• BIST 8718.11
  • Altın 2246.262
  • Dolar 32.331
  • Euro 35.1881
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 7 °C

Uyku hastalıkları ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir

Uyku hastalıkları ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir
Uyku hastalıkları günlük aktivitenizi ve sosyal yaşantınızı bozmasının yanı sıra çok daha ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir.

Medicana Samsun Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümünden Uzm. Dr. Salih Bilgin, sağlıklı uykunun önemi ve uyku apnesi konusunda bilgi verdi. Bilgin, yaptığı yazılı açıklamada, insanın hayatının yaklaşık üçte birini uyuyarak geçirdiğine işaret etti.

Uyku sürelerinin genetik faktörlerin etkisi ile kişiden kişiye değişiklik gösterdiğini belirten Bilgin, "Doğuştan itibaren belirlenmiş bu süreyi belirli limitler dışında değiştirmek mümkün olmamaktadır. Süreyi kısaltmak zorunda kaldığımızda 'uyku yoksunluğu' sonucu görülen istenmeyen belirtilerle karşılaşmaktayız. İş hayatı, verimlilik ve trafik kazaları ile uyku ve uyku bozukluklarının ilişkilerinin ortaya konulması, uyku bozukluklarının ayrı bir disiplin olmasında önemli kaldırım taşlarını oluşturmuştur." ifadesini kullandı.

"Haftada 2-3 gece uykuya dalmakta güçlük çekiyorum, yatakta sürekli bacaklarımı hareket ettirmek zorunda kalıyorum, yeterli süre uyumama rağmen gün içinde yorgun ve uykulu oluyorum, gece nefes alamama hissi ile uyanıyorum, gece en az bir kez tuvalete gitmek zorunda kalıyorum, geceleri baş, boyun veya göğsümde terleme oluyor, sabah yorgun ve baş ağrısı ile uyanıyorum." gibi sorunlardan üç veya daha fazlasına "evet" cevabı verenlerin uyku hastalığı olabileceğini anlatan Bilgin, şunları kaydetti:

"Uyku hastalıkları günlük aktivitenizi ve sosyal yaşantınızı bozmasının yanı sıra çok daha ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Uyku tıbbı, geniş bir hastalık yelpazesine sahip olması nedeniyle göğüs hastalıkları, nöroloji, psikiyatri, KBB başta olmak üzere diğer bilim dalları ile birlikte multidisipliner bir yaklaşımı gerektirir.
Sürekli ve şiddetli horlaması olanlar, eğer eşleri solunum durması fark ediyorsa veya kendileri uykudan yorgun ve baş ağrısı ile uyanıyorlarsa, gündüz kendilerini uykulu hissediyorlarsa mutlaka hekime başvurmalı ve en az bir gece uyku laboratuvarında incelenmelidir. Bazen sadece muayene ile tanı konabilirken, bazen de hastaya uyku tetkikleri yapılarak altta yatan sebepler ortaya konulabilir. Uyku tetkikleri hastanın evinde, yatağında veya uyku bozuklukları merkezinde yapılabilir. Tüm gece laboratuvarda ve teknisyen kontrolünde yapılan polisomnografi, uyku tetkiki için altın standarttır."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4003 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim