badem, kuru meyveler gibi sağlıklı atıştırmalıkların da porsiyonuna dikkat edin.


Yoğurt ve kefirle incelin

Yoğurt, kefir gibi probiyotik besinler sağlığın yanında sağlıklı incelmede de önemli bir yer tutuyor. Vücutta enerji kullanımını düzenleyerek kilo kaybına yardımcı olan bu besinler aynı zamanda bağırsak hareketlerinin de artmasında etkili oluyor.


Lifli gıdalar tüketin

Posalı gıdalar doygunluk hissi vererek çabuk acıkmanıza engel oluyor. Tam buğday ve tam çavdar ekmeği, sebze ve meyveler, nohut, kuru fasulye, mercimek vb. gibi kuru baklagiller lif açısından zengin yiyecekler arasında yer alıyor.


Susuz kalmayın

Günde 2- 2,5 litre su tüketmeye özen gösterin. Öğün öncesinde ve sırasında su içmek, kalori almadan doygunluk hissinin oluşmasına yardımcı olarak o öğünde gereksiz kalori alımını engelliyor. Ayrıca yüksek kalorili yiyeceklere karşı iradeli olmaya da yardımcı oluyor.

 

Egzersiz şart

Sadece beslenme tarzında yapılan değişiklikle sağlıklı zayıflamak mümkün değil. Başarılı bir diyetin mutlaka düzenli fiziksel aktivite ile desteklenmesi şart. Her gün yarım saatlik yürüyüşü günlük yaşantınızın bir parçası haline getirin.


Hedefiniz net olsun

Zayıflamada kararlı olmak ve hedef belirlemek en önemli adımı oluşturuyor. Bütün değişimler belli bir süreç gerektirdiğinden ümitsizliğe kapılmayın. Diyet yaparken dengeli, istikrarlı ve bilinçli bir yaklaşıma sahip olmanın sizi hedefinize ulaştıracağını unutmayın.

 

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 11631 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim