• BIST 10082.77
  • Altın 2428.149
  • Dolar 32.3702
  • Euro 34.6846
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 13 °C

'Türkiye'de her yıl 300 erkeğe meme kanseri teşhisi konuluyor'

'Türkiye'de her yıl 300 erkeğe meme kanseri teşhisi konuluyor'
"Her kanser öldürücü değildir. İnsan kendine yakıştıramıyor ama vücudunu tanımak önemli. Özellikle meme kanseri için herhangi bir değişiklikte hekime başvurmak gerekir"

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı ve Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Bilici, kadın hastalıkları arasında yer alan "meme kanseri" şikayeti ile doktora giden 100 vakadan birini erkek hastaların oluşturduğuna dikkati çekerek, dikkatli olunması gerektiği uyarısında bulundu.

Bilici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bütün kanser türlerinde olduğu gibi meme kanserinde de erken teşhisin çok önemli olduğunu söyledi.

Bilici, meme kanserinin erkeklerde de görülebildiğini belirterek, "Her 100 meme kanseri vakasından biri erkek. Türkiye'de yılda yaklaşık 250-300 erkeğe meme kanseri teşhisi konuluyor. Erkeklerin de fiziki muayenelerini yapması gerekir. Meme başında çekilme, iyileşmeyen yaralar, ele gelen kitle, meme başında akıntı olabilir, normal olmayan her durumdan şüphelenmek gerekiyor. Erkeklerde de risk, yaş ilerledikçe artmaktadır. 40 yaşın altında nadir de olsa görülüyor. En sık 60 yaşından sonra görülüyor. Aile öyküsü olanlarda daha fazla." diye konuştu.

Bilici, östrojen hormonuna maruz kalmanın meme kanseri riskini arttırdığını ve özellikle kadınlarda menopoz geciktirici hormon ilaçları kullananlarda riskin arttığını dile getirdi.

Erkeklerde de hormonal değişiklikler nedeniyle meme kanseri riskinin artabileceğini vurgulayan Bilici, şöyle konuştu:

"Testislerdeki bazı anomallerin, hormonlardaki bazı değişikliklerin de erkek meme kanserinin ortaya çıkışında sorumlu tutulabilir. Erkeklerde meme dokusu az olduğu için hastalık daha agresif ilerliyor. Teşhis edildikten sonra erkeklerde meme dokusu alınıyor. Erkek hastalar meme kanseri teşhisinden sonra psikolojik olarak daha travmatik durumda oluyor. Hasta, memesinde çıkan bir yarayı ciddiye almadığı için artık yaranın iyice büyümesi sonrası bize başvuruyorlar. Her kanser öldürücü değildir. İnsan kendine yakıştıramıyor ama vücudunu tanımak önemli. Özellikle meme kanseri için herhangi bir değişiklikte hekime başvurmak gerekir. Bu hastalığın tedavisinde çok önemli. Bir hastam memesindeki yara uzun süre geçmeyince bana başvurdu. Meme kanseri teşhisi koyduğumuzda hastalığı 4. evredeydi. Meme dokusunu aldık, şimdi kemoterapisi devam ediyor. Erkekler de kendi kendilerine muayene yapmalı. Özellikle ailesinde kanser öyküsü varsa daha dikkatli olmalı."

Bilici, erkeklerin meme kanseri konusunda bilinçsiz olduğunu aktararak, bu nedenle hastalığın geç teşhis edildiğini sözlerine ekledi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 2457 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim