• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 17 °C

Vimjo, Yeni For You mu?

Vimjo, Yeni For You mu?
"İnternet üzerinden ilaç, dermokozmetik, diyet, besin takviyesi ürünleri halen satılmaktadır. İnternet üzerinden ilaç satışı, açtığımız davalarda mahkeme kararları ile yasal olmadığı tespit edilmesine rağmen halen sürmektedir."

Son yıllarda mesleğimize yönelik saldırılar öylesine arttı ki biz eczacılar için 14 Mayıslar bir bayram ve kutlamadan ziyade bir eylem gününe dönüştü. 14 Mayıs artık bizlerin ilaca ve eczacılığa sahip çıkma mücadelesinin sembolü haline gelmiştir.

Mesleğimize yönelik son yıllarda gitgide artan saldırılar, Sağlık Bakanı Sayın Recep Akdağ'ın defalarca medya önünde "İlaç eczane dışına çıkmayacak" diye söz vermesine rağmen sürmektedir. İlacı eczane dışına çıkarmaya yönelik yaklaşım ve fiili davranışlar uygulanmaktadır.

İnternet üzerinden ilaç, dermokozmetik, diyet, besin takviyesi ürünleri halen satılmaktadır. İnternet üzerinden ilaç satışı, açtığımız davalarda mahkeme kararları ile yasal olmadığı tespit edilmesine rağmen halen sürmektedir. Defalarca Sağlık Bakanlığı'na internet üzerinden ilaç satışını engelleyecek bir yasal düzenleme yapılması için başvurduk. Gençlerin örgütlendiği sosyal ağlara, sözlük ve bloglara yönelik her türlü kısıtlamayı ve sözde "önlemi" alan yasa düzenleyici irade her nedense bu konuda hiçbir önlem almamaktadır. Her sene azımsanmayacak sayıda vatandaşımız internet üzerinden satılan ruhsatsız, ne idüğü belirsiz ürünler, zayıflama hapları ile hayatını kaybetmektedir. Söz konusu olan internette ilaç ve çeşitli sağlık ürünleri olunca, dünya uygulamalarının aksine "bırakınız yapsınlar bırakınız geçsinler" anlayışı sergilenmektedir. Tüm dünyada bu alanda yasal düzenlemeler ve kısıtlamalar vardır, çoğu ülkede internet üzerinden ilaç satmak kesinlikle yasaktır. Bu hususta ülkemizde de devlet, internet üzerinden ilaç satışını engelleyecek kesin düzenlemeler yapmalı ve bu alanda yaşanan keşmekeşin önüne geçmelidir.

Geçtiğimiz yıllarda For You isimli mağazalar zinciri, OTC ürünleri satacakları iddiası ile devreye girdi. Öyle ki açıkça OTC ürünleri satacaklarını bildiren bu şahıslar, Türkiye'de OTC diye bir sınıflandırma yokken ve bu husus yasal olarak da mümkün değilken, nereden haber alıp OTC'den söz etmeye cüret etmişlerdi bilinmez. Bilinen o ki For You'ya karşı İstanbul'da başlayan ve tüm yurda yayılan protestolarımız neticesinde geri adım atılmış ve bir süre OTC'den söz edilemez olmuştur.

Ancak anlaşılan odur ki şimdi yine aynı kaynaklar bazı kişilere yeni haberler vermektedir. Vimjo isimli bir internet sitesinde "OTC konusunda uzman" eczacılar arandığına dair iş ilanları yer almaktadır. Bu sitede söz edilen hangi OTC'dir? Türkiye'de böyle bir ilaç sınıflandırması yoktur. Yasal olarak mümkün değildir. O halde bu sanal mağaza bizim bilmediğimiz bir "OTC"yi mi bilmektedir?

Vimjo isimli mağazada, sadece eczanelerde satılacağı sözleşmelerle bağıtlanmış dermokozmetik ürünler ve bazı besin takviyeleri satışa sunulmakta, eczanelerimize yönelik bir saldırı da bu alanda olmaktadır. Bu hususta yasal yollara gidilmekte, olumlu neticeler alınmaktadır.

Vimjo'nun bazı mağazaları açtığı ve açmak üzere hazırlık yaptığı, yine bazı bilinen büyük marketlerle ileride reyon açmak üzere anlaşmalar sağlandığı Odamıza ulaşan duyumlar arasındadır.

Bazı firmalarda zaman zaman uyanan bu OTC hevesinin hangi kaynaklardan alınan "müjdelerle" uyandığı tarafımızca bilinmemektedir. Ancak bir firmanın OTC konusunda bilgili eczacı istihdam etmek için ilan vermesi de aldığı "iyi haberlerin" açık delilidir.

Bizlere defalarca kamuoyu önünde "İlaç eczane dışına çıkmayacak" diye söz veren Sayın Sağlık Bakanı bu konudan haberdar mıdır? Vimjo isimli firmanın bilip de biz eczacıların bilmediği OTC ile ilgili bir düzenleme olup olmadığını açıklayacak mıdır?

Meslek alanımıza göz dikenlere, OTC ürünlerinin eczane dışına çıkartılmasını dört gözle bekleyenlere sesleniyoruz: Daha önce olduğu gibi şimdi de 24.000 eczacının direnişi ile hevesleri kursaklarında kalacaktır.

İstanbul Eczacı Odası olarak bu 14 Mayısı da yine bir eylem ve gerek mesleğimize gerekse ilaca sahip çıkma günü olarak kabul etme kararlılığındayız. Tüm meslektaşlarımızı bu 14 Mayıs'ı OTC ürünlerinin eczane dışına çıkartılmak istenmesine karşı eylem günü olarak kabul ederek, bu bilinç ve kararlılıkla Tünel Taksim Geleneksel Eczacı Yürüyüşü'ne davet ediyoruz.

Saygılarımızla.

İstanbul Eczacı Odası
Yönetim Kurulu

Bu haber toplam 3671 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim