Göbekten Obezite Ameliyatı

Dünyada ilk kez robot ile göbek deliğinden obezite ameliyatı yapıldı. Ve bu ameliyata bir Türk doktor imza attı.

Obezite dünyada ve Türkiye’de her geçen gün artıyor. Pek çok hastalığı beraberinden getiren aşırı kilolar, eğer spor ya da diyetle engellenemiyorsa ameliyat öneriliyor.
İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Umut Barbaros, "morbud obezite"nin kozmetik bir sorun değil, bir hastalık olduğunun altını çizerek şunları söyledi:
"Bu hastaların çoğunda hipertansiyon, şeker hastalığı, solunum sıkıntıları, uyku sorunları, eklem rahatsızlıkları ve ömür beklentisinde kısalma var"

İşte bu durumda olan 45 yaşında ve 155 kilogram ağırlığındaki hastaya da obezite ameliyatı yapıldı. Ancak bu ameliyat, dünyada ilk kez robotla, göbek deliğinden yapıldı.

Ameliyatla, midenin uç kısmı çıkarılıyor. Geri kalan üçte birlik kesimine, ince bağırsağın ortaları dikiliyor. Safranın geldiği taraf da ince bağırsağın sonuna dikiliyor.

Bu yöntemle ameliyat olan hastanın yağ emilimi bozulacak ve zayıflayacak. Göbek deliğinden bu ameliyatın yapılması, hastaya pek çok avantaj sağlıyor. Bu yöntemde amaç, hastaya daha az travma vermek, karın duvarına daha az travma yaratmak.

Doç. Dr. Umut Barbaros, göbekten obezite ameliyatı yöntemindeki amaçlarını şöyle özetliyor: "Erken işe dönüş, daha az ağrı, kozmetik yara yeri enfeksiyonlarında daha az sıkıntı gibi ne kadar az travma o kadar daha iyi sonuç"

 

Manşetler

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI