• BIST 9695.47
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 29 °C
  • İzmir 24 °C

Tansiyon ve kolesterole zeytin yaprağı

Tansiyon ve kolesterole zeytin yaprağı
Zeytinyağının sağlık açısından yararlarını biliyoruz. Peki ya zeytin yaprağının? Bilimsel araştırmalara göre zeytin yaprağı tansiyon ve kolesterolü düşürüyor, kanı sulandırıyor.

Zeytinyağının sağlık açısından yararlarını biliyoruz. Peki ya zeytin yaprağının? Bilimsel araştırmalara göre zeytin yaprağı tansiyon ve kolesterolü düşürüyor, kanı sulandırıyor.

Sizlere ara sıra bazı kapsamlı epidemiyolojik saha çalışmalarının sonuçlarından bahsederim. Geriye dönük sorgulama (retrospektif) ya da ileriye dönük izleme (prospektif) şeklinde uygulanan bu çalışmaların sonuçları, akılcı kurgulanamadığında bazen oldukça tartışmalı olabilmekte. Bu olumsuz duruma örnek olarak iki sene önce “Vitaminler tamamen etkisiz” şeklinde gündemi işgal eden saçma sonuçları gösterebiliriz. Ancak bazı durumlarda ise son derece kıymetli bulgular sağlanabiliyor. Örneğin, Uzakdoğulu toplumlarda yapılan bu tip çalışmalar sonucu yeşil çay tüketiminin çeşitli tip kanserler başta olmak üzere birçok dejeneratif ve kronik hastalığın önlenmesinde yararlı olabildiği tespit edildi. Bu ön bulgular daha sonra deneysel olarak da doğrulanınca yeşil çay tüketiminin önemi ortaya konuldu. Bir başka etkileyici örnek ise soya izoflavonlarıdır. Uzakdoğulu kadınlarda menopoz dönemi şikayetlerinin daha hafif seyretmesi gözleminden hareketle bu ülkelerde çok kullanılan soya ürünlerinin etkisi dikkat çekti. Günümüzde soya izoflavonları menopoz dönemi şikayetlerinin hafifletilmesinde yararlanılıyor.

AKDENİZ TİPİ BESLENMENİN SIRRI

Epidemiyolojik çalışmalar Akdeniz ülkelerinde yaşayan insanlarında koroner kalp hastalıklarının ve bazı kanser tiplerinin daha düşük oranda görüldüğünü ortaya koyuyor. Bu bulgudan hareketle uzmanlar günümüzde uzun ve sağlıklı yaşamak için Akdeniz diyeti tipi beslenmenin önemli olabileceğini bildiriliyor. Akdeniz diyetinde yer alan meyve, sebze, tahıl gibi besinlerin yanı sıra makul miktarlarda tüketilen şarabın içindeki antioksidan etkili fenolik bileşikler ve vitaminlerin önemi çeşitli bilimsel çalışmalarla da doğrulandı. Akdeniz ülkelerinde güneş ve ılıman hava koşullarına bağlı olarak yaygın olarak yetişen zeytin, Akdeniz mutfağının da vazgeçilmezi. Dünyadaki zeytin ağaçlarının tamamına yakın bir kısmının (yüzde 98) Akdeniz ülkelerinde yetiştiği bildiriliyor.

Özellikle son 10-15 yılda yapılan bilimsel çalışmalar zeytinyağının sağlığımız bakımından ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. Ancak zeytin yaprağı için aynısını söylemek pek mümkün değil. İçerisindeki oleuropein (sekoiridoid) ve bozunma ürünü hidroksitirozol kuvvetli antioksidan özellikte, yapılan çalışmalar bilhassa kalp-damar hastalıkları üzerinde etkinliğini gösteriyor. Tansiyon düşürücü, kolesterol düşürücü, kan sulandırıcı etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış. Bu konuda yayınlanan çok yeni bir klinik çalışmanın sonuçlarından bahsetmek istiyorum.

ALTIN MADENİNİN ÜZERİNDEYİZ

Bilimsel ölçütte (çift körlü, randomize, paralel) bir klinik çalışmada özel şekilde hazırlanan bir zeytin özütünün birinci kademe yüksek tansiyon hastalarında etkinliği, bir ilaç olan kaptopril ile karşılaştırılmış. 232 yüksek tansiyon hastası gönüllüden 116’sına zeytin özütü ve geri kalan 116’sına ise kaptopril iki ay süresince uygulanmış. Süre sonunda hem sistolik ve hem de diastolik kan basıncının ilaç verilen grup kadar etkili bir şekilde düşürülebildiği gözlenmiş. Aynı şekilde LDL kolesterolde yüzde 20 civarında bir azalma sağlanmış. Aslında, bir Akdeniz ülkesi olarak, hani derler ya “Altın madeni üzerinde oturuyoruz” ama farkında değiliz!

Prof. Dr. Erdem YEŞİLADA

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5367 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim